Eğitim ve çatışma aynı anda başladı

Güncelleme Tarihi:

Eğitim ve çatışma aynı anda başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2012 10:05

SURİYE’nin Haseki kentine bağlı Resulayn İlçesi’nde, muhalifler ile ordu birlikleri arasındaki şiddetli çatışmalar nedeniyle 8 Kasım’dan bu yana eğitimin aksadığı Ceylanpınar’da, okullar bugün yeniden açıldı. Öğrenciler eğitime devam etmenin mutluluğunu yaşarken, çatışmalar nedeniyle ilçeyi terk edenler de yeniden evlerine döndü.

Haberin Devamı

Ceylanpınar’a birkaç yüz metre uzaklıktaki Suriye’nin Resulayn İlçesi’nde, geçen 8 Kasım’da muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışma başladı. Suriye savaş uçaklarının da defalarca bombaladığı Resulayn’da yaşananlar üzerine Ceylanpınar’da bulunan okullar güvenlik amacıyla tatil edildi, sınır hattındaki evler boşaltıldı.

Tedirginliğe yol açan şiddetli çatışmaların ardından Resulayn’da geçen perşembe günü kontrol tamamen muhaliflere geçti. Muhaliflerin kontrolü ele almasının ardından çatışmalar durdu ve Ceylanpınar’da hayat normale dönmeye başladı. Son 3 gündür silah seslerinin kesilmesi üzerine Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Ceylanpınar’da okulların açılması kararlaştırıldı.

Bu sabah yeniden okullarının yolunu tutan öğrenciler, sınıflarına girerek ders başı yaptı. Çok korktukları bir süreci geride bırakarak eğitime başlamalarının sevincini yaşadıklarını söyleyen öğrenciler, "Çatışmaların bitmesi hepimizi çok sevindirdi. Günlerce büyük korku ve tedirginlik yaşadık. Çatışmaların durmasıyla birlikte yeniden okulumuza, öğretmenlerimize ve arkadaşlarımıza kavuştuğumuz için çok mutluyuz" dedi.

Öte yandan, tedirginlik yaşayarak ilçeden ayrılan memur ve vatandaşların da çatışmaların durmasıyla birlikte Ceylanpınar’a döndükleri görüldü.

Haberin Devamı

YOĞUN SİLAH SESLERİ

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nin karşısında bulunan ve günlerce süren şiddetli çatışmaların ardından muhaliflerin kontrolüne geçen Suriye’nin Resulayn İlçesi’nden yoğun silah sesleri duyulmaya başlandı.

Dakikalardır devam eden yoğun silah sesleri, Ceylanpınar’da korkuya yol açtı. Resulayn’da kontrolü ele geçiren muhaliflerin kimler ile çatıştıklarına dair bilgiye henüz ulaşılamazken, tedirginliğe yol açan yoğun silah seslerinin ardından çok sayıda Suriyeli’nin de sınır tellerini aşarak Türkiye’ye gelmeye başladığı görüldü.

MUHALİFLER İLE PYD ÜYELERİ ARASINDA ÇATIŞMA

Şiddetli çatışmaların ardından Özgür Suriye Ordusu’na geçen Resulayn’da, bu sabah saatlerinde duyulan silah seslerinin muhalifler ve PKK’ya yakınlığı ile bilinen Suriyeli Kürtler’in bağlı bulunduğu PYD arasındaki çatışmadan kaynaklandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Şiddetli çatışma ve bombardımanın ardından birkaç gündür sessizliğin hakim olduğu Resulayn’da, saat 09.30 sıralarında yeniden çatışma başladı. Yarım saat süren yoğun silah sesleri, Türkiye tarafında da tedirginliğe yol açtı. Resulayn’ın iç kesimlerinden gelen yoğun çatışma seslerinin ardından güvenlik güçleri, önlem aldığı sınır hattında toplanan meraklı vatandaşları zırhlı araçlardan yapılan anonslar ile uzaklaşmaları konusunda sık sık uyardı. Bu arada sınır hattında bulunan bazı evlerde yaşayan vatandaşların da güvenlik amacıyla ilçe merkezine gittikleri görüldü.

Tedirginliğe yol açan çatışmanın PYD güçleri ile muhalifler arasında çıktığı öğrenildi. PYD güçlerinin ilçe merkezine kendi bayraklarını asmak istediği, muhaliflerin de buna karşı çıkmasıyla başlayan çatışmalarda yaralananlar olduğu ifade edildi. Sınırın iki tarafında da tedirginliğe yol açan çatışmaların, Resulayn’ın iç kesimlerinde yer yer devam ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Çatışma seslerinin yoğunlaşmasıyla korkuya kapılan bazı Suriyeli aileler de sınır tellerinden geçerek Türkiye’ye sığındı. Askerler tarafından teslim alınan Suriyeliler, işlemleri yapıldıktan sonra çadır kentlere yönlendirildi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!