Türkiye'nin indirdiği Suriye uçağıyla ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin indirdiği Suriye uçağıyla ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2012 12:02

Türk F-16 savaş uçakları tarafından, 11 Ekim günü Esenboğa Havalimanı'na inişe zorlanan Suriye uçağı hakkında, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi tarafından yeni bir açıklama yapıldı.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyareti öncesi büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler hakkında birçok konuya değindi.

"İNDİRİLEN UÇAK KONUSUNDA RUSYA DA TÜRKİYE'DE HAKLI"

Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İvanovski, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağında ele geçirilen malzemelere ilişkin sorular üzerine, Rusya'nın da Türkiye'nin de bu konuda haklı olduğunu söyledi.

Rusya'nın haklılığının bu malzemenin yolcular için herhangi bir hayati tehlike oluşturmamasından, cephane olmamasından kaynaklandığını ifade eden İvanovski, Türk tarafının da uluslararası sivil havacılık kurallarına göre bildirimde bulunulmaması dolayısıyla haklı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İvanovski, "Bizim şikayetimiz, uçakta bulunan vatandaşlarımızın yanına Konsolosluk temsilcilerimizin alınmamasıdır" diye konuştu.

Uçaktaki malın 2004 yılında yapılan bir sözleşmeyle Suriye'ye satıldığını, tamirat için Rusya'ya götürüldüğünü, artık Suriye'nin mülkünde olduğunu ve Rus malı olmaktan çıktığını anlatan İvanovski, "Artık bugün itibarıyla kapatalım bu konuyu ve değinmeyelim" dedi.

Geçen yıl, Türk Jandarma Genel Komutanlığı helikopterlerinin yedek parçalarının sevki için de sivil bir uçağın kullanıldığını anlatan İvanovski, 18 Türk helikopterinin yedek aksam tamiratını Rusya'da yaptıklarını söyledi.

İndirilen Suriye uçağında askeri mühimmat diye el konulan kargonun manifestosu, iki gün önce, internet korsan grubu Anonymous tarafından yayınlanmıştı.

"TÜRKİYE PATRİOT KONUSUNU BİZE DETAYLI ANLATSIN"

NATO füze savunma sistemi Patriotların Türkiye'ye konuşlandırılması konusunda, "Ortaklarımızdan, bu konuyla ilgili tavırlarını bize detaylı olarak anlatmalarını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İvanovski, Patriotlarla ilgili sorular üzerine, Türkiye'nin emniyet ve güvenliği ile ilgili kararlar alma yetkisinin "konuşulmaz ve tartışılmaz bir durum" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kararının savunma niteliği taşıdığını Moskova'nın dikkate aldığını ifade eden İvanovski, NATO'nun da uçuşlara kapalı bölge konusunu gündeme getirme planı olmadığını anladıklarını belirtti.

Ancak potansiyel arttıkça risklerin de artacağına işaret eden İvanovski, "Kanaatimce, Patriot sisteminin Türkiye'ye konuşlandırılması NATO'nun Suriye olaylarına yavaş yavaş sürüklenmesinin bir göstergesidir. Bu sürüklenme süreci de geriye dönülemez bir hale gelebilir" dedi.

Füzelerin Türkiye'ye konuşlandırılmasının gizli tehditler taşıyabileceğini düşündüklerini ifade eden İvanovski, "Ortaklarımızdan, bu konuyla ilgili tavırlarını bize detaylı olarak anlatmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Halihazırda Türkiye'de bir grup NATO görevlisinin füzelerin konuşlandırılacağı yerlerin tespiti ile ilgili çalışma yaptığını anımsatan İvanovski, çalışmaların sonunda ne tür bir sistemin nereye konuşlandırılacağını gördükten sonra durumu analiz edeceklerini kaydetti.

"RUSYA İHALEYE KATILACAK"

Türkiye'nin hava savunma sistemi alımı konusundaki ihalesine bir Rus firmasının da teklifte bulunduğunun hatırlatılarak, bu teklifin devam edip etmeyeceğinin, konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine İvanovski, "İhaleye katılacak, teklifimizi gündemden kaldırmadık" dedi.

Yapılacak ihale konusunun Putin'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde değil de daha alt düzeydeki toplantılarda gündeme gelebileceğini ifade eden İvanovski, gelişmeler ne olursa olsun, Türkiye ile Rusya arasında son dönemdeki dinamik işbirliğini geliştirme niyetinde olduklarını söyledi.

"SİLAH SEVKIYATINA KARIŞAMAYIZ AMA YAPILMAMALI"

Haberin Devamı

Suriye Ulusal Koalisyonu'na silah ve mühimmat yardımını engelleyip engellemeyeceklerine ilişkin soruyu yanıtlarken İvanovski, "Biz hiçbir şekilde Suriye Ulusal Koalisyonu'na yapılacak ve yapılmakta olan silah sevkıyatına karışamayız. Yapılmamasını öneriyoruz. Yeni kurbanlar olmasına, kan dökülmesine yol açacağını düşünüyoruz" dedi.

Suriye'de çözümü Suriyelilerin kendi aralarında anlaşarak bulması gerektiğini ifade eden İvanovski, dışarıdan bir müdahale olmasını istemediklerini belirtti.

"Putin, Suriye Devlet Başkanı Esad'i ne kadar daha desteklemeye devam edecek?" sorusu üzerine İvanovski, Rusya'nın baştan beri sürdürdüğü prensipli tutumunun geçerliliğini korumaya devam ettiğini söyleyerek, Suriye'de politik diyaloğun başlaması, ortak bir payda üzerinde anlaşılmasını istediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Bir hafta önce Türkiye ve Rusya arasında Ankara'da bazı istişareler yapıldığını bildiren İvanovski, bu görüşmede Ortadoğu ve bölgesel konuların görüşüldüğünü, görüşmenin bir saatten fazla sürdüğünü belirtti.

İvanovski, "Rusya'nın ve Türkiye'nin Suriye konusundaki tutumları prensip olarak farklı değil, çözüm yöntemleri farklıdır" dedi.

Büyükelçi İvanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3 Aralık'taki ziyareti öncesinde iki ülkenin dışişleri bakanlarının Suriye konusunu ele alacaklarını da bildirdi.

ÜST DÜZEY İŞBİRLİĞİ KONSEYİ TOPLANACAK

Ekim ayının başında yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) ertelenmesinin ardından, konseyin 3'üncü toplantısının Pazartesi günü İstanbul'da yapılacağını hatırlatan İvanovski, Putin'in son bir buçuk ayda ilk yurtdışı seyahatini bu toplantı vesiyesiyle Türkiye'ye yapacağını aktardı.

"ÜDİK toplantısında Türkiye-Rusya ikili ilişkileri, ticari, ekonomik, bölgeler arası, beşeri, kültürel ve enerji alanında stratejik işbirliğinin geliştirilmesi" konularının ele alınacağını bildiren İvanovski, "En güncel uluslararası konularda da görüş alışverişi olacak. Elbette Ortadoğu ve Transkafkasya problemleri de gözden geçirilecektir" diye konuştu.

Toplantının sonunda birkaç önemli belgenin imzalanacağını belirten İvanovski, şu an itibarıyla altı sözleşmenin hazır olduğunu söyledi. İvanovski toplantı kapsamında Putin ile Erdoğan'ın da katılacağı işadamlarıyla bir araya gelineceğini de anlattı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine de değinen İvanovski, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin son zamanlarda çok yönlü ortaklık seviyesine ulaştığını, enerji alanındaki ilişkilerin stratejik ortaklığa yükseldiğini aktardı.

ÜDİK toplantısıyla 2004 yılından bu yana iki ülkenin üst düzey yöneticileri arasında yapılacak 30'uncu görüşmenin gerçekleşeceğini dile getiren Büyükelçi İvanovski, son beş yıl içinde Rusya'dan Türkiye'ye doğrudan yatırımların kümülatif miktarının yaklaşık 3 milyar doları bulduğunu, Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı yatırımların toplam rakamının ise 4.5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

"400 TÜRK ÖĞRENCİ AKKUYU'DA ÇALIŞACAK"

Rusya'nın Türkiye'ye doğrudan yatırımlarına devam edeceğini ifade eden İvanovski, Akkuyu'ya yapılmak istenen nükleer santralin iki ülke arasındaki yatırımlara iyi bir örnek olduğunu belirtti. "Türkiye'den, 2013'ün yaz aylarına kadar mevzuatlara yönelik her türlü izin, ruhsat ve evrakları almış olacağımızı ümit ediyoruz" dedi. İvanovski, nükleer santral projesine Türk firmalarının da katılmasının beklendiğini dile getirdi.

Santral ihalesi ile ikili ilişkilerin daha da gelişeceğine dikkati çeken İvanovski, "Moskova'da 400'den fazla Türk öğrencisi bu proje bittikten sonra yapılacak tesislerde çalışacak personel olarak yetiştirilmektedir. Yakın zamana kadar Türkiye bu alanda gelişmiş uzmanlara kavuşmuş olacaktır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!