Gaibe giden misafirler

Güncelleme Tarihi:

Gaibe giden misafirler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2013 00:00

ABD'li Sarai Sierra'nın cesedinin bulunması, akıllara Türkiye'deki diğer kayıp yabancıların akıbetini getiriyor. Emniyet verilerine göre 1996-2012 arasında Türkiye’de kaybolan toplam 2 bin 922 kişiden, 81'i yabancı ve 34'ü kadın. Avrupa'ya kaçmış, Türkiye'de kaçak yaşıyor, fuhuş çetelerinin eline düşmüş ya da ölmüş olabilirler.

Haberin Devamı

En çok Afganlar ve Somalililer kayboluyor

Adı; Abdifatah Mohamud Abdırahman. Mogadişu; 1994 doğumlu.10 Ağustos 2012’de Konya’da kayboldu. O gün bugündür kendisinden haber alınamıyor. Abdırahman gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kaybolmuş 13 Somalili daha var.
 Adı; Hassan Mohammedi. 1993, Afganistan doğumlu. 22 Temmuz 2010’da Nevşehir’de kayboldu. Hassan Mohammedi gibi 11 başka Afgan vatandaşı da çeşitli tarihlerde, çeşitli şehirlerde kayıplara karıştı.
 Afgan ve Somalililer dışında üç İranlı, iki Azeri, bir Ürdünlü, bir Rumen, bir İtalyan, bir Kuveytli, bir Kırgız, bir Hintli, bir Suriyeli, bir Bulgar, bir İngiliz, bir Gürcü, bir Japon, bir Yunanlı, bir Polonyalı, bir Ukraynalı ve Bilans Zeki adlı uyruğu belirlenemeyen bir kişi kayıp.
 Asıl şaşırtıcı rakamlarsa kadınlarda ortaya çıkıyor. Çoğu Azeri, Gürcü ve Rus olmak üzere toplam 34 yabancı kadın kayıp.

Haberin Devamı

Gaibe giden misafirler

Emniyet’e göre kimisi saklanıyor

Kaybolan yabancıların ölmemiş olma ihtimali de yüksek. Özellikle  yoksul ülkelerden gelen yabancıların büyük bölümünün amacı, insan kaçakçıları aracılığıyla Avrupa ülkelerine gitmek.Avrupa’ya gitmeyi başaramayıp Türkiye’de kalmanın şartlarını da yerine getiremeyenler sınır dışı edilmemek için ortadan kayboluyorlar. Kayıp yabancılardan bir bölümünün cinayete kurban gitme, donma ya da denizde boğulma ihtimalleri de var. Polis kayıtlarına ‘kayıp’ olarak geçen yabancı kadınların bir bölümü de fuhuş çetelerinin elinde kimliksiz ya da sahte kimlikle yaşıyor.

Neredesin Tomoko?

Osaka’daki Kansai Üniversitesi Edebiyat Bölümü’nü bitirmişti Japon Tomoko. 24 yaşındaydı.
1 Mart 1999 gecesi Antalya’dan Kapadokya’ya gitmek üzere otobüse bindi. Şoför 05.00’te Köprübaşı mevkiinde indirdi. Tomoko en son burada görüldü. 8 Mart’ta Japonya’ya dönecekti. Hiç dönmedi. Babası Goro ve annesi Çikako Kojima, üç kez geldi Türkiye’ye. Çalmadık kapı bırakmadılar. Afişlerini bastılar, kızlarını bulanlara para ödülü vaat ettiler. Ama her seferinde elleri boş döndüler. Tomoko hâlâ bulunamadı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea43d4f018fbb8f874d118

Türkiye’de kaybolan Türkolog

Çok sevdiği Türkiye’ye sık sık gelirdi. Ülkesinde Türkoloji eğitimi gördü. 5 Mayıs 2006’da, Mersin Anamur’dan bir kartpostal gönderdi. Köylüler en son onu Anavarza Kalesi’ne tırmanırken gördü. O günden sonra izi bulunamadı. Yaşlı babası Alois Uhler defalarca geldi, kızını bulmak için evini sattı, tüm birikimini özel dedektiflere verdi. Çaresiz baba en son Başbakan Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi. Ama Ivana’dan hiç haber yok.

Japon Başbakan yardım istedi

Tokyolu üniversite öğrencisi Sotaro Matsukura (23), 30 Ekim 2005 günü İstanbul’a geldi.
1 Kasım’da kayboldu. Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, Başbakan Erdoğan’dan yardım istedi. Ailesi, Türkiye’ye geldi, Matsukura’yı kayıp ilanıyla aradı, gazetelere ilan verdi. Ama Sotaro bulunamadı.

Haberin Devamı

Birand’ın da yazdığı Giuseppe

Mehmet Ali Birand, 24 Haziran 2004’te Milliyet’teki köşesinde ‘Kayıp İtalyan’ başlığıyla şöyle bir yazı yazdı: “Adı Giuseppe Arsieni. En son 26 Mayıs’ta Grand Cevahir Otel’ten çıkış yaptı. Ancak iki haftadır kendisinden hiçbir haber yok… İtalyan Konsolosluğu herkesten yardım bekliyor. Görenler konsolosluğa bildirsin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!