Suriyeli Kürtler bayrak savaşında

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli Kürtler bayrak savaşında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2013 00:00

Suriye’nin en büyük Kürt kentinde bayrak krizi çıktı. Kürt milislerin eğitildiği Newroz Kampı’nı basan PKK’ya yakın PYD militanları, “Barzanici” Kürtlerin bayrağını “riskli” diye indirdi.

Haberin Devamı

SURİYE’deki Kürt Birlik Partisi (Yekiti), PKK’nın Suriye kolu olarak nitelenen PYD’nin son “operasyonunu” resmi sitesinde kınadı. Buna göre PYD militanları 184 binlik nüfusuyla “Suriye Kürdistanı’nın başkenti” sayılan Kamışlı yakınlarındaki Newroz Kampı’nı geçen cuma bastı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin lideri Mesud Barzani’ye yakın Kürt Ulusal Konseyi (KUK), kendi milislerine askeri eğitim vermek üzere bu kampı geçen hafta kurmuştu. Nusaybin’in karşısındaki bölgeye bir düzine araçla gelen silahlı PYD’liler, KUK bayraklarını indirdi. PYD’liler, rejimin bu bayraklar nedeniyle bölgeye saldırabileceğini gerekçe gösterdi. Yekiti’den yapılan açıklamada ise “Bu eylem kabul edilemez. Kürtlerin birliğine hizmet etmiyor. Bu tarihi dönemde tahakküm ve tiranlığın değil, diyaloğun mantığı işletilmeli” dendi.

Haberin Devamı

Yıldıza karşı güneş

/images/100/0x0/55ea385df018fbb8f872292c

Yekiti’nin açıklamasında, PYD’nin, kontrolüne giren yerlerde kendi bayraklarını dalgalandırmaya devam ettiğine dikkat çekildi ve KUK bayraklarının indirilmesinin Erbil Anlaşması’na aykırı olduğu vurgulandı. KUK, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) “güneşli” bayrağını kullanıyor. PYD’nin ise PKK’nınkini andıran “yıldızlı” bir bayrağı var. IKBY lideri Mesud Barzani geçen haziranda KUK ile PYD’yi Erbil’de buluşturmuş,  kurulan ortak milis gücü Kuzey Suriye’deki bir dizi yerleşimde kontrolü ele almıştı. Ancak buradaki sivil yönetimlere PYD giderek ağırlığını koymuştu. Esad rejimiyle işbirliği yapmakla suçlanan PYD, Resulayn gibi yerlerde Özgür Suriye Ordusu ile çatışmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!