Ambulans helikopterler 12 dakikada hayat kurtarıyor

Dünyanın en yaygın ambulans helikopter hizmeti Almanya’da. Kabininde minimum 1 milyon Euro’luk özel donanım bulunan helikopterler, ülkenin her noktasına 12 dakika içinde ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

Almanya’da polis teşkilatının yanı sıra kâr amacı gütmeyen ADAC veya DRF gibi kuruluşlarda tam 120 ambulans helikopter var. Bir milyon nüfus başına 1.55 ambulans helikopter düşüyor. Türkiye’de bu rakam 0,3.
Helikopterler 74 merkeze dağıtılmış. Neredeyse her büyük hastanenin bahçesinde bir helikopter hazır bekliyor. Maksimum 12 dakikada hastanın yanına iniliyor.
Bu operasyonu görmek için Münih’e karadan 2.5 saat uzaklıktaki Friedrichshafen’a gittim. Hastanenin hemen yanında DRF’ye ait Avrupalı Eurocopter şirketinin imalatı EC135 tipi çift motorlu helikopter uçuş için bizi bekliyordu.

/images/100/0x0/55eb0cb8f018fbb8f8a7c04f

TEST UÇUŞU

 Almanlar sistemi ikiye ayırmış. Sabah 7’den gün batımına kadar operasyonun ana ağırlığı EC135’lerde. Çift motorlu helikopterde tek pilot uçuyor. Müdahaleye giderken pilotun yanına ‘ambulans şöförü’ oturuyor. Görevi pilota check-list okumak, yer ekipleriyle koordinasyonu sağlamak. İnişten sonra da arka kabindeki doktora yardım ediyor.
Pilotumuz Günter Elgenbrodt ile kalktık. EC135 inanılmaz kıvrak. Çok dar alanlara hatta sokaklara, trafiğin ortasına inebiliyor. Sıcak havalarda veya yüksek dağlarda sorunsuz operasyon yapıyor.
En büyük avantajlarından biri de kuyruk rotorunun özel bir kap içinde olması. Her yıl çok hızlı dönen kuyruk rotorunu görmeyip çarpanlar nedeniyle kazalar meydana geliyor. Eurocopter, akıllı tasarımla bu sorunu ortadan kaldırmış. Göl kenarından havalimanı pistine yaptığımız alçak uçuşun ardından hastanenin heliportuna dönüyoruz.
Ambulans helikopterlerinin tüm dünyada önemli bölümü çift motorlu. Hem performanslı hem de ekonomik modeller tercih ediliyor. Bu pazarda Eurocopter’in payı yüzde 59. ABD’de bile en çok satan helikopter modelleri Eurocopter’in.

Haberin Devamı

GECE OPERASYONU

Ağırlıklı hasta nakli gibi operasyonlarda ise Almanya’da daha büyük gövdeye sahip EC145’ler kullanılıyor. Gece uçuşları da yapan helikopterde çift pilot görev yapıyor. Pilotlar, her biri ortalama 15 bin Euro’luk Gece Görüş Gözlüğü kullanıyor.
Bu helikopterde radardan, oto pilota, hareketli haritadan özel gövde altı ışıldaklarına kadar bir çok özel teçhizat var. Tüm operasyonda önce emniyet kuralları geliyor. Hastayı kurtarmak için pilotlar risk almıyor.

Haberin Devamı

Yılbaşını sıcak yerlerde geçirin

Yılbaşı geldi çattı. Üstelik hafta sonunu birleştirince, yeni yılı dört günlük tatille karşılama fırsatınız var.

Yeni yılı bu kez, karlı bir kışın ortasında değil de, plajda, kumların üzerinde veya safaride mi karşılamak istiyorsunuz? O zaman elinizi çabuk tutun. Birçok havayolu, yılın bu son günlerinde egzotik yılbaşı uçuşları sunuyor. Ama tarihler yaklaştıkça, bilet fiyatları da hızla yükseliyor. İmkanınız varsa, tatilinizin başlangıcına veya sonuna birkaç gün ekleyin. Çok daha ucuz bilet fiyatları yakalayabilirsiniz. İşte 28 Aralık çıkışlı, 1-2 Ocak geri dönüşlü, ekonomi sınıfı, tüm vergiler
ve harçlar dahil örnek uçak bilet fiyatları.
Şarm El Şeyh ve Hurgada: Mısır’ın Kızıldeniz kenarındaki turizm merkezi Şarm El Şeyh’e  direkt uçan THY’nin fiyatı 1144 TL, Hurgada’ya da 4 Ocak dönüşlü en ucuz bilet fiyatı 1289 TL.
Dubai: Dönüşte uçuşunuzu 2 Ocak’ta yaparsanız, THY ile
2 bin 276 TL, Emirates ile 1638 TL, Pegasus ile 3 Ocak’ta dönerseniz 1723TL’den başlayan fiyatları yakalayabilirsiniz.
Kilimanjaro: Afrika’nın çatısına gitmek isterseniz, Tanzanya sizi bekliyor. THY’nin bilet fiyatları 2 Ocak dönüşlü 1813 TL’den başlıyor.
Maldivler: THY’nin 29 Aralık çıkışlı, 2 Ocak dönüşlü yeni uçuş noktası Maldiv’e fiyatlar 2771 TL, aynı rotada ise Emirates Dubai aktarmalı 2770 TL, Etihad da Abu Dabi aktarmalı 2894 TL’den başlayan fiyatlar sunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları