2013’te mirasçı başına 140 bin TL’ye vergi yok

HALK arasında kullanılan “Gelin girmeyen ev vardır ama ölüm girmeyen ev yoktur” sözü, hayatın acı gerçeklerinden biri...

Haberin Devamı

Bunun dışında bir de “ölüm hak miras helal” diye bir atasözü var. Bu da ölümün olağan olması gibi mirasın da paylaşılması olağandır, anlamına geliyor.

ÖLÜM, MİRAS VE VERGİ

Ölüm halinde, ölenin borcu daha fazlaysa, ölüm tarihinden itibaren “üç ay içinde” mirası reddetmek mümkün (Medeni Kanun Md. 606). Bu süre içinde reddedilmediği takdirde, miras; mirasçı tarafından kabul edilmiş oluyor (MK Md. 610). Mirası reddeden kişi, ölen kişiden bağlanacak olan dul ve yetim aylığını alabiliyor. Bu da önemli bir avantaj.

Ölüm halinde, mirasçılar dört ay içinde “veraset ve intikal vergisi” beyannamesi verecekleri için bu süre dolmadan “sulh hukuk mahkemesi”ne ya da notere başvurup “veraset ilamı” yani kimlerin ne oranda mirasçı olduklarını gösteren mahkeme kararı almaları gerekiyor.

Ölüm nedeniyle intikal eden miras üzerinden, mirasçılar beyanname verip “veraset ve intikal vergisi” ödüyorlar. Duruma göre de ödemiyorlar.

Haberin Devamı

İSTİSNA TUTARI

2013 yılında, mirasçılara uygulanacak “istisna tutarı” ve “tarife” yeniden belirlendi. Buna göre;

1) Miras kalan menkul ve gayrimenkul mallardan (borçlar düşüldükten sonra), evlatlıklar da dahil olmak üzere füruğ (altsoy yani bir kimsenin çocukları, onların çocukları, onların da çocukları) ve eşten her birine isabet eden miras hissesinin 2013 yılında 140 bin 774 TL’si veraset ve intikal vergisinden müstesna.
İlginçtir çocuk, torun hatta torunun torunu bile 140 bin 774 TL’lik istisnadan yararlanabilmesine karşılık; anne, baba ve kardeş yararlandırılmıyor. Çünkü yasa böyle!..

2) Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinin 2013 yılında, 281 bin 720 TL’si veraset ve intikal vergisinden müstesna tutulacak.

VERGİ TARİFESİ

Veraset ve İntikal Vergisi hesaplanırken;

- Önce her mirasçıya isabet eden miras payının tutarı belirleniyor.

- Sonra her birinden ayrı ayrı “istisna tutarı” düşülüyor.

- Kalan tutarın vergisi, (yüzde 1’den başlayıp 10’a kadar çıkan) tarifeye göre hesaplanıyor.

2013 yılı tarifesi Tablo-I’de gösterilmiştir.

Hesaplanan Veraset ve İntikal Vergisi, her biri Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere, 3 yılda 6 eşit taksitte ödeniyor.

Haberin Devamı

2013’te mirasçı başına 140 bin TL’ye vergi yok

BAĞIŞ, ÖDÜL VE HEDİYELER

Bağış, hediye veya ödüllerde, farklı bir tarife uygulanıyor.

Hemen belirtelim örf ve adete göre verilmesi mutat bulunan (örneğin düğünlerde verilen) hediye, cihaz, yüz görümlüğü ve drahomalar (kız babasının damada verdiği başlık parası), veraset ve intikal vergisinden müstesna.

Bağış, hediye ve ödüllerin, 2013 yılında 3.244 TL’si vergiden müstesna tutuluyor. Örneğin; eş, çocuk ya da sevgiliye bağışın 3.244 TL’si vergiden müstesna.
Tablo-II’de de görüldüğü gibi bir şahsa; anne-baba, eş ve çocuklardan mal intikalinde, vergi oranı yüzde 50 indirimli uygulanıyor.

Örneğin eşe ve sevgiliye gayrimenkul bağışında; eş yüzde 5-15, sevgili ise yüzde 10-30 arasında değişen tarifeye göre vergi ödüyor.

Haberin Devamı

2013’te mirasçı başına 140 bin TL’ye vergi yok

BANKADAKİ PARANIN MİRASÇILARA ÖDENMESİ

Bankalar, ölen kişinin (murisin) hesabındaki parayı mirasçılara ödemeden önce, mirasçılardan “veraset ve intikal vergisinin ödenmiş olduğuna dair bir tasdikname” isterler. Tasdikname ibraz etmeyen mirasçılardan ödeme aşamasında “yüzde 5 oranında vergi kesintisi” yapılıyor.

YARIN: KONUTLARDA KDV DEĞİŞİKLİĞİ KİME NE GETİRİYOR, NE GÖTÜRÜYOR

2013’te mirasçı başına 140 bin TL’ye vergi yok

2013’te mirasçı başına 140 bin TL’ye vergi yok

800 BİN ÖĞRETMENİN ESKİ VE YENİ MAAŞLARI

YENİ yıla girmemizle birlikte işçi, memur bütün çalışanların dört gözle beklediği 2013 yılı maaşları zam oranları belli oldu. 2013 bütçesinde aslan payını alan Milli Eğitim Bakanlığı’nın kadrosunda yer alan 800 bini aşkın öğretmenin maaşlarının ne kadar artacağı, ek ders ücretleri, emekli maaşları da merak konusuydu.

Haberin Devamı

Bu doğrultuda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan detaylı ve karşılaştırmalı maaş tablolarını aşağıda yayınlıyoruz.  Tabloda, öğretmenlerin 1 Temmuz 2012’de aldıkları maaşla 1 Ocak 2013’ten itibaren aldıkları zamlı maaşın tüm detayları ve farklarını rahatlıkla görebilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Tahakkuk Grubu’nun hazırladığı  tabloların içinde ayrıca öğretmenlerin 2012 ve 2013 yılı ek ders ücretleri ve farkları ile maaşlarına ödenen ek ödemelerde detaylarıyla yer alıyor.

TABLOLARIN BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

2013’te mirasçı başına 140 bin TL’ye vergi yok

2013’te mirasçı başına 140 bin TL’ye vergi yok

Yazarın Tüm Yazıları