Deprem Dede hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Deprem Dede hayatını kaybetti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 22, 2013 18:39

Kızılay Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara bir süredir tedavi gördüğü Kadıköy Göztepe'deki Medical Park Hastanesinde dün akşam saatlerinde vefat etti. Işıkara, "Türkiye depremle yaşamaya alışmalı" demişti.

Haberin Devamı

71 yaşında vefat eden Işıkara'nın eÅŸi Aysel Işıkara gözyaÅŸlarına boÄŸulurken yakınları tarafından tekerlekli sandelyede bir otomobile bindirildi.  Â

Kamuoyunda Deprem Dede olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın ölümüyle ilgili olarak Genel YoÄŸun Bakım Ãœnitesi Sorumlu Hekimi Dr. UÄŸur Erol, "Yaklaşık 44 gündür yoÄŸun bakımda yatmaktaydı,solunum yetmezliÄŸiyle kabul ettik. Altta yatan diÄŸer hastalıkları nedeniyle de çok organ yetmezliÄŸi geliÅŸti ve ne yazık ki tedavimize cevap veremedi. Bugün hayatını kaybetti çok üzüntülüyüz, 4 kez yoÄŸun bakımızda yatmıştı ama her seferinde çıkarmayı baÅŸarabilmiÅŸtik. Ancak bu sefer ciddi organ yetmezlikleri de tabloya ilave oldu. Saat 18.50'de vefat etti" dedi.Â

Haberin Devamı


DEPREM DEDE'YÄ° KAYBETTÄ°K / WEB TV

DEPREM DEDE'NİN DOKTORLARINDAN AÇIKLAMA / WEB TV

ÇİZGİ FİLME DE BÖYLE KONU OLMUŞTU / WEB TV

Hastaneye gelenler arasında bulunan Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar'da "Hepimizin başı sağolsun çok üzüntülüyüz. Özellikle Kızılay ailesi ve onların başı olarak ben çok üzüntülüyüz. Işıkara bizim başdanışmanımızdı çok yakın mesai arkadaşıyız. Bizi çok derinden yaraladı yokluğuna zor alışacağız. Allah'tan rahmet diliyorum, ailesiyle görüşmeye geldim. Bu bizim cenazemiz bizim ailemizin cenazesi, sahip çıkacağız ve Işıkara'ya layık bir şekilde, Onun aziz hatırasına hürmet ederek, törenlerini yerine getireceğiz. Türkiye'nin başı sağolsun ciğerimiz yanıyor şuan" dedi. 71 yaşında solunum yetmezliği ve organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın cenaze işlemlerinin yarın netlik kazanacağı öğrenildi.

CENAZESÄ° YARIN

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın cenazesi, yarın toprağa verilecek. Solunum yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü Medical Park Göztepe Hastanesi'nde dün vefat eden Işıkara için ilk tören, uzun yıllar görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde yapılacak.

Haberin Devamı

Işıkara'nın cenazesi Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardında Feriköy Mezarlığı'nda defnedilecek.

DEPREM DEĞİL BİLGİSİZLİK ÖLDÜRÜR

Ahmet Mete Işıkara Türkiye'de vatandaşları depreme karşı bilinçlendiren çalışmalarda başı çeken isim olmuştu. Işıkara 1999 Marmara depreminden sonra konutlarda yaşanan kayıpların ardından 'Deprem öldürmez, bilgisizlik öldürür' demişti.  Prof. Işıkara çocuklara deprem anında nasıl kurtulacağının bilgisini veren 'Deprem Dede' olarak hafızalarda yer almıştı.

AHMET METE IÅžIKARA KÄ°MDÄ°R?

1941'da Mersin'de doğan Ahmet Mete Işıkara, 1954'te Mersin Lisesi'ni bitirdi. 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Bölümü’nü bitirdi ve aynı bölüme asistan oldu.

Haberin Devamı

1976 - 1983 yılları arasında Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Ulusal Jeomagnetizma ve Aeronomi Komisyonu Başkanlığı yaptı. 1979 - 1982 yılları arasında Avrupa Depremlerin Önceden Belirlenmesi Çalışma Grubu’nda koordinatör olarak çalıştı. 1980 - 1983 yılları arasında Türkiye adına Avrupa Konseyi Deprem Uzmanları Komitesi’nde temsilcilik yaptı.

1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde göreve başladı. 1985 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’nde müdür yardımcısı oldu. 1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’nde müdür oldu.

Ahmet Mete Işıkara, ayrıca AHDER (Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği)'in yönetim kurulu başkanlığı da yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!