Daire 258 bin TL'ye satıldı tapuda 30 bin TL gösterildi

Güncelleme Tarihi:

Daire 258 bin TLye satıldı tapuda 30 bin TL gösterildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2012 14:48

CHP'li iki miletvekilinin iddiasına göre kamu şirketi eli ile binlerce konut üzerinde vergi kaçakçılığı yapıldı. Sayıları 10 bini aşan konutlar için tapuda gösterilen değer ile gerçek değer arasında uçurum seviyesinde fark oluştu. Her bir daire için devletin ortalama 5 bin liralık vergi kaybı oluştu. İddiaya göre TOKİ iştiraki Emlak GYO yüklenici firmaların düşük bedel üzerinden vergi ödemesine göz yumdu.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı açıklamada, gayrimenkul piyasasını mercek altına aldıklarını, gerçekdışı beyanda bulunan kişi ve firmaları cezalandıracaklarını açıklamıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ve CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, TOKİ eli ile vergi kaçakçılığı yapıldığı iddiası ile ellerindeki belgeleri açıkladı. CHP’li Şeker Emlak GYO’nun yaptırdığı onbinlerce konutta vergi kaçakçılığı yapıldığını öne sürerek konu ile ilgili belgelerin kendilerine geçtiğimiz yıl Mart ayında ulaştığını ifade etti.

CHP’li Şeker, vergi kaçakçılığı yapılan konut sayısının 10 binin üzerinde olduğunu ifade ederek devletin uğradığı kaybın yapılacak kapsamlı bir vergi incelemesi ile ortaya çıkarılabileceğini söyleyerek konuyu bizzat Maliye Bakanı Şimşek’e söylediğini ve Bakan Şimşek’in de olayı inceleyeceklerini söylediğini anlattı.

Haberin Devamı

CHP Milletvekili Erdoğdu ise ellerinde benzer işlemin yapıldığı binlerce konut olduğunu ifade ederek bir kaç örnek sıraladı.

TAPUDA 30 BİN TL GERÇEKTE 258 BİN TL

Buna göre Ataşehir Kentplus Projesinde S.E isimli müşteriye satılan konut için tapu değeri 30 bin TL olarak gösterilmiş ancak Emlak GYO’nun kayıtlarına göre söz konusu dairenin değeri 258 TL. Yine aynı projede A.H.B. isimli müşteriye satılan konutun tapudaki değeri 20 bin TL olarak gösterilmiş ancak söz konusu konutun değeri 159 bin TL olarak gösterilmiş. M.H. isimli kişiye satılan daire ise tapuda 20 bin TL olarak gösterilşmişi ancak gerçek satış değeri 166 bin TL.

DAİRE BAŞINA KAYIP 5 BİN TL
Gerçek değer üzerinde gösterilen bir daire için ödenen tapu harcı 7-8 bin TL seviyesinde. Ancak söz konusu işlemler nedeni ile ödenen tapu harcı bin TL’nin

Daire 258 bin TLye satıldı tapuda 30 bin TL gösterildi

CHP'li Şeker Emlak GYO'ya ait kayıtları açıkladı.

altında. Her bir daire için devletin kaybı 5 bin TL seviyesinde. Düşük tapu harcı ödenen daire sayısının ise yalnızca İstanbul için 10 binin üzerinde olduğu öne sürüldü.

Haberin Devamı

'EMLAK GYO İNCELENSİN'

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğdu, vergi kaçakçılığının devlet eli ile yapıldığını öne sürerek, Maliye Bakanlığı’nın öncelikle Emlak GYO’nun projeleri olması gerektiğini söyledi.

Vergi kaçakçılığı nedeni ile daire sahiplerinin mağdur olmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğdu, "Bu insanlar devlete güvenerek daire almış. Tapu harcının ödeme yükümlülüğü yüklenici firmada. Ancak Emlak GYO burada bu kaçakçılığa göz yummuş durumda. Vergisini tam ödeyen müteahhitler ihale verilmeyerek cezalandırılmış" dedi.

MALİYE: ÖZEL OLARAK GÖRÜŞMEDİK

Maliye Bakanlığı yetkilileri ise Emlak Konut özelinde böyle bir görüşme olmadığını ve CHP milletvekili Mehmet Şeker ile sektöre yönelik görüştüklerini ifade ettiler.

Haberin Devamı

'GELSİN DENETLESİNLER'

Konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan hurriyet.com.tr'ye yapılan açıklamada “Burada bir yolsuzluk yok. Vergi mevzuatı ile bir durum. Gelsinler incelesinler” denildi.

Bakanlık açıklamasında, KC Group nedeni ile uğranılan 105.5 milyon liralık zararın tahsil edilmeye başlandığı da hatırlatılarak “Gayrımenkullerine el konuldu. Borç 38 milyon liraya düştü. Sonra bu tutar 60 milyon lira olarak yeniden yapılandırıldı. Şimdi onun kefilleri 60 milyon lirayı, belirlediğimiz bir ödeme takvimine göre, devlete ödüyor” bilgisine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında “TOKİ'de denetçilerin üç ayrı daimi odası vardı. Sürekli denetim yapılıyor. Hatta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde DDK denetiminden de geçildi. Kuruma teşekkür edildi” bilgisine yer verildi.

Haberin Devamı

Bu arada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, CHP İstanbul Milletvekili hakkında geçtiğimiz hafta tazminat davası açtığı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!