Göztepe’ye cami için karar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Göztepe’ye cami için karar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2012 18:36

İBB’den, Göztepe Parkı’na cami yapımında ilginç karar: "Planda evet prensipte hayır" 2005 yılından beri yapımı tartışma konusu olan Göztepe Parkı’na cami inşaatı yeni bir boyuta taşındı. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, dün Ak Partili üyelerin oy çokluğuyla Göztepe Parkı’na cami yapma kararı aldı. Ancak, Ak Parti ve CHP grubu sözcüleri, planlara işlenmesine karşın, söz konusu camiyi Göztepe Parkı dışında bir arsaya yapılması konusunda prensip anlaşması yaptı.

Haberin Devamı

İBB ve Kadıköy Belediyesi arasında 7 yıldır süren hukuk savaşında, Danıştay 6. Daire’nin bölgede camiye ihtiyaç olduğuna dair verdiği nihai karar doğrultusunda, Göztepe Parkı’na cami yapımıyla ilgili düzenleme  İBB Meclisi’nden geçti.  Ancak, Ak Partili İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, Meclis tutanaklarına da işlenen konuşmasında,  Kadıköy Belediyesi’nin, park dışında önerdiği başka bir arsaya cami yapılması için gerekli plan düzenlemeleri tamamlandığında, Göztepe Parkı’ndaki “Dini  tesis alanı plan notunu, yeşil alana dönüştürecekleri” sözünü vererek, parka yeşil ışık yakmış oldu.

DANIŞTAY GÖZTEPE PARKINA CAMİ YAPILABİLİR DEDİ

 

Haberin Devamı

İBB Meclisi, 2005 yılında aldığı kararla Göztepe Parkı’yla ilgili plan düzenlemesi yaptı. 2006 yılında İstanbul 5. İdare Mahkemesi’ne açılan davayla iptal edilen karar, Danıştay’ın kararıyla yeniden gündeme taşındı. Yeşil alan üzerine cami yapılmaması yönünde mahkeme tarafından verilen kararı bozan Danıştay 6. Dairesi,  plan değişikliği istenen bölgede, “Kişi başına düşen  inşaat alanı  miktarının 6-7 metrekare olmasına karşın dini tesis alanı miktarının 0,1 metrekare olduğu” belirtilip, bölgede camiye ihtiyaç olduğuna ve cami yapılmasıyla yeşil alan miktarının azalmayacağına karar verdi.

İmar yönetmeliğinde öngörülen 0,5 metrekarelik dini tesis alanı ayrılması gerekirken, cami istenen alanın bu büyüklüğün çok altında kaldığı kaydedildi. Danıştay 6. Dairesi, 2011 yılında,  İdare Mahkemesi’nin kararını bozup, cami yapımına izin verilmesi gerektiğini kararlaştırdı.

İKTİDAR VE MUHALEFET İLK KEZ ANLAŞTILAR

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Danıştay 6. Dairesinin verdiği karara istinaden Göztepe Parkı içindeki, 74 parselin dini tesis alanına dönüştürülmesi gerektiğini belirten komisyon düzenlemesini meclise sundu. Komisyon kararının mecliste oylanması sırasında söz alan CHP Grup başkan Vekili Fahrettin Kayhan, camiye karşı olmadıklarını, ancak yeşil alanların azaltılmasını istemediklerini kaydetti “Kadıköy’de ihtiyaç varsa cami yapılabilir” diyen Kayhan, caminin park yerine başka bir arsaya yapılmasını istedi. Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyon Başkanı Sefer Kocabaş da, söz konusu düzenlemeyi mahkeme kararına istinaden yaptıklarını ifade ederek, “Kadıköy Belediyesi’nin başka bir yere yapılmasıyla ilgili bir teklifi var. O konuyu değerlendireceğiz. Biz illa Göztepe Parkına cami yapılsın demiyoruz. Göztepe Parkı dışındaki alanla ilgili imar planı çalışmalarını tamamladığımızda parkın plan düzenlemesini yeniden yeşil alana dönüştürürüz” dedi. Böylelikle Göztepe’ye yapımı tartışılan cami konusunda iktidar ve muhalefet ilk kez anlaşmış oldu. Buna göre, Kadıköy Belediyesi’nin park dışında önerdiği başka bir arsaya cami yapılması için gerekli plan düzenlemeleri tamamlandığında, Göztepe Parkı’ndaki dini  tesis alanı plan notu, yeşil alan’a dönüştürülecek.

 

Haberin Devamı

SELAMİ ÖZTÜRK: BU KARAR ÇOK SU KALDIRIR

 

İBB Meclis’in aldığı kararı değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 2005 yılında Bağdat Caddesi’nin kenarındaki yeşil alana dini tesis alanı yapılmasına ilişkin İBB Meclisi kararının, yapılan itirazlar üzerine, İdare Mahkemesi’nin iptal kararı verdiğini ve Danıştaş’ın da bu kararı onayladığını hatırlatıp şunları söyledi:

 

“Daha sonra İBB, kararı yeniden gözden geçirmek üzere Danıştay’a başvurdu. O sırada üyeler değişti. Danıştay, yeni 5 üyenin 3’e 2 kararıyla ‘Cami yapılır’ dedi.  Karar Danıştay’da gidip gelirken, İBB 2010 yılında aldığı kararla bu alanının tekrar yeşil alana alınması yönünde karar çıkardı. Bu karar Meclis’ten geçti Başkan imzalayıp kesinleşti. Şimdi, İBB ‘Aldığımız yeşil kararı dursun. Mahkeme kararı geçerlidir.  Yani 2005 yılındaki plan geçerli diyor” diyor. İBB, hukuken böyle bir karar alamaz. Hukuken geçerli olan 2010’daki karardır. Bu karar çok su kaldırır.”

 

Haberin Devamı

BİZ TEKLİFİMİZİ YAPTIK, YETKİ İBB’DE

 

Başkan Öztürk, planlara işlenen yol kenarındaki cami alanında 40-50 yıllık ağaçlar bulunduğunu ve kendilerinin yine parkın bitişiğinde, basket ve futbol sahalarının bulunduğu ve hiç yeşilin olmadığı alanı önerdiklerini belirterek, “İlla cami ihtiyacı varsa buraya yapın dedik. Ama orayı kiraya vermişler. Şimdi ‘Kadıköy teklif etsin camiyi oraya yapalım’ diyorlar. Biz teklif ettik. Altına 300 araçlık otopark, üstüne cami yapalım dedik. Biz camiye karşı değiliz. Yeşilin göbeğine yapılacak her türlü inşaata karşıyız. İBB’nin bunu başka yere yapma şansı yok. Biz teklifimizi yaptık, yetki onlarda. Bağcıyı dövmek istemiyorsanız, üzüm yemekse niyetiniz, ellerinde  2,5 ay önce gönderilmiş teklif var. O teklifi gündeme getirsinler biz de destek verelim.”

 

 

Haberin Devamı

Göztepe’ye cami için karar çıktı

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!