1 robot, 6 cerrah ameliyat etti

Güncelleme Tarihi:

1 robot, 6 cerrah ameliyat etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2013 00:00

Karındaki ana damar aort ve dolasıyla da bacaklarına giden damarları tıkalı olan hastaya by-pass, baştan sonra ameliyat robotuyla yapıldı.

Haberin Devamı

Ameliyat ekibinin başındaki kalp ve damar cerrahı Prof. Dr. Cem Alhan, dünyada ilk kez, by-pass ameliyatının baştan sonra ameliyat robotuyla gerçekleştiğini söyledi.
 

Kısa mesafe yürürken dahi ciddi bacak ağrısı çeken Kuaför olan Mehmet Güler’e (47) yapılan tetkiklerde, her iki bacağa kan taşıyan karın ana atar damarında (aort) tam tıkanıklık saptandı. Bu tıkanıklık nedeniyle bacaklarına kan gitmiyor, bu da ağrılara, üşümeye yol açıyordu. Damarın içinde biriken pıhtının atması halinde bacakta kangrene yol açma riski vardı.

 

CANLI AMELİYAT GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV


/images/100/0x0/55eb5b28f018fbb8f8bbe1ba
Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Cem Alhan ameliyatın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Damarın bacaklara uzanan iki kolunun tekrar kanlanabilmesi için suni damarla by-pass yapılması gerekiyordu. Prof. Dr. Alhan, klasik cerrahide uygulanan göğüsü 25-30 santimetre  açmak ve her iki kasıkta kesi yapmak yerine vücutta açılacak 5 milimetrelik deliklerden girilerek yapılan robotik cerrahiyi önerdi. Hasta kısa bir süre düşündükten sonra robotlu ameliyata “evet” dedi.

Haberin Devamı


 
DÜNYADA İLK KEZ KULLANILAN YÖNTEM: ROBOT DESTEKLİ, KESİSİZ BY PASS


 

/images/100/0x0/55eb5b28f018fbb8f8bbe1bc
Ameliyat Acıbadem Maslak Hastanesi’nde yapıldı. Robot destekli, kesisiz by-pass’da tüm işlemler, karın ve kasıklarda hiç bir kesi yapmadan, karın bölgesinde açılan altı delikten gerçekleştirildi.  Bu deliklerin dördüne robotun kolları yerleştirildi. Kalan iki delikten de ameliyata yardımcı diğer aletler sokuldu. 5.5 saat süren ameliyata, Prof. Dr. Alhan başlanlığındaki 3 kişilik kalp ve damar cerrahi ekibinin yanısıra, Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu’nun başkanlığında yine 3 kişilik genel cerrahi ekibi ve 2 anestezi uzmanı da katıldı. Hazırlıkları genel cerrahlar yaptı, Prof. Dr. Alhan ve ekibi ekibi de ameliyatı tamamladı. Önce aortun içerisindeki pıhtılar yine robotla temizlendi. Daha sonra da by-pass’a geçildi. Ters Y şeklindeki suni damarın ucu aorta dikildi, iki kolu da kasıktaki damarlara bağlanarak by-pass tamamlandı. Çekilen bilgisayarlı tomografik anjiyografide by-pass yapılan damarların mükemmel çalıştığı görüntülenerek taburcu edildi.

Haberin Devamı


Prof.Dr. Alhan, robotik cerrahiyle yapılan ameliyatların her yıl ciddi oranda artış gösterdiğini söylüyor. “Bu yöntem aynı laparoskopik yöntem gibi. Laparoskopik cerrahinin hastaya sağladığı avantajlar burada da geçerli. Ancak burada robotun sağladığı 3 boyutlu görüntüleme ve robot kollarının çok gelişmiş hareket yetenekleri (hareket yeteneği insan kolundan fazla) nedeniyle işlem daha hızlı ve güvenli yapılıyor” dedi. 
 

ROBOTİK BY-PASS'IN AVANTAJI 

 
* Hasta çok kısa sürede iyileşiyor.
* Operasyon küçük deliklerden gerçekleştirildiği için hastada kesi izi olmuyor.
* Enfeksiyon riski en aza  iniyor.
* Kanama riski ve kan ihtiyacı çok düşük.
* Dren takılmıyor.
* Hasta çok kısa sürede taburcu oluyor.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!