Yasadışı dinleyen polise dava

Güncelleme Tarihi:

Yasadışı dinleyen polise dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2012 01:48

BAKIRKÖY 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Odatv ve Devrimci Karargâh davalarının tutuklu sanığı, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın telefonlarını sahte isim ve sahte olaylar üzerinden mahkeme kararı alarak dinleyen emniyet görevlilerine dava açılmasını istedi.

Haberin Devamı

Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Bülent Akasma, üye hâkimler Halit Yurtçu ve Ayşenur Özmen imzalı kararda şöyle denildi: “Hayali kimlikler belirtmek suretiyle IMEI üzerinden tedbir talep edilmesi halinde hukuka uygunluğun varlığından bahsedilemeyeceği gibi, talebi, bu haliyle hâakim önüne sunan ve imzasıyla talebin doğruluğunu onaylayan görevli kişiler de bunun hukuki sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır.”

SİLİVRİ’DE İZ SÜRDÜ

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Silivri Cezaevi’nden telekulak izi sürmüş, kendisi ve birlikte yargılandığı kişilerin dosyadaki telefon numaralarını tek tek çıkarmıştı. Avcı, bu telefonlar üzerine alınan dinleme kararlarını inceledi. İstanbul polisinin mahkemeden aldığı dinleme kararlarının bazıları, telefonların IMEI numaraları üzerinden, dosyada adı geçmeyen kişiler üzerineydi. IMEI numaraları ile sanıkların numaralarını ve isimlerini teker teker karşılaştıran Avcı, yasadışı dinlemeyi ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

SAHTE İSİMLER, OLAYLAR

İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce hazırlanan dinleme talebi ve raporunda Avcı’nın kullandığı ‘356423023390090’ IMEI numaralı telefon üzerinden İbrahim Sağlam’ın, Devrimci Karargâh sanıklarından Necdet Kılıç’ın kullandığı ‘359740001170330’ IMEI numaralı telefon üzerinden Necip Kaplan’ın dinlenmesi talep ediliyordu. Avcı, telefonların hukuksuz dinlendiğini iddia ettiği dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak savcı, takipsizlik kararı verdi. Avcı bu karara Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti.

POLİS ŞEFLERİ YARGIYA

Avcı’nın itirazını kabul eden Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi, takipsizlik kararını kaldırarak, yasadışı dinlemeyi yapan, yaptıran görevliler hakkında dava açılmasına karar verdi. Gerekçede hukuka uygun dinleme koşulları belirtildikten sonra şöyle denildi: “İddiaya konu olan hususların araştırılması, doğruluğunun bulunup bulunmadığının tespit edilmesi hususu mahkemenin takdirini gerektirir nitelikte bulunduğundan, itirazın kabulu ile İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın 01/11/2011 tarih 2010/184122 ve 2011/52289 karar sayılı ‘Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının’ CMK’nın 173’üncü maddesi gereği kaldırılmasına karar verilmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!