Köprü ihalesinin iptali borsada vurdu

Güncelleme Tarihi:

Köprü ihalesinin iptali borsada vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2013 10:08

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Koç ve Ülker Grubu ile Malezyalı UEM ortaklığının 5.7 milyar dolara kazandığı köprü ve otoyol ihalesinde fiyatın az bulunması nedeniyle iptal edileceği yönünde işaret vermesi, bu şirketlerin borsadaki hisselerine sert satış getirdi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Cuma akşamı katıldığı bir televizyon programında Koç, Ülker ve UEM'in kazandığı ihalenin iptal edileceğini belirterek, "Geliri düşük geldi. Daha yüksek beklentilerimiz var" dedi.

Açıklamanın ardından borsada işlem gören Ülker Grubu'nun iştiraki Gözde Girişim Sermayesi ilk seansa yüzde 8'e yakın kaybederek 3.91'e geldi daha sonra gelen alımlarla kayıp yüzde 7'nin altına indi. Diğer taraftan Koç ve Ülker hisselerinde de yüzde 2'ye varan düşüş yaşandı. Ancak bu iki hisse daha sonra gelen alımlarla toparladı. Koç Holding, seans ortasında önceki kapanışıyla aynı seviye olan 9.46'dan işlem görürken, 10.25 liradan işlem gören Ülker'deki kayıp yüzde 1'e indi.

Haberin Devamı

Aralık ayında yapılan ihalede 5 milyar 720 milyonlık teklif verilmiş ancak ‘rakam düşük kaldı’ tartışmaları yaşanmıştı.  Erdoğan’ın köprü ve otoyol özelleştirmesinin iptal edileceğini ilişkin açıklamasında, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ‘20 milyar dolar eder’ sözünün etkili olduğu belirtiliyor.

Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan ihaleden sonra Rekabet Kurulu’nun uygun görüşüyle birlikte karar için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na yazı gönderildiği biliniyor. Başbakan’ın bu açıklamasının ardından Özeleştirme Yüksek Kurulu’nun yakında toplanarak yapılan ihaleyi iptal ve yeniden ihale açılması yönünde karar alacağı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!