Tarihle değil askerle karşılaştık

Güncelleme Tarihi:

Tarihle değil askerle karşılaştık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2013 00:00

Taksim Yayalaştırma Projesi’nin ilk etabı olan Tarlabaşı-Harbiye yönündeki kazıları izledik.

Haberin Devamı

“Bir mezar taşı dışında tarihi bir kalıntıya rastlamadık” diyen yetkililer, bazı yol kazaları yaşadıklarını belirtti. Bunlardan biri de bir ağacı söktüklerinde kopan askeri özel iletişim kablosu.

TAKSİM Yayalaştırma Projesi’nin ilk etabının ihalesini 51 milyon 555 bin Türk Lirası bedelle alan Kalyon İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, şantiyenin kapılarını ilk kez Hürriyet’e açtı. “Taksim’in altında altın yok, tarih yok, kazıya devam” diyen Kalyoncu, çalışmalar esnasında askeriyenin özel iletişim hattı Tafics Fibet Optik Kablo Şebekesi’ne de zarar verdiklerini itiraf etti. Kazı yapılacak bölgenin yer altındaki elektrik kabloları ile su ve doğalgaz boruları alternatif güzergâha taştıklarını anlatan Kalyoncu, kazı esnasında ortaya çıkan bina kalıntılarının, Tarlabaşı Bulvarı yapılırken istimlak edilen binaların bodrum katları olduğunu söyledi.
İSTEMEDEN SU, ELEKTRİK KESİLİYOR
Kalyoncu, alt katmanlardaki kayaların hiç işlenmemiş yapısının, çalışma yaptıkları bölgede tarihi eser olmadığının kanıtı olduğunu savundu. Kalyoncu, istemeden bölgedeki vatandaşların su, elektrik ve doğalgaz hatlarını kesip güzergâhlarını değiştirmek zorunda kaldıklarını söyleyip, “İstanbullulardan özür dileriz” dedi.
BELEDİYE DÜKKÂN KİRASI ALMIYOR
Caddedeki dükkân sahiplerinin çıkmamak için bir süre direndiklerini ancak daha sonra kendiliğinden boşalttıklarını anlatan Kalyoncu, “Belediye 7-8 aydır dükkan sahiplerinden kira almıyordu” diye konuştu. Kalyoncu, Anıtlar Kurulu’nun 28 Ekim’de projeye onay verdikten sonra, 100’den fazla iş makinesi ve 270 işçi ile üç vardiya olmak üzere 5 Kasım’da işe başladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Trafik akışı yine değişti

İSTANBUL Taksim Meydanı’ndaki çalışmalar nedeniyle Taksim’e Tarlabaşı Bulvarı üzerinden çıkış, 15 Şubat’a kadar trafiğe kapatıldı. Taksim Meydanı’na gidecek sürücüler, Dolmabahçe-Gümüşsuyu veya Şişhane-Dolapdere-Harbiye güzergâhlarını kullanabilecek. Yayaların ise Taksim Meydanı’na erişimlerinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Otobüsler ve dolmuşlar, Tarlabaşı’ndan “U dönüşü” yaparak çalışmaya devam edecek. ? AA

Haberin Devamı

El yordamıyla çalışıyoruz

ÇALIŞMALARI 24 saat kontrol eden arkeolog Sırrı Çölmekçi’nin de eşlik ettiği gezi esnasında, Proje Müdürü Nurettin Bayraktar toplam 170 bin metreküp hafriyatın Yeniköy- Tayakadın’a döktüklerini söyledi. Cumhuriyet Caddesi’ni aşağı indiren tünel temellerinin kolonlarını 15 Şubat’tan sonra atacaklarını söyleyen Bayraktar, altyapıların depleselerini yaparken çok zorlandıklarını, kurumların kendilerine ait altyapı şebekelerinin yerini bile bilmediğini öne sürüp, bazen el yordamıyla çalıştıklarını anlattı.

Askeri alarma geçiren kırmızı kablo

ÇALIŞMALAR esnasında, ilk iş olarak yeraltındaki, su ve doğalgaz boruları ile elektrik kablolarının güzergahı değiştirildi. Taksim’in altına 55 bin metre uzunluğunda elektrik kablosu döşenirken, Cumhuriyet Caddesi’nden taşınan bir ağacın sökülmesi hareketli saatler yaşanmasına neden oldu. İşçilerin, bilmeden Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, stratejik seviyedeki birlikler ve operatif birlikler arasında her türlü emniyetli bilgi alışverişini, özel ve güvenli haberleşme imkanını sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri Entegre Muhabere Sistemi TAFİCS’in ana damarı olan kabloyu koparması, Genelkurmay’ı alarma geçirdi. Ankara’yı alarma geçiren hasar, askeriyeden gelen uzman ekiplerin 4 saat çalışması sonucu giderilebildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!