Borsacılara da grev yasağı

Güncelleme Tarihi:

Borsacılara da grev yasağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2012 16:10

Grev yasağı genişliyor. Sendikalar Yasası'nın üzerinden 1 ay geçmeden, şimdi de borsa ve sermaye piyasası çalışanlarına grev ve lokavt yasağı geliyor. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı'na eklenen bir maddeyle "Bu kanun uyarınca kurulan ve faaliyet gösteren borsalar ve teşkilatlanmış diğer pazar yerleri, merkezi takas kuruluşları, merkezi saklama kuruluşları ve MKK tarafından yürütülen hizmetlerde grev ve lokavt yapılamaz" hükmü getiriliyor.

Yasakla ilgili tepki gösteren Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi  Kanunu’nda borsalar ve sermaye piyasaları grev yasağı kapsamında değildir.  Kanununda böyle bir yasak yer almazken, Sermaye Piyasası için çıkarılan özel bir kanunda böyle bir yasağa yer verilmesi çıkarılan Sendikalar ve Toplu İş  Sözleşmesi  Kanunu’nu  ihlal anlamına gelmekte ve çıkarılabilecek diğer özel kanunlarda da benzeri hükümlerin yer almasının önünü açmaktadır" dedi.
 
Kumlu, ILO ve AB normları çerçevesinde grev yasaklarının daraltılması gerekirken özel  yasalarla genişletilmesinin, çalışma yaşamının demokratikleşmesini engellediğini vurguladı. Milletvekillerinden 18 Ekim'de kabul edilen 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na sadık kalarak borsalar ve sermaye piyasalarına grev ve lokavt yasağı getirilmesine onay vermemelerini istedi.
 
ANAYASAYA AYKIRI
 
Bu yasağın sosyal tarafların müzakeresine açılmadan getirilmek istendiğine dikkat çeken Kumlu, "Bu düzenleme başta ILO’nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri olmak üzere Avrupa Sosyal Şartı, BM Ekonomik, Sosyal Kültürel Haklar Sözleşmesi gibi birçok sözleşmeyle birlikte Anayasa’nın 90. Maddesine aykırıdır. Hatırlanacağı üzere bir torba yasa hükmüyle havacılık iş koluna getirilen grev yasağı, TÜRK-İŞ’in çabalarıyla Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda yer almamıştır.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tıpkı havacılık iş kolu gibi kendi alanına giren bu konuya da  bir özel kanunla müdahale edilmesine izin vermemeli, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi  Kanunu’nun  ilgili maddesine sahip çıkmalıdır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!