Avrupa ve Türkiye’de yılın otomobilleri

Güncelleme Tarihi:

Avrupa ve Türkiye’de yılın otomobilleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2012 00:00

Avrupa’nın en prestijli otomobil ödüllerinden Uluslararası Altın Direksiyon ödülleri, ilk kez Türkiye’de düzenlenen görkemli bir ödül töreniyle sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

26 Kasım pazartesi gecesi, Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen Altın Direksiyon 2012 yarışması ödül töreni Auto SHOW dergisi ve Hürriyet gazetesi tarafından organize edildi. ‘Oto World Asya’nın katkılarıyla Türkiye’de ilk kez düzenlenen Altın Direksiyon ödül töreninin sunuculuğunu Tülin Şahin yaparken, otomotiv sektöründen ve cemiyet dünyasından önemli isimler geceye renk kattı.
Yılın en önemli otomobil ödülü olarak kabul edilen Altın Direksiyon Yarışması Avrupa’da bu yıl 37’inci kez düzenlendi.

40 MİLYON OY KULLANILDI

Auto SHOW’un da dahil olduğu uluslararası yarışma için 24 ülkede 40 milyon okur oy kullandı. 7 farklı kategoride toplamda 14 Altın Direksiyon heykelciği sahiplerine ulaştı. Avrupa sınıf liderlerini, yarış pilotları, ünlüler, teknik adamlar ve yarışmaya katılan dergilerin yayın yönetmenlerinden oluşan dörtlü jürinin oyları belirledi. Türkiye sınıf birincileri ise Auto SHOW dergisi okurlarının yani halk jürisinin verdiği oylar belirlendi.

Haberin Devamı

44 YENİLİK REKABET ETTİ

Altın Direksiyon yarışmasında bu yıl toplam 44 yenilik rekabet etti. Yarışmada adaylar, her zaman olduğu gibi 6 sınıfta rekabet ettiler: Küçük sınıf, kompakt sınıf, orta/üst sınıflar, SUV’lar, cabrio/coupeler ve MPV’ler ve bir de bunlara ilave olarak ‘Yeşil Direksiyon’, ‘cabrio/coupeler’ ve ‘MPV’ segmentlerini ise sadece okur oyları belirledi. Geriye kalan 4 sınıftaki finalistleri de, adayların okurlardan aldığı oylar belirledi ve bu araçlar, Ekim ayında Kuzey İtalya/Balocco’daki finallerde jürinin pistteki 2 günlük değerlendirmesine tabi tutuldu.

Kıskanarak izlerdim şimdi Türkiye’de ödül veriyorum

- OTOMOTİV sektörünün en prestijli ödüllerinden biri olan Altın Direksiyon’u artık Türkiye’de de vermekten büyük onur duyduklarını anlatan Doğan Burda İcra Kurulu Başkanı Mehmet Y. Yılmaz, “Eskiden Almanya’da düzenlenen bu yarışmayı kıskanarak izlerdim. Türkiye’de Auto SHOW dergisi ile bu ilki gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum” diye konuştu.

‘Altın Direksiyon’u kimler aldı

Avrupa ve Türkiye Küçük Sınıf Birincisi

Haberin Devamı

Renault Clio
- FRANSIZ üretici Renault’un Oyak Renault Bursa Fabrikası’nda ürettiği yeni Clio, küçük sınıfın en başarılı modeli oldu. Tasarımındaki akıcı çizgileri ve sportif görünümünün yanı sıra, esnek kullanım özellikleriyle dikkat çeken yeni Clio, iç mekanda da sıra dışı özelliklere sahip. Orta konsolda yer alan Renault R-Link sistemiyle araç içi eğlence sistemine yeni bir bakış açısı getiren Clio, 18 santimetre genilşliğindeki dokunmatik ekran ve sesli kumanda özellikeri sayesinde kullanıcılarına kolaylık sağlıyor. Araçta 1.2 litre 75 beygir atmosferik benzinli, 3 silindirli 0.9 litre 90 beygir, 1.2 litre 120 beygirlik turbo benzinli motorların yanı sıra, 1.5 litre 75 ve 90 beygirlik dizel motor seçenekleri görev yapıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Kompakt Sınıf Birincisi

Audi A3
- HAFİF yapı teknolojisi, iç tasarım özellikleri ve ileri teknolojileri ile ayrışan A3, önceki modelle karşılaştırıldığında, spesifik motora bağlı olarak boş ağırlığı 80 kilogram daha hafif. A3’ün yeniliği kendini özellikle iç tasarımında belli ediyor. Türkiye’de 1.4 litre TFSI ve 1.6 litre TDI motor seçenekleriyle satışa sunulan üç kapılı A3 Coupe, mobil bilgi-eğlence ve sürücü destek sistemlerinde pek çok teknolojiyi barındırıyor. Yeni tasarımlı jet türbini şeklindeki hava kanalları, klima kontrol sistemi için hazırlanan zarif sürücü arayüzü paneli ve özel şekilde gibi biçimlendirilmiş trimler, sıra dışı kusursuzluk ile premium segmentin kalitesini A3’e taşıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Kompakt Sınıf Birincisi

Mercedes-Benz A Serisi
- İLK ve ikinci nesil A Serisi’nden tamamen farklı olarak tasarlanan araç, keskin hatları ve sportif tasarımı ile dikkat çekiyor. 0.27 Cd’lik rüzgar sürtünme katsayısı ile yakıt tüketimine de katkı sağlayan araç, sportif çizgilerini iç mekanda da koruyor. Üçü benzinli olmak üzere beş farklı donanım seçeneği bulunan A Serisi’nde, start/stop sistemi standart olarak sunuluyor. Benzinli motor seçeneklerini A 180’de 1.6 litre 122 beygir, A 200’de 1.6 litre 156 beygir ve A 250’de 2.0 litre 211 beygir gücündeki versiyonlar oluşturuyor. Yeni A-Serisi’nin dizel motorları ise A 180 CDI’da 1.5 litre 109 beygir ve A 200 CDI’da ise 1.8 litre 136 beygirlik seçeneklerden meydana geliyor. Araçta ‘Urban’, ‘Style’ ve ‘AMG Sport’ olmak üzere üç farklı donanım seçeneği tercih edilebiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye Coupe/Cabriolet Birincisi

Mercedes-Benz SL Serisi
- MARKANIN SLS modeliyle başlattığı tasarım anlayışında şekillendirilen SL, uzun burnu ve akıcı hatları ile dikkat çekici bir tasarıma sahip. SL, tamamen alüminyum-magnezyum alaşımından üretilen gövdesi sayesinde öncüsüne oranla 140 kilogram daha hafif. Yenilenen motorlar öncüsüne oranla yüzde 30 daha ekonomik bir hale getirirken, araçta iki farklı motor seçeneği bulunuyor. SL 350’de görev yapan motor 3.0 litre hacminde ve 306 beygir güç üretiyor. 4.7 litrelik 8 silindirli motorun görev yaptığı SL 500 ise 435 beygir güç ve 700 Nm’lik tork değerlerine sahip. Tamamen otomatik olarak açılıp kapanabilen mekanik tavan mekanizmasıyla 20 saniyede ‘soyunup-giyinebilen’ yeni SL, aynı zamanda ışık geçirgenliği ayarlanabilen bir cam tavana da sahip.

/images/100/0x0/55ea3b1df018fbb8f872d27f

Avrupa ve Türkiye MPV Sınıfı Birincisi

Opel Zafira Sports Tourer
- GELİŞTİRİLMİŞ Flex7 koltuk sistemi ve daha ferah iç mekanı sayesinde ailelere yönelik esnek kullanım özellikleri sunan Opel Zafira Sports Tourer, üçüncü nesli ile daha iddialı bir yapıya kavuştu. Ferah iç mekanı ve 30’dan fazla saklama bölümüne sahip Zafira Sports Tourer, artırılan dingil mesafesi ve iz genişliği ile daha konforlu bir sürüş sağlıyor. Enjoy ve Prestij donanımlarıyla Türkiye’ye gelen Zafira Tourer, 1.4 140 hp’lik motoru beraberinde bir dizi sürüş asistanını da getiriyor.

Avrupa ve Türkiye Yeşil Direksiyon Birincisi

Toyota Yaris Hybrid

- TOYOTA’nın hibrid modeli Prius’dan edindiği tecrübeyi aktararak yarattığı ulaşılabilir hibrid otomobili Toyota Yaris, çevreci özellikleriyle Yeşil Direksiyon ödülünün sahibi oldu. Hem elektrik hem benzinli motora sahip Yaris Hybrid, iki motorun bir arada en verimli şekilde çalışması, kendi kendini şarj edebilme teknolojisi, üstün yakıt ekonomisi, düşük kullanım maliyetiyle öne çıkıyor. 1.5 lt benzinli motor ve elektrik motorunu çalıştıran nikel metal hidrit pilin birleşiminden oluşan hibrit sistem 100 beygir güç sunuyor.

Avrupa ve Türkiye Orta/Üst Sınıf Birincisi

BMW 3 Serisi
- BMW’nin F30 kodlu yeni 3 serisi 6’ncı jenerasyonuyla bütün dünyada başarılı satış rakamlarına ulaştı. Öncüsünden 93 milimetre daha uzun tasarlanan 3 serisinin aks mesafesi de 50 mm arttı. Büyüyen boyutlarına rağmen 3 serisin ağırlığı ise 40 kg düştü. BMW’nin en çok satan model ailesi olan 3 serisinde 1.6 litre 136 beygir, 2.0 litre 184 ve 245 beygirlik benzinli turbo motorların yanı sıra 2.0 litre 184 beygirlik dizel motor seçeneği görev yapıyor. 3 Serisi’nin bütün motor seçeneklerinde 8 ileri otomatik şanzıman standart olarak sunuluyor.

Avrupa ve Türkiye SUV Sınıfı Birincisi

Mercedes-Benz GL
- MERCEDES’in SUV segmentindeki amiral gemisi modeli GL, geçirdiği makyaj operasyonuyla bir görünümünü değiştirdi. M Serisi üzerinde geliştirilen ve 7 kişilik oturma kapasitesiyle cüsseli bir SUV olarak dikkat çeken GL, markanın pek çok konfor ve güvenlik unsurunu üzerinde barındırıyor. Mercedes’in ince çizgileri ile zarif görünümdeki bu 2013 GL, aynı zamanda ön tarafındaki agresif görüntüsü ile de dağcı kimliğinden taviz vermiyor. Araçta 3.0 litre 258 beygirlik dizel motor seçenheğinin yanı sıra 4.6 litre 435 beygir ve 5.5 litre 557 beygir gücünde benzinli motorlar görev yapıyor. Tüm motor seçeneklerinde 7 ileri otomatik şanzıman görev yapıyor.

Avrupa Coupe/Cabriolet Birincisi

Ferrari F12 Berlinetta
- FERRARI’nin 599 GTB Fiorano modelinin yerini alan F12 Berlinetta, İtalyan üreticinin bugüne kadar ürettiği en hızlı model olma özelliğini taşıyor. Ferrari F12berlinetta, 740 beygir güç ve 690 Nm tork üreten V12 motoru ve 1525 kg’lik ağırlığı sayesinde ulaştığı 340 km/s’nin üzerindeki son hız değeriyle farklılığını belli ediyor. 0-100 km/s hızlanmasını sadece 3.1 saniyede, 0-200 km/s hızlanmasını ise 8.5 saniyede tamamlayan Ferrari F12berlinetta, F1 tipi şanzımanı ve son nesil karbon seramik frenleriyle de dikkat çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!