Kerbela için gözyaşı

Güncelleme Tarihi:

Kerbela için gözyaşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2012 11:29

Hazreti Hüseyin ile 71 arkadaşının Kerbela Çölü'nde şehit edilişlerinin yıldönümü dolayısıyla çeşitli illerde anma etkinlikleri düzenleniyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL-HALKALI: Hz.Hüseyin ve 71 kişinin Kerbela’da şehit edilmesinin 1373’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen matem törenine binlerce kişi katıldı.

Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen 1373’üncü Yılında Evrensel Aşura Matem Töreni’ne İran Meclis Başkanı Dr. Ali Laricani, Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Dr. Humam Hammudi, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, Dünya Caferi Alimleri Birliği Başkanı Hasan Karabulut, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sanatçılar da katıldı.

Kerbela’da hayatını kaybeden şehitler için Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz yaptı.

Haberin Devamı

Suriye’de Hz. Zeyneb ve Hz. Rukayye’nin türbelerinin Selefiler’ce bombalandığını vurgulayan Selahattin Özgündüz, Türkiye’nin bu olumsuzluğu engelleyebilecek güce sahip olduğunu söyledi. Filistin’de yaşanan saldırılara da değinen Selahattin Özgündüz, bu yıl yapılacak kan bağışlarının Kızılay aracılığıyla Filistin’e gönderileceğini kaydetti.

"ÖLÜM ZELİL BİR HAYATTAN HAYIRLIDIR"

Törene katılan İran Meclis Başkanı Dr. Ali Laricani yaptığı konuşmada Müslümanlar’ın ve tüm insanlığın Kerbela Olayı’ndan ders çıkarması gerektiğini söyledi. Hz. Hüseyin’in "Ölüm zelil bir hayattan hayırlıdır" sözüne değinen Dr. Ali Laricani, "Aşura mesajı onurlu bir yaşama mesajıdır. Aşura yalnızca tarihi bir hadise değildir. İmam Hüseyin’in mesajındaki gibi mazlumların yanında olmalıyız" diye konuştu.

Gazze Şeridi’ne bomba yağdıran İsrail’i eleştiren Dr. Ali Laricani, "Uluslararası toplum özellikle vicdanları sızlamadan Gazze halkının üzerine bomba yağdıran ABD ve Siyonist İsrail’i kınamak yerine ‘bizi suçunuza ortak edin’ mesajını verdiler. Kahraman Filistin Halkı’na 22 ve 8 gün savaşında onur kazandıran direniş ruhu ve özgürlük tutkusu olmuştur" dedi.

Haberin Devamı

İsrail’in bu saldırıya rağmen yenilgiye uğradığını öne süren Dr. Ali Laricani, İsrail’in gelecekte büyük zorluklarla karşı karşıya geleceğini belirtti. Konuşması zaman zaman tekbirlerle kesilen Dr. Ali Laricani, ortadoğu ülkelerinin uyanık olmasını, İsrail’in oyununa gelmemesini istedi. Dr. Ali Laricani, konuşmasının ardından törene katılanları selamladı.

İZMİR: Hz. Hüseyin'in şehit edilişinin 1373'üncü yıl dönümü dolayısıyla “İmam Hüseyin'i anma programı” düzenlendi.

İzmir Semah Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği, İzmir Ehl-i Beyt İnanç Eğitim ve Kültür Vakfı Limontepe Cem Evi Şubesi ve İzmir Ege Tahtacılar Dernekleri Federasyonu tarafından, Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda “Matem duası” ve “Mersiyeler” okundu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda, bazı dinleyicilerin yüksek sesle ağladıkları görüldü.

Haberin Devamı

İzmir Semah Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Özdal Okutan, yaptığı konuşmada, Hz. Hüseyin'in, bir damla su verilmeden şehit edildiğini belirterek, “Suyun yanında susuz bırakılan mazlumlar aşkına, her su içtiğinizde Kerbela'da şehit edilen 72 Ehl-i Beyt'i ve Hz. Hüseyin'i hatırlayın” dedi.

IĞDIR: Zübeyde Hanım Bulvarı'ndaki anma töreninde, binlerce kişi, Hz. Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişi anısına ağıt yaktı, siyah giysili gençler sırtlarını zincirle dövdü.

Iğdır Ehlibeyt Alimler Derneği Başkanı Veli Beder, yaptığı açıklamada, Tasua Gecesi nedeniyle çok sayıda Caferi mezhebi mensubunun çocuklarıyla birlikte yas çadırının önünde yas tutacağını söyledi.

Haberin Devamı

Beder, Muharrem ayının 9. günü olan Tasua gününde Hz. Hüseyin'in ibadete düşkünlüğünü gösterdiğini ifade eden Beder, şunları söyledi:

“Bugün İslam aleminin bir olması gereken bir gündür. Biz de bunun farkında olarak anma programı düzenliyor ve yas tutuyoruz. Hz. Hüseyin bu günü sadece ibadet ederek geçirmiş. Bunun için bu gün bütün İslam alemi için çok önemli" dedi.

KARS: Kars Valisi Eyüp Tepe, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Kurmay Albay Osman Uçar ve Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Ehlibeyt Derneği tarafından Hz. Hüseyin'in şehit edilişinin 1373. yıl dönümü dolayısıyla Valilik binası önünde kurulan aşure çadırını ziyaret etti.

Türkiye'de ilk olarak Sultanahmet Meydanı'nda sergilendikten sonra Kars'a getirilen sancağı inceleyen Vali Tepe, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tip organizasyonları önemsediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Kars'ta vatandaşların dostça ve kardeşçe bir arada yaşadığını ifade eden Tepe, “Kentte birlik ve beraberliğin artması konusunda elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız büyük emek sarf etmişler ve sancağı kentimize getirmişler. Bu sancağın buraya getirilmesi Kars'ın bir zenginliği” dedi.

Ehlibeyt Derneği yöneticisi Kasım Erdem de sancağın Hz. Hüseyin'in Kerbela'da bulunan türbesinin sancağı olduğunu belirtti.

Sancağın 1 yıl boyunca türbe üzerinde dalgalandıktan sonra Muharrem ayının birinci gününde törenle indirilerek, her yıl bir ülkeye gönderildiğini anlatan Erdem, “Sancak bu yıl Türkiye'ye geldi ve Sultanahmet Meydanı'nda sergilendi. Daha sonra çabalarımız neticesinde Kars'a getirdik. Kars halkının ziyaretine sunduk” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!