İran’a ambargoyu modayla deliyorlar

Güncelleme Tarihi:

İran’a ambargoyu modayla deliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2013 00:00

Ambargo nedeniyle global firmaların uzak durduğu İran’a ‘moda’ çıkarması yapılıyor. Aralarında LC Wakiki, Koton, Defacto, Panço ve Derimod’un bulunduğu Türk markalar da Tebriz’deki Laleh Park’ta mağaza açıyor.

Haberin Devamı

İŞTAH kabartan bir pazar olmasına rağmen ambargo nedeniyle global firmaların uzak durduğu İran’a Türk markaları ‘moda’ çıkarması yapıyor. İran’da Türkçe konuşulan şehirlerin başında gelen Tebriz’de geçen ekim ayında açılan Laleh Park alışveriş merkezi, ocak ayı ve sonrasında mağazalarını açacak Türk markaları bekliyor. 

TÜRK MODASI VURGUSU

İçinde 120 mağaza, restoranlar, dev bir hipermarket 5D sinema salonları ve 1.200 metrekare çocuk oyun ve eğlence alanı bulunan Laleh Park’ın tüm ülkede yapılan tanıtımlarında ‘Türk moda markalarının’ yer alacağı vurgusu yapıldı. Alışveriş merkezinin yatırımcısı, Türkiye merkezli Nab Holding’in sahipleri. Azerbaycan’daki perakende yatırımlarıyla bilinen Nab Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Eromi ve ortakları İran asıllı ve Azerbaycan’da finans, perakende ve otomotiv alanında faaliyet gösteriyor. Laleh Park yatırımını da holding olarak değil, şahıs olarak gerçekleştirmişler.

Haberin Devamı

ÇOĞUNLUĞUN BAYİSİ VAR

Laleh Park’ta mağaza açmaya hazırlanan Türk markalar arasında LC Waikiki ve Defacto kendi yatırımlarıyla İran pazarında yer alacak. Koton ve Derimod markalarını alışveriş merkezinin yatırımcıları Tebriz’e taşıyor. Çocuk giyim markası Panço, çorap markası Penti ve Denizli’den ev tekstli markası Hobi de bayi kanalıyla yerini alanlardan. Laleh Park’ta dikkat çeken diğer Türk markalar ise Vestel, Polaris, Jumbo, Lescon, Prime Days, Tarık Ediz, kozmetik markası Kırmızıgül ve çocuk eğlence alanı Funtime.

Otel için Rixos ile görüşüyor

LALEH Park Genel Müdürü Nadir Süleymani, projenin hemen yanında bir 5 yıldızlı bir otel olduğunu da belirterek şöyle konuştu: “Oteli işletmek üzere Rixos ile görüşmelerimiz sürüyor. 218 odalı otel ve alışveriş merkezine toplam 80 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu proje, Türkiye’nin İran’a açılan penceresi olacak.”

Sultan’ın Türk yemekleri

LALEH Park’ın restoran ve yemek katında da Türk tadı ağır basıyor. Azerbaycan, Bakü merkezli Sultan’s Plus isimli zincir restoranlar sahibi gıda şirketi Türk Enfes İskender, Tadım Döner, Mangal ve Anadolu Lahmacun gibi restoranlarını açtı. Simit Sarayı’nın da bir şube açmak için görüşmeler yaptığı biliniyor.

Haberin Devamı

Mimariye Türk dokunuşu

20 bin kiralanabilir alana sahip Laleh Park’ın mimarisinde de Türk izleri var. Projeyi ünlü mimar Dara Kızıltoprak ve Gökhan Avcıoğlu çizdi.

Lego, LG, Samsung gitti, Mango ve Promod yolda

İRAN’a uygulanan ambargoyu delecek global markalar arasında Laleh Park’ta ocak ayı içerisinde mağaza açmaya hazırlanan Lego, LG, ve Samsung dikkat çekiyor. Laleh Park ile görüşmelerini sürdüren diğer global markalar arasında Mango ve Promod en çok göze çarpan isimlerden. Alınan bilgiye göre, Amerikalı markalar ambargo nedeniyle İran’ı akıllarından bile geçiremezken, Avrupalı markalar daha esnek bir yaklaşım sergiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!