Bu sektörde eleman arayışı ikiye katlandı

Güncelleme Tarihi:

Bu sektörde eleman arayışı ikiye katlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2012 15:23

İnternetin hızlı yaygınlaşması pazarlama anlayışını da değiştiriyor. Artık firmalar müşteri ve iş ortaklarına interaktif platformları kullanarak ulaşmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Dijital dünyanın getirilerinden yararlanmak isteyen firmalar işe alımları hızlandırdı. Yenibiris.com’da son 3 ayda dijital pazarlama alanında çıkan ilanlar bir önceki 3 aya göre yüzde 53 arttı. Bu alanda yetişmiş eleman yetersizliği, deneyimsiz gençler için de kariyer fırsatı anlamına geliyor.

Dijital pazarlama genel tanımıyla geleneksel medyadan uzak yöntemlerle, markayı tanıtmak ve yapılan işi desteklemek amacıyla internet, mobil ve diğer interaktif platformları kullanmak anlamına geliyor. Şirketler dijital pazarlama kanalları sayesinde ürünlerini geniş bir kitleye duyurabilecekleri gibi sadece ürünleriyle ilgilenen kitleye de reklamlarını gösterebiliyor, daha fazla müşteri verisi toplayabiliyor, gelecek tepkilere göre stratejilerini değiştirebiliyor, kullanıcılarla direkt iletişime geçebiliyor. Bu alan, sosyal medyadan arama motoru optimizasyonuna pekçok uzmanlığı içeriyor.

Haberin Devamı

EN ÇOK SOSYAL MEDYA UZMANI ARANIYOR
Dijital pazarlamanın yangınlaşması ve gelişmesi bu iş alanına olan ilgiyi de arttırdı. Yenibiris.com’da yer alan ilanlara başvurular son 3 ayda, bir önceki 3 aya göre yüzde 50 arttı. Başta sosyal medya uzmanı olmak üzere dijital pazarlama uzmanı, online iletişim uzmanı, adwords hesap yöneticisi, sosyal ağlar iletişim uzmanı, SEO uzmanı, SEM uzmanı, şirketler tarafından en çok aranan pozisyonlar arasında.

 

EN ÇOK ARANAN POZİSYONLAR (%)
Sosyal Medya Sorumlusu/Uzmanı 43
Dijital Reklam Sorumlusu/Yetkilisi 21
SEO-SEM Uzmanı 8

Dijital pazarlama alanında çalışmak için sosyal medyayı takip etmek, Microsoft Office programları özellikle Excel kullanabilmek, arama motorları reklam süreçlerine hakim olmak geliyor. Ayrıca analitik düşünme, yeni fikirler üretebilme, rapor ve analiz yapabilme de çalışanlardan beklenen diğer nitelikler. Bu alandaki pozisyonların hemen hepsinde SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), SEM (Arama Motoru Pazarlama) ve “adwords” bilgisi olanlar tercih ediliyor. Vestel Şirketler Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Semih Süslü dijital ajans tecrübesi olan adayların dijital iletişim departmanlarında iş bulmada daha avantajlı olduğunu söylüyor. Eczacıbaşı Girişim İnsan Kaynakları  Müdürü Eylem Özgür ise İngilizce bilmenin ve 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmanın şart olduğunu belirtiyor. Dijital medya ajans yönetimi, sosyal medya ve blog projeleri, e-ticaret yöneticisi pozisyonlarında ise ekstra olarak ciro ve kampanya yönetimi deneyimlerine özellikle önem verdiklerinin altını çiziyor. Kamra Interactive Ajans Müdürü Özgür Kurtuluş pozisyonun ihtiyaçlarına göre iletişim, işletme, sosyoloji, istatistik formasyonu almış adayları tercih ettiklerini söylüyor.

 

Haberin Devamı

Staj önemli

/images/100/0x0/55eb5a16f018fbb8f8bba3fc
Hangi bölümden mezun olursanız olun, staj yapmak diğer iş alanlarında olduğu gibi dijital pazarlamada da çok önemli. 1995’ten beri internet projelerinde yer alarak kariyerini dijital pazarlamada devam ettiren Hürriyet İnternet Grubu Stratejik Planlama ve Raporlama Grup Müdürü Reha Başoğul bu alanda kariyer yapmak isteyenlere kendilerini anlayabilecek doğru bir staj dönemi ve iyi bir danışmanlık almalarını tavsiye ediyor. Deneyimsiz gençlerin kurumları araştırıp onlardan birinde bir süre staj yaparak işi öğrenmeleri, araştırma, yorumlama hatta sanatta olduğu gibi bir süre taklit ve akabinde özgünleşebilecekleri alanları yaratabileceği iş seçimine yönelmeleri gerektiğini söylüyor. Başoğul, “Kitaplar, videolar ve gözümüzün önünde bu kadar seminer ve yaşayan bir laboratuvar varken gençlerin algılarını konsantre bir şekilde, ısrarla yöneltmeleri gerekiyor. Ayrıca en basit anlamda gelişmiş bir Excel bilgisi ileride pazarlamadaki CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), iş zekası ve veritabanı madenciliği süreçlerini kavramaları ve kurgulamaları açısından oldukça gerekli olacak” diyor. Reha Başğoul’a göre pazarlama eğitimi önemli ancak olmazsa olmaz kriter değil. Reha Başoğul, psikoloji, istatistik, matematik, endüstri mühendisliği, mimarlık gibi birçok alanın, günümüzde dijital pazarlamaya yatkınlık açısından pazarlama bölümüyle aralarındaki farkı kapatabileceklerini hatta kendi disiplinlerinden getirdikleri farklılıklarla sektöre ve müşteriye renk katabileceklerini söylüyor.

Haberin Devamı

 
“Dijital ajans tecrübesi olana öncelik veriyoruz”
Vestel Şirketler Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Semih Süslü

/images/100/0x0/55eb5a16f018fbb8f8bba3fe

Pazarlama İletişimi altında ayrı bir fonksiyon olarak konumlandırdığımız Dijital İletişim bölümümüzde sosyal medya uzmanı, web kanal yönetimi ve projeleri uzmanı gibi pozisyonlarda istihdamımız oluyor. Üniversite mezunu olmak, İngilizce bilmek gibi genel niteliklerin yanısıra özellikle internet, mobil internet ve mobil proje yönetimi tecrübesi olan, Kiosk, Digital Signage ve benzeri platformlar konusunda bilgi sahibi olan, HTML, XHTML, CSS, Javascipt ve benzeri tarayıcı taraflı kodlama ve uygulamalar hakkında bilgi sahibi adaylara öncelik veriyoruz. Daha önce dijital ajans tecrübesi olan adaylar çok daha avantajlı. Mülakatta adayın belirttiği özellikleri ile geçmiş tecrübesinin ne kadar uyuştuğunu ve işine ne ölçüde hakim olduğunu anlamaya yönelik sorularımız oluyor. Kişilik testi ve İngilizce testimizin de prosedürün bir parçası olduğu süreçte, İnsan Kaynakları’nın yaptığı  görüşmeden sonra, ilgili ekibin yöneticisi ile daha teknik bir mülakat yapılıyor.

Haberin Devamı

  “Yeni pozisyonlar oluşturduk”

/images/100/0x0/55eb5a16f018fbb8f8bba400

Eczacıbaşı Girişim İnsan Kaynakları Müdürü Eylem Özgür

Dijital mecraların ve internet alışveriş sitemizin daha stratejik bir boyutta yönetilmesini gerçekleştirmeye yönelik marka iletişim uzmanı ve e-ticaret yöneticisi pozisyonlarını oluşturduk. Bunların iş sonuçlarını hızlı bir şekilde etkilemesi beklendiği için öncelikle sektörde deneyimli ve işlerinde en başarılı olabileceğini düşündüğümüz adaylara yoğunlaşırken adayların bizim kurumsal yapımızdan çok farklı şirketlerde bulunduğu sonucuna vardık. Bu sebeple özgeçmiş taraması için internet ve sosyal medyadan ciddi anlamda yararlanıyoruz. Ayrıca bu pozisyonlar teknolojiyi ve teknoloji eksenindeki yeni iş yaklaşımlarını yakından izleyebilme ve öngörmeye yönelik yetkinlikleri gerekli kılıyor ki seçme sürecinde bunların üzerinde özellikle duruyoruz.

Haberin Devamı

 “Adayın interneti kullanım şekline bakıyoruz”
Kamra Interactive Ajans Müdürü Özgür Kurtuluş

/images/100/0x0/55eb5a16f018fbb8f8bba402

Dijital stratejist, topluluk yöneticisi, ölçme ve değerlendirme uzmanı gibi pozisyonlarda çalışacak arkadaşlar arıyoruz. Ancak her pozisyon için temel şart, adayların bir dijital pazarlama nosyonunun olması. Kişisel olarak interneti kullanım şekli, hayatının içinde internete ne ölçüde, nasıl yer verdiğine de dikkat ediyoruz. Herşeyden önce okumayı ve öğrenmeyi seven insanlarla çalışmak istiyoruz ki en zor bulunan özellik bu oluyor. Sosyal, dışa dönük, takım çalışmasına yatkın insanlarla çalışmayı istiyoruz. Dolayısıyla mülakatlarda odaklandığımız şey daha çok adayın kişisel özellikleri oluyor. İşe alımda en önemli kıstasımız yüzyüze görüşmelerden elde edilen intiba. Eğitimi, ve iş tecrübesi yetersiz görünse de adayın kişisel özellikleri bu açığı kapatabiliyor. İyi yetişmiş bir dijital pazarlama uzmanının gelecekte iş sıkıntısı çekeceğini düşünmüyoruz.

 Bugünün iş fırsatlarına göz atmak için hemen tıkla!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!