Uludere anmasına uzak takip

Güncelleme Tarihi:

Uludere anmasına uzak takip
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2012 00:00

Uludere’de F-16’ların bombalaması sonucu ölen 34 kişiyi anma törenine katılım çok azdı. Güvenlik güçleri, anmayı uzaktan izledi, yollara engel koymadı. Ortasu Köyü’nde düzenlenen ve on binlerin katılması beklenen anmaya 1500 kişi geldi.

Haberin Devamı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Aysel Tuğluk, Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Hakkâri Belediye Başkanı Fadıl Demirhanoğlu, dün Uludere’nin Ortasu köyünde 28 Aralık 2011’de F-16 uçaklarının bombalaması sonucu ölen 34 genci anma törenindeydiler.

BDP MİTİNGİNE DÖNDÜ

- Sabah 07.30’da yola çıkılıyor. Güvenlik noktalarında kimlikler alınıp telefonla merkeze bildiriliyor. GBT’si temiz çıkanlar birkaç dakika sonra yola devam ediyor. Yetkililer, provokatörlerin katılımını önleyip anma töreninin güvenli bir biçimde yapılabilmesi için kimlik kontrolü yapıldığını söylüyor. BDP yöneticilerinin araçları ve konvoylar da hiç bekletilmeden gönderiliyor.
- Ölenlerin yakınları köy
 girişinden itibaren sıralanmış, başsağlığı dileklerini kabul ediyorlar. Anmaya 70 bin kişinin katılacağı bir gün önceden söylense de ancak 1500 civarında bir katılım oluyor. Hava ve yol durumu gayet uygun. Üstelik hava güneşli, 16 derece. Anma, BDP’nin mitingine dönüşüyor. Ölen gençlere “şehit” deniyor. Acılı aileler, olup biteni yaşlı gözlerle izliyor. Öldürülen Hüsnü Encü’nün 4 aylık oğlu Hüsnü Deniz, ağlayan anneannesi Halide Deniz’in kucağında, her şeyden habersiz...
- Törende resmi giysili tek güvenlik görevlisi yok. Ne bir resmi araç, ne bir helikopter. Köyün üst tarafındaki tepede, 10 kadar sivil giysili aşağıda olan biteni dikkatle izliyor. Arada bir Heron, gökyüzünde bir leylek gibi süzülüyor.
- Miting sonrası Kürtçe mevlit okunuyor. Kılınan sivil cuma namazından sonra, 3 kilometre ötedeki Gülyazı Köyü Mezarlığı’nda yatan 34 gencin mezarlarını ziyarete gidiliyor. BDP mitingi yerine mezar ziyaretini tercih edenlerin katılımıyla konvoy biraz daha uzuyor. Gençlerin sloganları sertleşiyor: “PKK halktır halk burada, gençlik Apo’nun fedaisidir.” Gençler, sloganları bırakıp ıslıklamaya başlıyorlar. 34 gencin ölümünden sonra Gülyazı ve Ortasu’dan 30’un üzerinde kişi, korucu olmuş. Onları ıslıklıyorlar.

Haberin Devamı

MEZAR TAŞINDA ‘ŞEHİT’

Haberin Devamı

- Mezarlık ana baba günü. Plastik çiçekler ve çelenkler, vazolar, simli örtülerle rengarenk. Kadınlar mezarlara kapanıp ağlıyor. Hepsinin mezar taşında yazan “şehit” yazıyor. Ferhat Tunç, Uludere’nin, Dersim katliamının güncellemesi olduğunu belirterek, “Hiçbir özür bu acıyı dindirmeye yetmez” diyor. Tunç, Zazaca ağıt söylerken izleyenler ağladı.
- Ortasu’nun bombalanan 34 çocuğunun birinci anma yıldönümü olaysız, müdahalesiz, biber gazsız bitiyor. Şırnak mülki ve askeri yetkilileri, Ortasu ve Gülyazı köylülerine, sağduyuları için müteşekkir olduklarını söylüyor.

BARZANİ’YE DAVET

- DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Mesud Barzani’nin kardeşi Sidad Barzani’yi dünkü anma törenine davet etti. Katılması için ısrar eden ve “Uludere Türkiye’nin Halepçesi’dir” diyen Türk’ü, Sidad  Barzani “Türk makamları olayı farklı değerlendirebilir” diyerek reddetti. Barzani, Şerafettin Elçi’nin perşembe günkü cenaze törenine katılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!