Hala kapak topluyorsanız, bu haber size

Güncelleme Tarihi:

Hala kapak topluyorsanız, bu haber size
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2013 11:15

Rekor kıran kampanya sona erdi. İşte kampanyanın özeti...

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinden Kosova'lı Kushtrim Ahmeti (28), öğretim üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar ve fakültedeki birçok öğretim üyesi ile öğrencinin, İzmir'e taşıdığı, ardından dünyaya yayılan “Tane tane Kapakları Toplayalım Adım Adım Engelleri Aşalım” projesi, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç'un talimatıyla sona erdi. Projenin Koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Toygar, “Dekanımız fakültemizin bilimsel çalışmalarla adının anılmasını istiyor. Bu nedenle kampanyaya bu yıl son verildi. Halkımızın sahip çıktığı ve dünya rekoru kıran kampanyanın bittiğini öğrenen birçok kişi bana, ‘Biz şimdi ne yapacağız. Bu kapaklar ne olacak?’ diye soruyor. Evladım gibi olan bu projenin bitirilmesi en çok beni üzüyor” diye konuştu.
Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'yle adını duyuran ve dünyaya yayılan plastik kapak toplama kampanyası çığ gibi büyürken 3 senelik gönüllü çalışmanın ardından Fakülte Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç'un talimatıyla sona erdi. Projeyi internette görüp İzmir'e getirme teklifinde bulunan EÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinden Kushtrim Ahmeti'nin girişimine destek veren başta öğretim üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar olmak üzere kampanyanın dünyaya yayılmasında büyük emek veren fakültedeki birçok öğretim üyesi ile öğrenci artık umut dağıtamayacak. En büyük üzüntüyü kendisinin yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Toygar, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç'un, fakültenin bilimsel çalışmalarla adının duyulmasını istemesi nedeniyle kampanyaya son verildiğini dile getirdi. Prof. Dr. Toygar, “Dekan hoca, her sene kampanyanın bitirilmesini istiyordu, ancak biz halkımızdan gelen istek üzerine kampanyayı devam ettirdik. Fakat 2012 yılında Dekanımız bitirilmesini istedi. Çünkü fakültenin bilimsel haberlerle gündeme gelmesini, adının kapakla anılmasını istemediğini söyledi. Bu kampanya benim çocuğum gibi oldu, Ataşehir Belediyesi'nden aldık, onu yetiştirdik ergenliğe getirdik. O kadar kişinin evladı gibi benimsediği kurumsal olmaktan çıkan bu projenin bitirilmesi en çok beni üzüyor ve içimi acıtıyor. Uykularımı kaçırıyor. Bu proje bizden daha çok halkımızın sahiplendiği bir proje oldu” dedi.

Haberin Devamı

Hala kapak topluyorsanız, bu haber size

Haberin Devamı

KAMPANYANIN BİTTİĞİNİ ÖĞRENEN ÇOCUKLAR AĞLIYOR
Projenin 81 ille sınırlı kalmadığını aynı zamanda dünyaya yayıldığını kaydeden Prof. Dr. Toygar, 50 dünya ülkesinden proje için kapak geldiğini belirtti. Toygar, “Bizim milletimiz yardımlaşma duygusuyla bir kapak şemsiyesi altında toplanarak ellerini taşın altına koydu. Umutsuz olduğumuz bir dönemde sevgi birliğimizin devam ettiğini gördük. Çocuklarımız sosyal sorumluluk edindi. Şimdi bana soruyorlar, ‘Hocam bu kampanya biterse biz bu kapakları ne yapacağız?’ bazı kişiler çocuklarına kampanyanın bittiğini söyleyecek olmuş çocuklar ağlamaya başlamış. Çocuklara sosyal sorumluluk o kadar çok aşılanmış. Engellilerimize bir tekerlekli sandalye almayı amaç edindik. Bize sağlık raporuyla başvuran bütün engellilere ulaştık ve bunu gururla söylüyorum. Buna ulaşmamızı halkımız sağladı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ENGELLİLERE FARKINDALIK YARATILDI
Projenin birçok yan çıktısının da olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Nurselen Toygar, engellilerin artık evinden çıkabildiğini hatırlattı. Toygar, “Bu projenin bir çıktısı da engellilere farkındalık yaratmak oldu. Engelliler için bir şeyler yapılmaya başlandı. Belki önceden de yapılıyordu ancak şuan daha hızlı yapılıyor. Engelli evinden çıktı, hakkını aramaya başladı, sorgulamaya başladı ve birey oldu. Şu unutulmasın sosyal sorumluluk edinen bir çocuk iyi bir evlat, aile reisi ve iyi bir vatandaş olur. Yurt dışında sosyal sorumluluk projeleri ders olarak yapılıyor. Çocukları fakülteye çağırıyoruz ve onlara topladıkları kapaklarla alınan tekerlekli sandalyeleri gösteriyoruz. Binlerce teşekkür belgesi dağıttık, evlerinde duvarlarına asıp çevrelerine örnek olsunlar diye. Bununla birlikte yan çıktılar da oluşturduk. Üniversiteler Bolonga (Diploma akreditasyonu) sürecine girdi, mutlaka her fakültenin bir sosyal proje yapması gerekiyor. Biz Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak bu projeyi 3 sene yaptık. Projemiz üniversitede iki kez mansiyon aldı, bu yıl da birincilik aldı. Bu da öğrencilerin bir anlamda sosyal sorumluluk projesi” diye konuştu.

Haberin Devamı

“ÇOCUKLAR DİŞ HEKİMLERİNDEN ARTIK KORKMUYOR”
Projenin bir başka getirisinden daha söz eden Prof. Dr. Toygar, “Diş Hekimliği Fakültesi olmasının bir getirisi olsun istedik. Bize başvuran öğretmenlere randevu verdik. Öğrencilerimizi fakülteye istedik ve buraya geldiklerinde kapak kampanyası hakkında bilgi verirken yan çıktı olarak da 10 bine yakın ilköğretim okulu öğrencisine ‘Diş hekimlerinden korkma diş hekimlerini sev’ eğitimi verdik. Bu Türkiye'de ilk kez yapılan bir eğitim. Çocuklar sıkılmasın ve anlayabilsinler diye, eğitimleri çizgi filmler, animasyonlar ve diş sağlığına uygulanmış müziklerle yaptık. Ve gördük ki, diş muayenesinden korkan çocuklarımız, eğitim sonunda, ‘Benim dişime neden bakılmadı?’ diye ağlıyor. Diş fırçası olmayan çocuklar ilk kez fırçayla tanıştı. Çünkü koruyucu hekimlik Türkiye'de çok fazla gelişmiş değil. Bu nedenle de ilerki yaşlarda çürüklü ve sorunlu bir ağız hem devlete maddi yük getirmekte, hem de iş gücü kaybına neden olmakta. Ancak çocuk yaşta diş sağlığı eğitimi verildiğinde, hem fakütelerin, hem hastanelerin hem de devletin yükünü hafifletmiş olur diye düşündük” dedi.

Haberin Devamı

BİR ÇOK OKULA MALZEME DESTEĞİ SAĞLANDI
Projenin birçok alanda getirisi olduğunu savunan Toygar, “Lojistik merkezler olarak seçtiğimiz, Tansaş, Şok ve Migros gibi mağazalardan bize bilgisayar ve barkovizyonlar geldi, onları da gelir seviyesi düşük okullarımıza hediye ettik” ifadelerini kullandı.

KURUMLAR KAMPANYAYA SAHİP ÇIKMAK İSTİYOR
Prof. Dr. Toygar, kampanyanın biteceğini öğrenen birçok kurumun kendisiyle iletişim kurduğunu ve sahip çıkmak istediklerini aktardı. Toygar, “Belki sistemi bildiğim için belki de koordinatörü olduğumdan dolayı birçok kurum bana teklifte bulundu. Yoksa ben bu projede bir sembolüm. Fakat, proje başka bir kuruma verilecekse, mutlaka kurum tarafsız olmalı. Çünkü biz burada herkesi kucakladık. Üstelik güvenilir bir kurum olması ve sistemi aynı şekilde oturtabilecek bir kurum olması gerekiyor. Benim koordinatör olmam önemli değil. İnandığım, güven duyduğum bir kuruma bu kampanya verilirse ben de elimden gelen desteği vermeye hazırım. Sistem çok zor, kurması ve oturtması güç oldu. Ve öyle bir sistem oldu ki şuanda bir zincirin halkaları gibi hiç aksamadan yürüyen bir sistem. Tüm bunların baştan yapılması ve bu sisteme güven sağlanması oldukça zor diye düşünüyorum. Birçok protokol imzalandı. PTT ile protokol imzalandı, bu bile çok büyük bir şey” diye konuştu.

350 BİN TAKİPÇİ, BİNLERCE GÖNÜLLÜ, DÜNYA REKORU
Projenin dünya rekoru kırdığını ve bunu tescil ettirmek için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurduklarını belirten Toygar, “Facebook'ta 350 bin takipçimiz var, her ilde gönüllü kuruluşlarımız var. Bunlar zaman içinde sağlanan destekler. Bunların tekrar kurulması çok zor. Şuana kadar 1600 tekerlekli sandalye dağıttık. 400 ton kapak toplandı. Arjantin'de 80 ton kapak toplanmış ve guinness rekorlar kitabına girmişler. Biz de guinness rekorlar kitabına başvurduk ve oradan da haber bekliyorduk” dedi.

EKPO'YA ENTEGRE EDİLMELİYDİ
Projenin, Türkiye'nin uluslararası yüz akı projesi haline geldiğini ve EXPO'ya entegre edilmesi gerektiğini vurgulayan Pro. Dr. Toygar, “EXPO'nun konusu sağlık. Burada engellilerimize bir araç sağlanıyor ve onların hayata veya eğitime devam etmeleri sağlanıyor. Bu proje EXPO'ya entegre olmalı. Çünkü dünyanın hiç bir ülkesinde daha şimdiye kadar halkının bu kadar benimsediği ve benim dediği bir proje daha olmadı” diye konuştu.

REKTÖRLÜĞÜN İLGİSİ YOK, DEKANLIK GÖRÜŞ BELİRTMEDİ
Ege Üniversitesi Rektörlüğü yetkilileri, kampanyanın sona ermesiyle ilgili Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın ilgisinin bulunmadığını, kararın Diş Hekimliği Dekanlığı'na ait olduğunu kaydetti. Diş Hekimliği Dekanlığı ise kampanyanın sona ermesiyle ilgili görüş belirtmedi.

KAMPANYA DEVAM ETMELİ
Projeye destek veren İzmir Çağdaş Özürlüler Yaşam Derneği Genel Başkanı Hamit Vedat Başer, kampanyanın genişleyerek devam etmesi gerektiğini savundu. Ege Üniversitesi'nin güvenilir bir kurum olduğunu sözlerine ekleyen Başer, “Kampanyanın kesinlikle devam etmesi gerekiyor. Hem ülke ekonomisine katkı sağlıyor, hem de geri dönüşüm olarak engellilere kaliteli tekerlekli sandalyeler veriliyor. Biz bu kampanyayı daha çok geliştirmeyi düşünüyorduk ancak Ege Üniversitesi bunu bıraktı. Biz toplamaya devam ediyoruz fakat ne kadar etkili olur. Kurumların bir çatı altında bu kampanyaya destek vermesi gerekiyor. Bu kampanyanın resmi bir kurumun elinde olması çok önemli bir konu. Ege Üniversitesi'nin elinde olması bana güven veriyordu. Bu duruma engelliler çok üzülecektir” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!