Türk halkının yüzde 53’ü gazete okuyor

Güncelleme Tarihi:

Türk halkının yüzde 53’ü gazete okuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2012 00:00

HÜRRİYET Gazete Okunurluk ve Algı Araştırması 2012 sonuçlarına göre Türkiye kent nüfusu içinde farklı sıklıklarla da olsa basılı gazete okuyan bireylerin oranı yüzde 53 oldu. 31 ilde 4 bin 500 kişinin katıldığı araştırmaya göre gazete denildiğinde okurların en çok bildikleri marka Hürriyet oldu.

Haberin Devamı

HÜRRİYET’in gazete okurlarının gazete okuma alışkanlığını tespit etmek için her yıl yaptığı Gazete Okunurluk ve Algı Araştırması’nın 2012 sonuçları belli oldu.
Uluslararası Bağımsız Araştırma Şirketi Ipsos KMG tarafından yürütülen ve Kağıt Kalem ile Yüz yüze Görüşmeler (PAPI) yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, 15 yaş ve üzeri kentsel nüfusunu temsilen, 31 ilde toplam 4 bin 500 kişi ile görüşüldü.

Araştırmaya katılanlara basılı gazete okuma alışkanlıkları sorulduğunda, yüzde 17’si düzenli olarak, hemen hemen her gün gazete okuduğunu belirtti. Haftada 2 ile 5 gün arasında basılı gazete okuduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 36 oldu. Toplama bakıldığında farklı sıklıklarla da olsa basılı gazete okuyan bireylerin toplam içindeki oranı yüzde 53’e ulaştı.

Haberin Devamı

KADIN-ERKEK OKUR İLGİSİ FARKLI

/images/100/0x0/55eb3045f018fbb8f8b11466

ERKEK Hürriyet okurları gazetelerinde; birinci sayfa, arka kapak ve güncel haberlerden sonra en çok okudukları bölümleri sırasıyla, spor, ekonomi sayfaları ve köşe yazarları olarak belirtti. Kadın Hürriyet okurlarıysa birinci sayfa, arka kapak ve güncel haberlerden sonra erkeklerden farklı olarak kültür-sanat, magazin haberleri ve sonrasında köşe yazarlarını okuduklarını işaret etti.

DOĞRU, DÜRÜST GÜVENİLİR

 GAZETE okurları, en sık okudukları gazetelerden biri olarak  belirttikleri Hürriyet’i “haberlerinin doğru/dürüst ve güvenilir olması”, “haberlerin güncel olması” “haber kalitesinin iyi olması” sebepleriyle tercih ettiklerini belirtti. Diğer gazete okurlarının yüzde 13’ü kendi gazetelerini bulamadıklarında Hürriyet almayı tercih ettiklerini ifade etti. Bu oran içinde gençlerin ağırlığının yüksek olması da dikkat çekti.

HÜRRİYET OKURU YENİ ÇAĞIN OKURU

/images/100/0x0/55eb3045f018fbb8f8b11468

HÜRRİYET okurlarının 77’si farklı sıklıklarla olsa da internet kullanıyor. Her gün internete giren Hürriyet okurlarının oranı ise yüzde 45 seviyesinde.
İnternet kullanan Hürriyet okurlarının yüzde 80’i bir sosyal medya  sitesine abone. Bunların yüzde 47’si beğendikleri köşe yazarlarını aynı zamanda  sosyal medyadan da takip ediyor ve yazılarını paylaşıyor.  

Haberin Devamı

EN ÇOK BİLİNEN MARKA HÜRRİYET

HER hangi bir gazete markası ya da ismi hatırlatılmaksızın, yardımsız olarak en çok bilinen gazete markası Hürriyet.
·  “Gazete okuru olsun olmasın Türkiye kentsel alanda yaşayan 15 yaş üzeri bireylere” spor gazeteleri hariç bildikleri gazeteleri söylemeleri istendiğinde, en çok belirtilen gazete markası yüzde 56,8 oranıyla yine Hürriyet oldu.
· Türkiye’de yüzde 50’nin üzerinde marka bilinirliği olan iki gazete var; Hürriyet ve Posta.
· Araştırmanın dikkat çekici bir diğer sonucu ise sadece 11 gazetenin yüzde 10’un üzerinde marka bilinirliğinin olması.

HÜRRİYET HAFTA SONU EKLERİ

ARAŞTIRMA sonuçlarına göre hafta sonu verilen ekler gazete satın alma kararında etkili oluyor.  Hürriyet okurları, diğer

/images/100/0x0/55eb3045f018fbb8f8b1146a

gazete okurlarına oranla gazete eklerine daha çok önem veriyor ve ana gazete kadar ekleri de ilgiyle okuyor. Hafta sonu ekleri benim için çok önemlidir diyen Hürriyet okuru içinde kadın okurların eklere ilgisi ise hafta sonu daha da artıyor. Kadınlar eklerde; sağlık, magazin, yeme-içme, astroloji, kadın-çocuk ve alışveriş konularını erkeklere kıyasla daha fazla okurken; erkekler ekonomi, karikatür ve emlak konularına daha fazla ilgi gösteriyor. Hürriyet ekleri sorulduğunda en çok belirtilen ek ise Kelebek.

Haberin Devamı

TV’LERDEN SONRA İLK SIRADA

ÇALIŞMANIN ilginç sonuçlarından biri de mecra ayrımı yapmaksızın belirtilen markalardı. Gazete okuru olup olmadıklarına bakmaksızın tüm deneklere günlük gelişmeler, gündem ve haberlere erişmek için mecra ayrımı yapmadan akla gelen markalar sorulduğunda ilk üç sırayı televizyon kanalları alırken 4. sırada Hürriyet yer aldı. Hürriyet bu sıralamada TV haber kanallarını da geride bıraktı. Sıralamada belirtilen ilk on beş marka içerisine, televizyon kanalları ve gazeteler dışında sosyal medya sitesi ve arama motoru ve bir internet sitesi de girdi.   Günlük gelişmeler, gündem ve haberlere erişmek için deneklerin belirtikleri markalar içerisinde “hurriyet.com.tr” ilk onbeş marka arasında yer aldı. Bir internet sitesi gündem takibi için kendi markasıyla belirtilerek geleneksel mecralar içinde yer almış oldu.

Haberin Devamı

Araştırma Künyesi

HÜRRİYET Gazete Okunurluk ve Algı Araştırması her yıl düzenli olarak gazete okurlarının gazete okuma alışkanlığını tespit etmek, gazetelerin marka değeri ve performansını ölçmek için yapılıyor. Değişen ihtiyaçlar doğrultusunda her yıl geliştirilen çalışma 2012 yılında Uluslararası Bağımsız Araştırma Şirketi Ipsos KMG tarafından yürütüldü.

/images/100/0x0/55eb3045f018fbb8f8b1146c

Kağıt Kalem ile Yüz yüze Görüşmeler (PAPI) yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada, 15 yaş ve üzeri kentsel nüfusunu temsilen, NUTS2 bölgelerinde 26+5 ilde toplam 4.500 kişi ile görüşüldü. Örneklem seçiminde TUİK nüfus dağılımına paralel bir örneklem planlaması yapıldı. Projenin saha çalışması 15 Haziran- 20 Temmuz 2012 arasında gerçekleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!