Dernekler ve vakıflara alarm

BAŞBAKAN Erdoğan annesini kaybettiğinde duyurulan basın bildirisinde ilan vermeyi, çelenk göndermeyi düşünenlerin, bunların yerine İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı’na bağışta bulunmaları rica ediliyor. Vakfın banka hesap numaraları bildiride yer alıyor.

Haberin Devamı

Maliye adı geçen vakfın çelenk bağışını ticari faaliyet sayıyor mu? Ondan vergi alıyor mu?
Eğer Maliye denetim elemanın görüşü geçerli ise, çelenk bağışı ticari faaliyet sayılıyorsa ve bu nedenle vergiye tabi ise, çelenk bağışı kabul eden bütün dernekler ve vakıflar çelenk bağışı üzerinden vergi verecek. Vermemişlerse, onlara ceza kesilecek.
ÇYDD’YE CEZA
Gündem hızla akıyor. Aynı günde birbirini aşan pek çok olay üst üste geliyor. Bunların bir bölümü manşetlerden inmiyor, bir bölümü manşetlere çıkacak yer bulamıyor.
Yer bulamayan ve fakat binlerce dernek ve vakfı ilgilendiren bir sorun var. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)’nin başına gelen olay bütün dernek ve vakıfları tehdit eden türde.
Maliye ÇYDD’nin kayıtlarını hallaç pamuğu gibi atıyor. Ankara’daki bürosunu incelerken, çelenk bağışlarına dikkat kesiliyor. Çelenk bağışlarını ticari faaliyet sayıyor, onlara vergi uyguluyor, vergi verilmediği için ceza yazıyor. ÇYDD de verginin ve cezasının iptali için mahkemeye başvuruyor.
ÇYDD NELER YAPTI
Geçenlerde bu durumu yazıyorum, şimdi yeni olan, çelenk bağışını mahkeme ticari faaliyet sayarsa, bundan çelenk bağışı kabul eden binlerce dernek ve vakıf etkilenecek.
ÇYDD siyasal iktidarın pek hoşlandığı bir dernek değil. Özetle, her ne kadar, 1991’den bugüne kadar 54.650 kız öğrenciye, 62.497 üniversite öğrencisine burs vermiş, 36 kız yurdu, bir üniversite birimi, bir lise, 24 ilköğretim okulu, 30 köy okulu ve öğretmen lojmanı, 41 derslik, 5 ana okulu yaptırmış ise de, yine AKP’ye pek yaranamıyor.
Yaptırdığı 751 donanımlı ana sınıfı, 555 oyun parkını Milli Eğitim Bakanlığına devretmiş, 1200 okula 320 bin kitap göndermiş, 409 köy okulunun çeşitli gereksinimlerini karşılamış olsa bile, AKP’ye yine yaranamıyor.
Bunları yapmış olması elbette yasalar karşısında ÇYDD’ye ayrıcalık sağlanmasını gerektirmiyor.
DANIŞTAY
Dernek ve vakıflarla ilgili Danıştay kararları var. Danıştay’a göre, ticari kazanç elde etme amacı gütmeden faaliyette bulunan dernek ve vakıfların elde ettikleri geliriler ticari faaliyet değil. Dolayısıyla, vergi dışı.
Danıştay kararları bir yana, şimdi merak ediyorum. Maliye Bakanlığı bu yazının başında adı geçen İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı’nı da bu açıdan denetliyor mu? Ondan da, çelenk karşılığı elde edilen kazanç üzerinden vergi kesiyor mu?
Yoksa, şu andaki hedef sadece ÇYDD mi?

Haberin Devamı

Paris’te müthiş itiraf

Haberin Devamı

İLK kez bu kadar açık ve net duyuyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Paris’te öldürülen üç PKK’lı kadından söz ederken, biri için, “Bizimle düzenli buluştuğu için onu ben ve çok sayıda siyasi aktör tanırdı”dedi.
Haberlere göre, Hollande öldürülenlerden Fidan Doğan’dan söz ediyor. Fidan Doğan PKK temsilcisi, sürekli olarak Fransa Cumhurbaşkanı ve diğer siyasilerle görüşüyor. Bunu da, Cumhurbaşkanı söylüyor.
AB’nin ve Fransa dahil, pek çok Avrupa ülkesinin resmi belgelerine göre, PKK terör örgütü. Öldürülenler PKK’lı, Cumhurbaşkanı onlarla düzenli görüşüyor.
Paris’teki cinayet, pek çok ihtimalle birlikte, üzerinde çok durulması gereken önemde. Ama, Hollande’ın itirafını da gözden kaçırmak yanlış. PKK’nın Avrupa’da meşruiyet kazanmış olduğunu, Kürt Sorununun bizim ve bölgenin sorunu olmaktan çıkıp, küresel hale geldiğini göstermesi açısından çok çarpıcı.

Yazarın Tüm Yazıları