Yasa değişmeyecekse söyleyin, boşanacağım

Hürriyet'in vergi uzmanı yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot artık her salı ve cumaertesi sizlerden gelen vergiden sosyal güvenliğe, ev sahibi-kiracı problemlerine kadar her soruyu yanıtlayacak. Sorularınız için: skizilot@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

SORU: 1 Temmuzdan itibaren uygulanmaya başlayan, Borçlar Kanunu mağdurlarındanım. İş ve aile düzenim son derece iyiyken, bu kanun işimi de aile düzenimi de bozdu. Şirketimin banka kredilerine yıllardır “şahsi kefalet” veriyorum. Borçlar Kanunu yürürlüğe girince, kefaletim için eşimin de rızası istendi. Eşime rahmetli babasından miras kalan çok değerli bir arazi var. Kefaletime rıza gösterip imza atarsa, kendi malvarlığının da riske gireceğini düşünüyor. Ortalığı biraz da kayınvalidem karıştırıyor. Huzurum kalmadı. Eşin rızası ile ilgili madde değişecek demiştiniz ne oldu? Değişmeyecekse söyleyin, karımdan boşanacağım
(Rumuz: Boşanma)

YANIT:
Bu konuda her gün çok sayıda şikayet alıyorum. Aile düzeni bozulan, boşanma davası açan o kadar iş adamı var ki.. Böyle giderse daha da artacak. Şu anda TBMM’de 2013 bütçesi üzerinde yoğunlaştılar. Aralık ayının sonunda ya da Ocak ayında, bu konuda yasa değişikliği bekleniyor. Aman boşanmayın..

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA ANNE VE  BABASINDAN AYLIK BAĞLANMASI

SORU: Çocuklara, vefat eden sigortalı anne ve babasından nasıl aylık bağlanıyor?
Hamide TOPÇU/KARABÜK

YANIT:
Yüksek olan aylığın tamamı, düşük olanın da yarısı bağlanıyor.

İKİ KOCADAN İKİ MAAŞ VAR MI?

SORU:İlk kocamı 2005 yılında kaybettim. 2007 yılında tekrar evlendim. O da 30 Ekim 2012’de vefat etti. Yıllar önce “üç kocadan üç maaş” başlıklı bir yazınızı okumuştum. Ben de iki kocamdan iki ayrı maaş alabilir miyim?
Meryem ERGENÇ /BURSA

YANIT
: O uygulama öncedendi. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sistem değişti. Bırakın üç kocayı, iki kocadan iki maaş bile yok.  Ancak, ikisinden hangisinin maaşı yüksekse onu tercih edebilirsiniz.

YENİ ALDIĞIM EVİ NEREYE  VE NE ZAMANA KADAR  BİLDİRMEM GEREKİYOR?

SORU:10 Şubat 2012 tarihinde bir ev aldım.
· Bu evin 2012 yılı emlak vergisini ödemedim.
· Evi aldığıma dair herhangi bir bildirimde de bulunmadım.
Nereye ne zamana kadar bildirimde bulunmalıyım?
Aylin DEFNE/ANTALYA

YANIT
: Rahat olunuz.2012 yılı Emlak Vergisini siz değil size satan kişi ödeyecek. 31 Aralık 2012 tarihine kadar, aldığınız evin bulunduğu yer belediyesine, “emlak vergisi bildirimi” vermeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

TEMİZLİKÇİ KADININ VERGİSİ VAR MI?

SORU: Evimize yıllardır temizliğe gelen bir kadın var. Kendisine ödediği-miz ücretten şimdiye kadar gelir vergisi kesintisi yapmadık ancak SSK’ya primini ödüyoruz. Kafamıza takıldı, vergi de yatıracak mıydık?
Şaban KÜÇÜKEL/BURSA

YANIT:
Rahat olunuz. Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/6. maddesi uyarınca, temizlikçi kadına ödenen ücretler, tutarı ne olursa olsun Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.

ARSA KARŞILIĞI ALINAN  DAİRELERE KDV ÖDENECEK Mİ?

SORU: Üç yıl önce SSK’dan emekli oldum. Herhangi bir iş yapmıyorum. Sekiz yıl önce aldığım arsayı, müteahhide altı daire karşılığında verdim. Arsayı müteahhide teslim ederken ve müteahhit tarafından daireler bana teslim edilirken KDV ödemem gerekiyor mu?
Nuri DEMİROK/İZMİR

YANIT
: Maliye Bakanlığı’nın 60 Seri No.lu KDV Sirküleri’nde yaptığı açıklama uyarınca, arsayı müteahhide tesliminizde KDV uygulanmayacak. Ancak 30 Seri No.lu KDV Genel Tebliği uyarınca, müteahhit arsa karşılığı olan altı daireyi size teslim ederken yüzde 1 veya 18 KDV uygulayacak. Hemen belirteyim, Danıştay’ın verdiği kararlara göre, müteahhidin arsa sahibine daire teslimi KDV’ye tabi değil. Bunun için de Yargıya başvurulması gerekiyor.

Haberin Devamı

ÇALINAN MAL VE NAKİT PARA GİDER YAZILABİLİR Mİ?

SORU: İşyerimde meydana gelen hırsızlık sonucunda; 2.400 lira nakit para, 23.000 lira tutarında sigara, 3.200 liralık da telefon kontörü çalındı. Bunların tutarını gider yazabilir miyim?
Cemil ALAYURT/ KAYSERİ

YANIT:
İşyerinizden çalınan mal bedelini ve nakit para tutarını, vergi matrahının tespitinde zarar veya
gider olarak indirmeniz mümkün değildir.

DOĞRUYU SÖYLEMEK NE ZAMANDAN BERİ KDV’YE TABİ

SORU: İşyerime gelen maliyeciler, şirketin defterlerini görmek istediler. Ben de “Defterler boş. Muhasebeyi bilgisayarda tutuyoruz. Bir saat izin verin defterlere döküm alayım” dedim. Durumu belirten bir tutanak tutup, “Yarın yine geliriz” dediler. Ertesi gün geldiklerinde, bilgisayardan döküm alınmış defterleri gördüler. Yine bir tutanak tutup gittiler. Bir ay sonra, bir milyon lira civarında KDV ve bir o kadar ceza geldi. Meğer defterleri yazmadan “KDV indirimi” yapamıyormuşuz. Bitişik komşum, “süre verin defterleri ibraz edeyim” demiş. Ona ceza gelmedi. Ben doğruyu söyledim, milyonluk KDV geldi. “Bilgisayarla tutuyoruz” demeyip, ibraz için süre isteseymişim hiç bir şey olmazmış. Ben şimdi ne yapayım?
Oktay KURTBÖKE/İSKANBUL

YANIT
: Rahat olun,  şu yolu izlerseniz vergi ve cezanın tamamı kalkar. Vergi ceza ihbarnamesinin size tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açın. Dilekçenizde, indirim konusu KDV’lere ilişkin fatura vb. belgelerin listesini yapıp, ibraz edeceğinizi belirtin. KDV’ler ve cezaların tamamı kalkar.

Yazarın Tüm Yazıları