Holdinglere ciro sürprizi!

Güncelleme Tarihi:

Holdinglere ciro sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2012 00:00

1 Ocak 2013’ten itibaren Türkiye’deki holdingleri yepyeni bir dönem bekliyor. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nda (UFRS) yapılan önemli bir değişiklik holdinglerin cirolarını önemli ölçüde etkileyecek. Holdingler eşit ağırlıkla yönetimde olsalar bile iştiraklerinin gelirlerini cirolarına yansıtamayacak.

Haberin Devamı

KOÇ Grubu, Malezyalı UEM ve Gözde Girişim ile Karayolları ihalesini alınca birden “Koç Holding’in cirosu iyice artacak, hatta şimdi birkaç devletin daha milli gelirini geride bırakacak” yorumlarını duymaya başladık. Ancak Koç Holding ve Türkiye’deki diğer holdingleri 1 Ocak 2013’ten itibaren yepyeni bir dönem bekliyor. O yüzden hemen belirtelim bu yeni dönemde Koç Holding karayolları ve köprülerden elde edeceği gelirleri bilançosunda ciro hanesine ekleyemeyebilir. Neden mi?

UFRS’DE DEĞİŞİKLİK OLDU

Türk sermaye piyasalarında ‘Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’ (UFRS) baz alınıyor. Böylece özellikle yabancı yatırımcılar bizim şirketlerimizin bilançolarına baktıklarında uluslararası normlara bire bir uygunluk esas alındığı için herhangi bir problemle karşılaşmıyorlar. UFRS’de yapılan en ufak bir değişiklik bu standartları baz alan ülkelerin hepsinde aynı anda uygulamaya geçiyor.
URFS’de geçtiğimiz günlerde önemli bir değişiklik oldu.

Haberin Devamı

VERİLERİ YANSITAMAYACAKLAR

Eskiden holdingler azınlıkta oldukları iştiraklerini bilançolarına zaten yansıtamıyordu. Ancak yönetimde eşit hisseye sahip oldukları iştiraklerinin bilanço kalemlerini konsolide ederek kendi bilançolarına yansıtıyorlardı. Yeni düzenlemeye göre holdingler iştiraklerinin yönetiminde eşit hisseye sahip olsalar bile artık bu iştiraklerinin bilanço verilerini kolaylıkla yansıtamayacak. Çünkü yeni düzenlemede ‘yönetimde eşit hisseye sahip olsalar bile sadece bir ortağın bu verileri konsolide etmesi’ talep ediliyor.
1 Ocak 2013’ten itibaren holdingler konsolide edemedikleri iştiraklerinin gelirlerini ve bilanço kalemlerini sadece bir yıl içindeki özkaynak değişikliği kadar tek kalemde gelir tablosuna yansıtacak. Bu yeni düzenleme 01.01.2013 tarihinden itibaren uygulamaya geçecek. Yeni düzenlemenin holdinglerin değerine bir etkisi olmayacak. Bu durumda hisse senedi fiyatlarında da bir değişim olması beklenmiyor.
Ancak olayın psikolojik tarafı var. Holdinglerin özellikle eşit yönetimde olan iştiraklerinin gelirlerini cirolarına yansıtamaması cirolarının düşmesine neden olacak. Özellikle ciroya göre yapılan uluslar arası değerlendirmelerde ve sıralamalarda bazı holdinglerin yerinde ciddi oynama olacak. Bunun bazı holdinglerde psikolojik etkilerinin olacağını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı


Bilanço mesaisi başladı

UFRS’de holdinglerin hangi kriterlere göre hangi iştiraklerinin verilerini eski ya da yeni düzene göre baz alacağı ayrıntılı olarak belirtilmiş durumda. Holdingler hangi standarda göre iştiraklerini değerlendirip bilançoya yansıtacaklar şu günlerde inceliyor. Bu yüzden bugünden bir hesap yapıp hangi holdingin bilançosunda ne tür bir oynama olacağını belirtmek güç. Ancak çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki bazı holdinglerin cirolarında ciddi erimelerle karşılaşabiliriz Hazırlıklı olun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!