Balyoz davasının gerekçeli kararı açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Balyoz davasının gerekçeli kararı açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2013 09:57

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 325 kişinin ceza aldığı Balyoz davasının gerekçeli kararını açıkladı. Gerekçeli kararın son 4 sayfasında yargılama giderleri sıralandı. Buna göre Balyoz davasının maliyeti 60 bin lira oldu. Yargıtay kararı onarsa bu tutar sanıklardan tahsil edilecek.

Haberin Devamı

Heyetin hazırladığı 1435 sayfalık kararın ilk 148 sayfasında mağdur ve sanıkların isimleri sıralandı. 148-232. sayfalar arasında tüm iddianamelerin özeti, 232-249. sayfalar arasında savcılık mütalaasının özeti yer aldı.

Kararın 249-759. sayfalar arasında sanıkların daha önce yaptıkları savunmalar, 759-954. sayfalar arasında dosyadaki deliller özetlendi. Gerekçeli kararın en önemli bölümlerinden olan 954-1062. sayfalarda delillerin değerlendirilmesi yapıldı. Kararın 1062-1435. sayfaları arasında ise sanıkların durumları değerlendirildi.

"SANIKLARIN HEPSİNİN PLANDAN HABERİ VAR"

Delilerin değerlendirilmesi başlığı altında çarpıcı ifadeler aldı. Sanıkların her birinin Balyoz Darbe planından haberinin olduğuna dikkat çeken mahkeme, "Sanıkların sübuta erdiği kabul edilen sanıkların her birinin darbe harekatı ile ilgili çeşitli görev aldıkları, harekattan ve boyutundan haberdar oldukları, her bir mahkum sanıkların eyleminde nedensel bağının bulunduğu, bu şekilde haklarında mahkumiyet kararı verilmiştir." dedi

Haberin Devamı

"EMEKLİ EDİLİNCE DARBE YAPAMADI"

Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a ayrı bir bölümün ayrıldığı gerekçeli kararda, "Doğan’ın Mayıs 2003’te kalp ameliyatı olması ve Ağustos 2003’te emekli edilmesi nedeniyle gibi nedenlerle, Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanmasının darbe harekatını ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadığı’ anlatıldı.

"İCRA HAREKATI TAMAMLANAMADI"

Gerekçeli kararda ayrıca "Milli Mutabakat" hükümeti ismiyle harekat sonrasında işbaşına getirilmesi planlanan hükümetin dizayn edilmesi gibi icra aşamasına geçildiği, ancak icra hareketlerinin tamamlanamadığı kaydedildi.

"GENELKURMAY BAŞKANI DOĞAN’I UYARDI"

Harekat planından Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın haberi olduğunun belirtildiği gerekçeli kararda, "Bu husus(plandan haberdar olunması), Yaşar Büyükanıt’ın seminer sonuç raporunu hukukçulara inceletmesi, KKK’nın Olasılığı En Yüksek Tehlikeli Senaryo’nun oynanmasını talimatları, Genelkurmay Başkanı’nın, sanık Çetin Doğan’ı bu konuda uyarması ile belli oldu." denildi.

Haberin Devamı

"BİLİRKİŞİ RAPORU YARGICI KESİN OLARAK BAĞLAMAZ"

Hukuk dışı bir yapılanma içerisinde, askeri yazışma ilkelerinin geçerli olmasını beklenemeyeceğini belirten mahkeme, bilirkişi raporlarına ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Hiçbir bilirkişi raporu yargıcı kesin olarak bağlayamaz."

"SAVUNMA HAKLARININ İHLAL EDİLDİĞİNİ İDDİA EDEMEZLER"

Sanıkların savunma haklarının ihlal edildiği yönündeki itirazlarına da değinen mahkeme, "Kendi mağduriyetlerine kısmen ya da tamamen kendi hareketleriyle neden olan sanıklar, bu durumdan kendi lehlerine sonuç çıkararak haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler" ifadelerini kullandı.

"DELİLLERİN ASLI GENELKURMAY’DA"

Haberin Devamı

Dava dosyasındaki belgelerin sahte olduğu yönündeki iddialara ilişkin ise mahkeme, su çarpıcı değerlendirmede bulundu:

"Davadaki belgelerin, Genelkurmay başkanlığı tarafından askeri birimlerde asıllarının bulunduğunun belirtilmesiyle, sanıkların aksi yöndeki savunmalarını bertaraf ederek, mahkemede tam bir kanaat oluşmuştur."

2003-2007 OFFICE BELGESİ TARTIŞMASI

2003 yılında yazılmış bir word belgesinin 2007 yılında yeni versiyon yüklü bir bilgisayarda açıldığında 2003’de yazılan belgenin sanki 2007 yılında hazırlanmış gibi görüneceği uzmanlarca doğrulanmıştır.

Kanunların suç olarak kabul ettiği konularda amirin emrinin yerine getirilmesinin astı sorumluluktan kurtaramayacağı açıktır. Bu nedenle sanıkların emir gereği seminere katıldıkları yönündeki savunmalarına itibar edilemez.

Haberin Devamı
MAHKEME MASRAFI 61 BİN LİRA

Gerekçeli kararın son 4 sayfasında yargılama giderleri sıralandı. Mahkeme “Avukatlık gideri", “Adli Tıp gideri" ve “Tebligat, posta, bilirkişi vesair ortak giderler" başlıkları altında hesaplamalar yaptı. Mahkeme, avukatlık gideri olarak 36 bin 560 lira 50 kuruş gider tespit etti. Adli Tıp giderinin 2 bin 249 lira olarak yazıldığı kararda “Tebligat, posta, bilirkişi vesair ortak giderlerin 22 bin 270 lira olduğu kaydedildi. Kararda toplam giderim 61 bin 559 lira 50 kuruş olduğu ifade edildi. Davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan’ın dava gideri 160 olarak hesaplandı. Kararın Yargıtay tarafından onaylanması halinde, bu giderler ceza alan sanıklardan tahsil edilecek.

ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Afrika ülkelerine yaptığı resmi gezinin ilk ayağı olan Gabon'da bulunan Başbakan Erdoğan ise gerekçeli kararı açıklanan Balyoz davasıyla ilgili olarak “Kararın bütününü görmeden değerlendirme yapmam. Temenni ederim nihai karar bir an önce verilir” dedi.

BAŞBAKAN, GABON'DA SURİYE DEVLET BAŞKANI ESAD'IN AÇIKLAMALARINI DA DEĞERLENDİRDİ

Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!