Lüks sitelerde ‘SES TERÖRÜNE’ büyük tepki

Güncelleme Tarihi:

Lüks sitelerde ‘SES TERÖRÜNE’ büyük tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2012 00:04

GEÇEN hafta, Hürriyet Emlak'taki yazımda kendi tecrübemden yola çıkarak, yeni yapılan konut sitelerinde ses yalıtımına önem verilmediğini anlattım.Sürekli gürültüye maruz kalmanın sakıncalarını da aktardım.

Haberin Devamı

YA EVDE SES YALITIMI YOKSA

Özetle havuzlar, çeşitli spor alanları ve sosyal aktivitelerle hayatımızı zenginleştiren sitelerde ‘ses yalıtımı’ gibi temel bir unsur olmayınca her şeyin anlamını yitirdiğini vurguladım.

Meğer çok büyük bir yaraya parmak basmışım.

Günlerce bu konuyla ilgili e-postalar aldım.

Konudan muzdarip insanlardan gelen şikayet e-maillerinin yanı sıra, sorunun çözümüyle ilgili teknik bilgi isteyenler de oldu bu sorunla ilgili yasal haklarını öğrenmeye çalışanlar da.

Ses ve yalıtım izolasyonu çözümleri sunan İzomer’in sahibi Yüksek Mimar Yüksel Ünsal da yazım üzerine benimle temasa geçenlerden biriydi.

Yüksel Ünsal’ın dediğine göre, sadece onların şirketine günde 350 kişi e-posta ve telefon yoluyla ulaşarak komşularından kaynaklanan gürültü teröründen şikayet ediyormuş.

Haberin Devamı

Galiba bütün gerginliğimizin nedeni evlerdeki gürültülü ortamımız ve çileden çıkaran trafik.

Nasıl huzur bulacağız bu iki sorun çözülmeden.

Bu hafta ben susuyorum, okurlar konuşuyor.

Buyrun!

 1- 60 yıllık eski bina daha sessizdi

Bende sunduğu konforlu yaşama aldanarak yeni yapılan, üstelik hiç de ucuz olmayan bir siteye taşındım. Üst daire ve yandaki iki daireden gelen sesler nedeniyle hiç huzurum kalmadı. 60 yıllık eski bir binada oturuyordum. Oradaki ses izolasyonu bundan daha iyiydi.

Handan Y.

2- Yemişim havuzunu

Beni delirtmek üzere olan bir konuyu yazmışsınız. Lüks site diye geldik taşındık ne gürültüsü bitiyor ne de patırtısı. Kafamız şişerken yemişim havuzunu. Kağıttan bina yapmışlar sanki.

Mustafa Ç.

3- Müteahhitler 3 kuruşun hesabını yapıyor

Bu sorunu çözme imkanınız yok. Çözerim diyenler paranızı, sabrınızı ve zamanınızı alacaklardır. Ben epey para ve zaman harcadım bu işe. Binanın inşaatı aşamasında sorun çözülmezse bir daha çözülemiyor. Yapım aşamasında duvarlara ve zeminlere kullanılacak bir malzemeyle çözümü bu kadar kolayken, 3 kuruşun hesabını yapan müteahhitler bunu yapmıyor. Bu konuda bir kampanya başlatıp belediyelerin ve bakanlığın dikkatini çetin ne olur.

Ertuğrul K.

4- Gece kulüplerinin bile sesi kısılıyor bizim komşuya serbest

Haberin Devamı

 Allah kimseyi kötü komşuyla karşılaştırmasın. Üst kattaki komşularım sırf zevk için gürültü yapıyor bence. Kaç kez uyardım dinlemiyorlar. Üstelik uyarınca bir alınganlık yapıyorlar ki sormayın. Gece 01.00’de şarkı türkü söylüyorlar. Bir halay çekmedikleri kaldı. Anlamadığım gece kulüplerinin bile gece 12.00’den sonra sesi kısılıyor da niye bizim komşuya serbest.

Sema H.

 5- Yatak odası zulmü

 Nihayet biri bunu yazdı. Ben üst kattaki komşunun iki yıl çocuk yapma girişimini dinledim. Bütün ayrıntılarıyla. Bilmem anlatabiliyor muyum? Yatak odası zulmü resmen. Neyse çocukları oldu. Bu sefer de bebek ağlamasından huzurumuz kaçtı. Artık binaları nasıl yapıyorlarsa sıfır mahremiyet. Televizyonun sesi yüksek olsa gidip uyarırsın ama “Kusura bakmayın bütün sevişmelerinizi duyuyorum” diyemiyorsun. Zaten yatak odasında bunu yapamacaklarsa nerede yapacak? Ses geçirmez duvarlar, tavanlar istiyoruz!

Ayşe D.

Haberin Devamı

6- Alt kattaki alarmla uyanıyorum

 Alt kat dairede iki yaşlı teyze oturuyor. Kulakları duymadığı için televizyon son ses! Salonda mecburen ben de sesi açıyorum. Sanırım bu dalga böyle bütün aparmana yayılıyor. Sabahları da alt kattaki sakinlerden birinin çalan alarmıyla uyanıyorum. Bir saat erkenden! Beni alarm kurmama gerek kalmıyor.

Avni T.

 7- Asansör sesi rahatsız ediyor

 Oturduğum sitede en üst kattayım. Arızalı asansör nedeni ile özellikle geceleri çok rahatsızız. Birçok kez site yönetimine rahatsızlığımızı bildirmeme rağmen sorun çözülmedi. Çözmek için çabalamadılar. Yasal olarak ne yapabilirim? Hangi merciye ulaşmam gerek?

Erkan U.

 8- Ses yalıtımı zorunlu olmalı

Haberin Devamı

Ben tek başına yaşayan ve sessizliği seven bir insanım. Bahsettiğiniz sorun beni çok rahatsız ediyor. Binalar yapılırken ses yalıtımı zorunluluğu olmalı. Ardından da Avrupa'da olduğu gibi toplu yaşam alanlarında uyulması gereken standartlar oluşturulmalı.

Hülya G.

9- Engelli çocuğum gürültü yapıyor

Ben, eşim ve 3 çocuğum (2, 8, 10 yaşındalar) Bahçelievler Soğanlı Mahallesinde normal bir apartman dairesinde kiracıyız. 8 yaşındaki oğlum zihinsel ve fiziksel engelli. Yürüyemiyor ve konuşamıyor. Gündüz veya bazen geceleri ağlama nöbetleri geçiriyor. Alt ve üst kattaki komşuların rahatsız olduklarını biliyorum ama ne yapabilirim?

Eyüp B.

10 - Üst kattaki topuklu sesi

Haberin Devamı

Oturduğum evin üst katını iş yeri olarak kiraya verdiler. Bir mimar olarak ne kadar rahatsızlık duyuyoruz anlatamam. Sürekli topuklu ayakkabıyla dolaşan insanların dairenin neresinde olduklarını anında anlıyoruz. Hatta yere para düşse yazı mı tura mı bileceğiz neredeyse. Böyle bir konu müteahhitlerin keyfine bırakılmış. Tüketici hakem heyetleri kişilerin mağduriyeti karşısında harekete geçmeli.

Tarkan A.

 

 11 - Kağıt gibi duvarlar

Üst kattaki komşumuz üşütünce hemen haberdar oluyoruz. Çünkü hapşırık ve öksürük dahil her türü ses aynen bizim evin içinde. Kağıt gibi duvarlar, tavanlar. Mahremiyet falan kalmadı. Herkes villada oturamaz ya. Havuz, fitness salonu yapacaklarına ses yalıtımı yapsınlar.

Aysun A.

12- Dayanamıyorum taşınacağım

Görgüsüz üst komşumuzun dan dan diye yürümesini, yürümeye başladığından beri evde maraton yapan oğlunun koşmasını dinliyorum. Artık dayanacak gücüm kalmadı, bahara taşınıyorum.

Sedat B.

13- Sürekli dua ediyorum

Hem apartman hem de komşum suçlu. Yukardakiler öksürse duyuyoruz. Tavan galiba kağıttan. Arada da onlar görgüsüzlük yapıyor. Hiç huzurumuz yok. Kaç kez üst kat komşuyu uyardım. Bana “Git villada otur” dedi. Ben de sürekli dua ederek, meditasyon yaparak rahatlamaya çalışıyorum.

Hikmet T.

14- 21.00’den sonra çamaşır makinası yasak

İçerenköy’deki apartmanın altını bir iş yerine kiraya verdiler, 24 saat titriyoruz. Bütün aparman sakinleri toplandık, akşam 21.00’den sonra çamaşır makinası kullanımını yasakladık ama iş yeri aynen devam. Kaymakam, vali, İmar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına baş vurdum. Hiçbir şey olmadı. Lütfen bize yardım edin.

Muzaffer E.

15- Psikopat komşuyla başa çıkılmıyor

Karşı komşum ile yatak odası bitişik. Allahtan adam yaşlı ve tek. Öksürsü duyuyorum. Daha önce Ankara’daki evimde üst katta psikopat bir kadın oturuyordu. Başa çıkmak mümkün değil. Gece 01.00’e kadar dizi izler, sabah 04.00’e kadar elektrik süpürgesi çalıştırırdı. Kaç kez polis çağırdım.

dcengiz@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!