Cenazeler için Diyarbakır'da tören

Güncelleme Tarihi:

Cenazeler için Diyarbakırda tören
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2013 00:00

Paris'ten getirilen üç PKK'lı için Türkiye'deki ilk tören Diyarbakır'da düzenlendi. Törenin ardından PKK'lılar toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilecek.

Haberin Devamı

Üç PKK’lı kadın için bugün Diyarbakır’da düzenlenen cenaze töreni öncesinde yapılan sağduyu çağrısına ilk olumlu karşılık tabutların “yeşil çuha”ya sarılmasıyla atıldı.

PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve PKK’nın gençlik kadrosundan olduğu belirtilen Leyla Söylemez için Paris’te düzenlenen tören sırasında tabutlarının üstüne konulan PKK örtüsü, uyarıya gerek kalmaksızın cenazelerin kargo sorumlularına teslim edildiği sırada kaldırıldı.

ÖLDÜRÜLEN PKK'LILARIN CENAZESİ DİYARBAKIR'A GETİRİLDİ / FOTO GALERİ

Tabutlar dün akşam 20.30 sıralarında Diyarbakır’a ulaştı. Uçağın Askeri Havaalanı’na inişi sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Cenazelerin Diyarbakır’da karşılanışı sırasında polis korteji uzaktan izledi.

Bu sabah saat 10.00 sıralarında ise Bağlar Hastanesi’nden alınan PKK’lı 3 kadının cenazesi onbinlerce kişi tarafından Batıkent Meydanı Alanı’na götürüldü. Yürüyüşte ön sırada kadınlar yası temsil eden siyah kıyafet  ve barışı temsil eden beyaz şal ile yer aldı.

Haberin Devamı

3 PKK'LI KADININ CENAZESİ İÇİN TOPLANDILAR / Foto Galeri

Kortejin önünde öldürülen 3 kadının büyük boy fotoğrafları yer aldı. Cansız, Doğan ve Söylemez’in posterlerinin altında yazılar yer aldı.

POLİS YOK, GÜVENLİĞİ BDP'LİLER SAĞLADI

Herhangi bir provokasyon olmasın diye polisin hiçbir güvenlik önlemi almadığı görüldü. Güvenliği BDP’liler sağladı.

DEMİRTAŞ: ARTIK BARIŞ ZAMANI

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Biz maalesef ilk kez böyle bir olaya tanık eden bir halk değiliz. Yüz yıldır topraklarımız işkence haneye çevrildi. Kritik bir dönemde halkımızın geleceğinin belirleneceği bir dönemde değerlerimize sahip olmak istiyorsak sabırlı, akıllı ve cesur olmak gerekir. Bu halk hiçbir zaman barıştan kaçmadı, korkmadı. Evlatlarının parçalanan bedenlerini toprağa verdiğinde bile intikam yemini etmediler. Bizim çocuğumuz öldü, başkaları ölmesin dediler. Kimse barıştan uzak bir halk olarak tanımlayamaz. Bu topraklar barışa hasrettir. Onurlu bir barıştan ne zaman kaçtık. Bizim özgüvenimiz tamdır. Bu halk İmralı’da Öcalan’ın arkasındadır. Artık barış zamanıdır. Evlatlar ölmesin. Bu duyguların arkasında milyonlar vardır. Bu topraklar çiçek açsın diyorsanız biz hazırız. Öfkenin, kinin değil barış dilinin hakimiyetini istiyoruz. Diyarbakır halkı bu mesajı verdi. Bu halk cesurdur. Cenazelerin önünde barışa hazırdır. Bu fırsatı kaçırmayalım. Süreç güven içerisinde ilerleyecekse Kürt halkı tavrını ortaya koymuştur.  Şimdi sıra AKP ve Avrupa’dadır. Bu fotoğrafı iyi okuyun. Sizin ortaya koyduğunuz güvence nedir. Bir adım atın, somut bir şeyler ortaya koyun. Barışı konuştuğumuz şu günlerde 11 cenaze Malatya morgunda bekliyor, Kandil’de 7 cenaze var. Hem savaşırım hem barışırım olmaz. Yok etmek istediğiniz irade Paris’ten buraya milyonlar oldu sel gibi aktı'' dedi.

Haberin Devamı

TÜRK: BARIŞ İÇİN HASSASİYET İSTEYENLER KANDİL'İ BOMBALIYOR

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk de,  “Barışın tartışıldığı bu dönemde herkes Kürtlerden hassasiyet beklemekte. 3 canımızı kaybetmemize rağmen halkımız barış istemektedir. Ancak barış için hassasiyet isteyenler Kandil’i bombalıyor. Bu nasıl bir siyasettir. Hem barıştan söz edeceksin, hem de Kürtlere bomba yağdıracaksın. Türk halkı bunu görsün, kimin barıştan yana olduğunu görsün'' diye konuştu.

TUĞLUK: O KURŞUN TÜM KADINLARA SIKILMIŞTIR

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, “Paris’te sıkılan kurşun tüm kadınlara, barışa ve görüşmelere sıkılmıştır. Barış dinamitlenmek istenmiştir. O katilleri tanıyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü istemeyenlerdir. Onları bayrağı yere düşmeyecek. Çok acılar çektik, yılmadık bitmedik. Özgürlümüzü kazanıncaya kadar yürüyüşümüz sürecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TUNCEL: FRANSA BUNUN ALTINDA KALACAK

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise “Bu halkın geleceğine kurşun sıktılar. Bizde bu katillerin yüzüne tüküreceğiz. Açığa çıkarılmaması halinde Fransa bunun altında kalacaktır” şeklinde konuştu.

BAYDEMİR: DİYARBAKIR İÇİN ZOR BİR GÜN

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, “Bugün Diyarbakır için zor bir gündür. Siz onları misafir ettiniz. Bu alanı nevruz alanına çevirdiniz. Kürt halkının özgürlüğüne kavuşuncaya kadar barış yürüyüşümüz devam edecektir'' dedi.

CENAZELER MEMLEKETLERİNE GÖNDERİLDİ

Cenazeler, törenin ardından karayoluyla memleketlerine gönderildi. Sakine Cansız'ın cenazesi Tunceli'de, Leyla Söylemez'in cenazesi Mersin'de, Fidan Doğan'ın cenazesi ise Kahramanmaraş'ta toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Cenazelere BDP milletvekilleri de eşlik etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!