Hozat fişlemelerinde yeni bulgular

Güncelleme Tarihi:

Hozat fişlemelerinde yeni bulgular
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2013 11:31

Tunceli'de Hozat Emniyeti'ndeki fişlemeleri araştıran Meclis komisyonu yeni bulgulara ulaşırken, Emniyet Amiri Çağlar Şan’ın intiharını da kuşkulu bularak cinayet olasılığını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner başkanlığındaki komisyon dün İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri’nin raporunu değerlendirdi. Raporda, 1024 gigabyte (GB) boyutundaki harici diskin emniyet envanterinde kayıtlı olmadığı, diskin 375 GB’lik boyutunun doldurulduğu belirtildi.

Raporda, ilk fişleme dosyasının 2007’de açıldığı, 2008’de işlem gördüğü, 2010’da son işlemin yapıldığı ve 21 Nisan 2012’de son bir müdahalenin olduğu belirtildi. Son açılma tarihinde yapılan işlem, diskte kullanılan bölümde ne kadar fişleme olduğunun anlaşılması ve üzerinde oynamalarla ilgili ayrıntılı bilgiler için TÜBİTAK’tan gelecek bilirkişi raporunun beklendiği belirtildi.

HEPSİ MESAİ SAATİNDE
Rapora göre hard diskin takılı olduğu bilgisayarı Hozat Emniyet Müdürlüğü’nde Terörle Mücadele, Toplumsal Olaylar ve Güvenlik olmak üzere üç şube ortak kullanıyordu. Mülkiye müfettişlerine ifade veren terörle mücadele şubesinden bir polis de Nisan 2012’de fişler üzerinde oynandığını söyledi. Mülkiye müfettişleri, fişleme işlemi ve oynamaların mesai saatlerinde yapıldığını tespit ederken, ifadesi alınan hiçbir polisin hard diskten haberdar olmadığını söylediklerini kaydetti. Müfettişler, bir fiş üzerinde “amirlik” ifadesinin yazılı olduğunu, ancak olayın “kurumsal olduğuna dair delile ulaşılamadığını” belirttiler.

Haberin Devamı

TÜM MÜDÜRLER İFADEYE
Komisyon, araştırmasını direnleştirmek amacıyla 2007-2012 arasında Hozat’ta görev yapan tüm emniyet müdürlerini haftaya Meclis’e çağırdı. Metiner, soruşturmanın ilk günlerinde intihar eden Çağlar Şan’ın eşi Aslı Şan ve oğlunun öldürüldüğünü iddia eden annesi Neriman Şan’ı gelecek hafta dinleyeceklerini açıkladı. Alt komisyon 15-16 Ocak’ta da Tunceli ve Hozat’a giderek yerinde incelemeler ve dinlemeler yapacak.

''TIRNAK İÇİNDE İNTİHAR''
Metiner, “Cumhuriyet savcısının ‘Senin döneminle ilgisi yok’ demesine rağmen, üstelik tayini İstanbul’a çıkmış bir emniyet amirinin intiharı manidar, tırnak içinde intihar diyorum. Biz cinayet masası değiliz, ama bu iddiaları da araştıracağız. Rutin dışına çıkan herkesle hesaplaşacağız” dedi. Metiner, “Bizi en çok endişeye sevk eden, Nisan 2012’ye kadar bu fişlemelerin sürdüğü iddiasıdır. Bu konunun üzerine cesaretle gideceğiz. Türkiye’de artık hiç kimsenin hukuk dışı biçimde fişlenmesine izin vermeyeceğiz. Bu da bir 28 Şubat zihniyetidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Alt Komisyon üyesi CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de “Emniyet amirinin öldürüldüğü iddiaları var. Savcının suçlamadığı, açtığı davayı kazanmış, tayini çıkmış bir emniyet amiri neden intihar eder? Hayatın olağan akışına ters görünüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!