Dava açmak için 345 bin lira bulması gerek

Güncelleme Tarihi:

Dava açmak için 345 bin lira bulması gerek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2012 00:00

Süper Loto’da 21.7 milyon liralık büyük ikramiyenin sahibine ikinci bir kötü haber geldi. Büyük ölçüde tahrip olan kuponun gerçek kupon olduğu anlaşılması durumunda yargı sürecinin başlaması bekleniyor. Ancak dava harcı oldukça yüksek. Talihli ya 345 bin lira bulup dava harcını yatıracak; ya da adli yardım imkânı ile dava açacak.

Haberin Devamı

Süper Loto haftalarca devrettikten sonra 21.7 milyon liralık ikramiyenin Kayseri’ye çıktığını açıkladı. Ancak talihli günlerce ortaya çıkmadı. Sebebi daha sonra açıklandı: Kupon, pantolon ile çamaşır makinesine atılmış ve ciddi anlamda tahrip olmuştu.

KUPON LİME LİMEYMİŞ / WEB TV

Adı açıklanmayan ve moralinin bozuk olduğu ifade edilen talihlinin avukatı Şakir Balcı, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, konu ile ilgili Milli Piyango İdaresi’nden (MPİ) yazılı bir yanıt beklediklerini, öte yandan kupon üzerinde gerekli analizlerin yapılması için arayışlarının olduğunu söyledi.

"MECERA PEŞİNDE DEĞİLİZ"

Haberin Devamı

Avukat Balcı, MPİ’den Vatan gazetesine yapılan “Rakamlar okunmuyorsa, ikramiye devlete kalır” yönündeki açıklamayı ihtiyatla karşıladıklarını söyleyerek şunları kaydetti: “Bizim 1 hafta 10 gün bir süreye ihtiyacımız var. Şuanda hadiseyle ilgili bizim kendi içimizde bir hukukçu olarak ikna çalışmalarımız devam ediyor. Bizim bir macerayla işimiz yok.

Ağır tahribat geçirdiğini düşündüğümüz, hukuken içerisinde çok ciddi sorgulamalar yaptığımız bir evraktan söz ediyoruz. Önce bununla ilgili kendimiz ikna olacağız, ikna olursak eğer, 'bu belge o belgedir' noktasında olursak eğer hukuki yürüyüş içerisinde olacağız. Bununla ilgili fiziki ve kimyasal araştırma yapılması gerekiyor. O fiziki analizlerin ortaya çıkmasından sonra onu hukuki bilgilere kavuşturduktan sonra bir yoruma girebiliriz. Yani  MPİ üzerine en ufak bir gölge düşsün istemeyiz; yine ilgilinin üzerinde bir gölge olmamalı, bizim üzerimizde bir gölge olmamalı.”

DAVA İÇİN 345 BİN LİRA LAZIM
Avukat Balcı, hukuki sürece ilişkin de araştırma yaptıklarını ifade ederek, olası bir dava başvurusu durumunda gerekli olan harç miktarını hesaplattıklarını söyledi. Buna göre 21.7 milyon liralık ikramiye için açılacak davanın harcı 344-345 bin TL seviyesinde. Avukat Balcı, müvekkilinin bu harcı ödeyebilecek durumda olmadığını söyleyerek, ikinci bir alternatiften söz etti. Söz konusu alternatif ise, adli yardım alarak dava açmak.

Haberin Devamı

'İKRAMİYENİN SAHİBİ YOKSUL BİRİ'

Avukat Balcı bu konuda “Adli yardımdan yararlanma gibi bir durumu olur mu olmaz mı ciddi bir durum” şeklinde konuştu. Bu arada kimliği merak konusu olan talihli için ise Avukat Balcı kupon "27 yaşındaki dar gelirli bir erkek müvekkilime ait" bilgisini vermekle yetindi.

BAYİ: ÜZÜLDÜM

Kuponun oynandığı Kayseri’deki Volkan bayisinin sahibi Naci Emel de olayı öğrendiği kadarıyla ’talihlinin talihsizliği’ olarak yorumladı. Naci Emel şunları söyledi:

"Talihlinin en azından ortaya çıkması beni sevindirdi. Ancak, Süper Loto ve Sayısal Loto kuponları ısı, ışık, nem ve suya karşı duyarlı olduğu için, İzmirli talihlinin başına gelen olumsuzluğu az çok tahmin etmiştim. Bir başka endişem de kuponun kaybolduğu yolundaydı. Bazıları oynadığı kuponu kaybediyor, bazıları sonuçlara bakmayı unutuyor, bazıları da ortamın sakinleşmesini bekliyor. Ancak, paranın bir yıl içinde alınması gerekiyor yoksa ikramiyeler Hazine’ye kalıyor. Her yıl alınmayan yaklaşık 2-3 milyon TL oluyor. İzmirli talihli umarım, yasal prosürüdür ardından 21.7 milyon TL tutarındaki parasını alır. Yoksa,talihli, talihsiz olarak tarihe geçer.”

Haberin Devamı

KUPONLARDA İKİ AYRI UYARI

Öte yandan Milli Piyango’nun Süper ve Sayısal Loto gibi talih oyunlarının oynandığı makinadan alınan kupon çıktısının arkasında ’Sayısal oyunlar genel oynama esasları’ başlığıyla şu uyarı bulunuyor:

’Yırtık ve bozuk biletlere ikramiye ödenmesine idarece yapılacak inceleme ve araştırma sonucunda yönetmelik hükümlerine göre karar verilir.’

Talihlinin makinaya doğrudan oynatmak yerine, kendi işaretlemesi için önceden doldurduğu kuponun arkasında ise 'İkramiye talep edebilmek için, bayiden alınan biletin tam olarak ibrazı şarttır. Yırtık ve bozuk biletlere ikramiye ödenmez' uyarısı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!