Dünyanın en çok uçan iki yolcusuyla tanışın

Bir insan eğer pilot veya kabin memuru değilse, hayatının ne kadar süresini gökyüzünde geçirebilir? Dünyanın en çok uçan iki yolcusuyla tanışın

Haberin Devamı

Uçakları çok seven Fred Finn, pervaneli Boeing 337 Stratocruiser ile başladığı uçuşlarını ilerleyen yaşına rağmen büyük keyif alarak sürdürüyor. Hedefi, Virgin Atlantic Havayolları’nın patronu Richard Branson’un kurduğu Virgin Galactic ile uzaya çıkabilmek. Ve tabii ki milini arttırabilmek.
72 yaşındaki Fred Finn’in herhangi bir hava yolu fanatikliği yok. Kendini ‘profesyonel yolcu’ olarak adlandırıyor, merak ettiği veya o an uçuş saati en uygun olan şirket hangisiyse onla uçuyor. Uçuşları o kadar çok ki birçok hava yolunun özel yolcu programında en çok uçan 100 yolcu arasında.

KAHVALTI YAPMAK İÇİN UÇMUŞLUĞU BİLE VAR

En sevdiği uçak: Sesten hızlı yolcu uçağı Concorde. Aynı zamanda bu uçakla 714 uçuşa katılan Finn, topladığı millerin 3 milyonunu Concorde seferlerinde kazandı.
En iyi ikram: Hatırlayamadığı kadar hava yolunda uçmasına rağmen en iyi ikramın 1970’lerde PanAm Havayolları tarafından hazırlandığına inanıyor. 1960’lı yıllardaysa ABD’de Braniff Havayolları’na kahvaltı yapmak için bindiğini anlatıyor.
En tehlikeli an: Binlerce kez uçmasına rağmen havada ciddi bir tehlike atlatmadığını belirten Finn, en çok Dallas’tan Chicago’ya uçarken uçağın kaçırılıp Küba’ya indirildiğinde korkmuş.
Jet lag’i nasıl yeniyor? Kıtalararası uçuşlarda saat farkı nedeniyle vücudun bioritminin bozulmasına jet lag deniyor. Bol bol su içmek, indiği yerde oranın saatine göre yemek yemenin jet lag etkilerini azalttığına inanıyor.

Haberin Devamı

Mil nasıl kazanılıyor?

? Mil hesaplamaları rotalar üzerinden yapılıyor. Mesafeler IATA tarafından belirleniyor. Bir deniz mili; 1.85 kilometreye eşit.
? Örneğin, İstanbul’dan Ankara 250; İzmir-Van 903 mil. THY’nin en fazla mil kazandıran uçuşuysa 7630 mille Sao Paolo aktarmalı İstanbul- Buenos Aires seferi.
? Ekonomi sınıfından standart mil kazanılıyor. Business veya first gibi farklı sınıflarda uçuyorsanız veya özel yolcu programında ‘premium’, ‘gold’ gibi yüksek sınıflara sahipseniz, hava yoluna göre değişmekle birlikte miliniz yüzde 25-50 oranında artabiliyor.

Rekor denemesi realite şovuna dönüştü

Haberin Devamı

Chicago’da yaşayan işadamı Tom Stuker, 1982’den bu yana sadece United Havayolları ile uçuyor. Şu ana kadar United’tan 10 milyondan fazla mili var. Son 30 yılda 200’ü Avustralya’ya olmak üzere 6 binden fazla uçuş yaptı.
Bu yıl başında Tom Stuker United’ta hem 10 milyon uçuş milini yakalamak hem de bir yıl içinde 1 milyon mil uçmak üzere yeni bir rekor kırmaya karar verdi. United Havayolları tarafından da desteklenen bu girişimle yoğun bir uçuş programıyla adeta dünyayı dolaştı. Uçuşları arasında 30 gün durmadan seyahat edeceği, televizyonda yayımlanacak bir realty show’a da imza attı. Her gün yapılan ve her biri en az 5-6 saatlik uçuşların 8’inci gününde bu zorlu süreci başaracağını hissettiğini söyleyen Stuker’ın rekor macerası önümüzdeki günlerde ekranlara gelecek. Bir milyonuncu mili 6 Aralık’ta Londra-Chicago uçuşuyla yakaladı. İnişinde United Havayolları, Stuker için özel bir tören düzenledi ve ona hem 10 milyon mili aşması, hem de bu yıl 1 milyon mili tamamlaması nedeniyle ‘United Titanyum Kart’ını verdi. En büyük hediyeyse adının filodaki bir Boeing 747-400 uçağının burnuna yazılması oldu.

Haberin Devamı

soru-cevap
Havada motor durursa ne olur?

Yanıt: Yolcu uçakları tek motorlu değildir. Diğer motor veya motorlar, uçağı emniyetle en yakın havalimanına kadar uçurabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Soru: Ya motorların hepsi durursa?
Yanıt: Yolcu uçağı modern bir planör haline gelir. Taş gibi düşmez. Kanadalı Air Transat’ın Airbus A330’unun, 24 Ağustos 2001’de Atlantik Okyanusu’nda yaşadığı yakıt sorunu nedeniyle motorları durdu. 12 bin metreden 166 kilometre süzülen uçak, Azor Adaları’na inmeyi başardı.

 

Yazarın Tüm Yazıları