Sıfırın altında fiziksel aktiviteden uzak durun

Güncelleme Tarihi:

Sıfırın altında fiziksel aktiviteden uzak durun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2012 00:00

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Yılmaz Ömürlü, kalp hastalarının kış aylarında dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Özellikle kışın sokak aralarındaki aletlerde yapılan kontrolsüz spor çok tehlikeli” dedi.

Haberin Devamı

TOBB ETÜ Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Yılmaz Ömürlü, özellikle sis ve hava kirliliğinin kalp hastaları için risk oluşturduğunu, çok soğuk havalarda yoğun fiziksel aktivelerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.
Özellikle sokak aralarında bulunan aletlerde kontrolsüz yapılan sporun kalp hastası vatandaşlar için çok tehlikeli olduğunu dile getiren Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Yaz ayları boyunca televizyonlarda sık sık kalp hastalarını uyaran haberler görürürüz. Ancak kış soğukları ile en az yaz sıcakları kadar dikkat etmeliyiz. Kalp damarlarımız kış aylarında daralıyor. En basitinden kar küremek bile kalbe ağır gelebiliyor. Eğer mecbur değilseniz sıcaklıklar eksiye düştüğü zaman dışarıya çıkmayın. Çıkacaksanız da mutlaka kendinizi koruyacak şekilde giyinin.

Haberin Devamı

EN SAĞLIKLISI YÜZME

Vatandaşlar progesyonel olmayan yerlerde hava ve ortam soğuk olmasına rağmen ağır egzersizleri kontrolsüzce yapıyor. Bu durumda kalplerimiz faydadan çok zarar görebilir. Ben hastalarıma ve vatandaşlara kış aylarında havalandırması iyi olan salonları öneriyorum. Eğer salonlara gidilemiyorsa evde yapılacak kültür fizik hareketleri yeterli olacaktır. Kalbimizi sporla desteklemenin en güzel yolu yüzmektir. Yaşımız kaç olursa kalbimiz için belli aralıklarla yüzme alışkanlığı edinmeliyiz.

HANGİ AŞILAR GEREKLİ

KOAH, bronşit ve kronik hastalığı olanlarda kış aylarında hava kirliliği ile birlikte nefes darlığı, buna bağlı olarak da kalp yetmezliği oluşabilir.
Kış aylarında özellikle akciğere bağlı kalp hastalarının hastanemize başvuru oranı artıyor. Bunun en büyük nedeni gribe karşı korunmamış olmak. Hastalarımıza senede bir defa grip ve ömürlerinde bir defa zatürre aşısı olmalarını söylüyoruz. Ancak bu konuda henüz yeterince bilinçli değiliz.
Kendini riksli grupta sayan vatandaşlarımızın en ufak bir nefes darlığında doktoruna başvurması çok önemli. Bütün bu uyarılara ek olarak sigarayı biran önce hayatımızdan çıkarmalıyız. Kalp hastalıkları açısından riskli grupta olanlar başta olmak üzere, sigara ölüme davetiyedir.

Haberin Devamı

İLK 90 DAKİKA HAYATİ

TOBB ETÜ Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Berkten Berkalp de kapsamlı ambulans sistemleri ve kalp krizine müdahale eden doktor sayısının artmasıyla, artık kalp krizine etkin şekilde müdahale edildiğini belirterek şunları söyledi:
“Kalp krizinde ilk 90 dakika çok önemli. Eğer zamanında müdahale edilirse kalp krizini hasarsız atlatabiliyoruz. Ancak eskiden şartlar ve hastaların bilinçsizliği nedeniyle bunu başaramıyorduk. Ambulans ağının genişlemesi ve doktor sayısının artması önemli bir ilerleme sağladı.”

TER YOKSA RİSK VAR

Terlemeyle vücuttan dışarı atıldığı için zararsız olduğu düşünülen tuzun, kış aylarında kalp hastaları üzerinde sağlık risklerine neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Berkalp, vücudun ihtiyacı olan tuzu, sebze ve meyvelerden doğal olarak karşıladığını, bu nedenle dışardan tuz almaya gereksinim olmadığını söyledi. Fazla tuz tüketim alışkanlığının, toplumdaki kalp-damar hastalıklarını artırdığını vurgulayan Berkalp, kanda bulunan yüksek tuz oranı, terleme ya da bir başka nedenle azalmadığı takdirde, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarının en büyük nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!