Kısa Haberler

Güncelleme Tarihi:

Kısa Haberler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2012 00:00

Haberin Devamı

Fotoğrafınızı bekliyoruz

Bu yıl seyahatlerinizde çektiğiniz fotoğraflardan en sevdiğinizi 10 cümlelik öyküsüyle birlikte gönderin, yayımlayalım. (seyahatfotograflari@hurriyet.com.tr)  

Seyahat yazarının Kolombiya macerası

İngiliz seyahat yazarı Michael Jacobs, iki yıl önce Güney Amerika’nın en güzel nehirlerinden Magdalena’yı boydan boya geçmeye karar verdi. Amacı yazar Gabriel Garcia Marquez’in ayakizlerinden Kolombiya’yı keşfetmekti. Bölgenin güvenli olduğu söylenmişti. And Dağları’na doğru yürüyüşüne başladıktan birkaç gün sonra FARC gerillaları tarafından kaçırıldı, sorgulandı. Amacı anlaşılınca gerillalarla dost oldu. Liderlerinin “Kolombiya turizmi geliştirmek için ne yapmalı” gibi sorularına bile cevap verdi. Daha sonra serbest bırakıldı ve yoluna devam etti. Gerillalar bombardımanda öldürülürken o “Anı Soyguncusu: Kolombiya’da Bir Nehir Yolculuğu” adlı gezi kitabını yazdı. İki hafta önce piyasaya çıkan kitap geniş yankı uyandırdı. Observer, Sunday Times gibi gazeteler, Conde Nast Traveller gibi dergiler Jacobs’un kitabına geniş yer verdi.

Haberin Devamı

Nehir gezgininin su arkadaşı olun

Rüzgâr ve kürekle Avrupa nehirlerini aşan “nehir gezgini” Giacomo de Stefano, geçtiğimiz haftalarda İstanbul’daydı. Londra’dan yola çıkan Stefano, altı aylık seyahatinde 12 ülkeden geçti ve su kaynakları üzerindeki baskıya dikkat çekmeye çalıştı. Tuna Nehri’nden Karadeniz’e açılan nehir gezgini son durağı Türkiye’ye ulaştı. Rahmi M. Koç Müzesi’nde bir hafta boyunca projesini tanıttı. Stefano’nun kayığı bundan sonra müzede sergilenecek. Yolda tanıştığı ailelerden ve onların nehirlerle barışık yaşamlarındandan çok etkilendiğini söyleyen Stefano, herkesi “su arkadaşı” olmaya davet ediyor. (www.manontheriver.com)

Beşiktaş’ta belgesel sinema etkinliği

Beşiktaş Belediyesi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’yle düzenlediği belgesel etkinliği bu yıl dördüncü yaşında. Her çarşamba 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik, 10 Ekim 2012’de Soner Yalçın’ın “Menekşe’den Önce” belgeseliyle sezonu açtı. Kasım ayında dört belgesel izleyiciyle buluşuyor. 7 Kasım’da Serdar Güven’in yönettiği “Salkım Söğüt Saç”, 14 Kasım’da Rodi Yüzbaşı’nın yönettiği “Maya” gösterildi. 21 Kasım’da Fredrik Gertten’in yönettiği “Koca Çocuklar Muza Gitti” ve 28 Kasım’da Bingöl Elmas’ın yönettiği “Evcilik” gösterilecek. Bu yıl da, gösterimin ardından belgeselin yönetmeni ve bir gazeteci söyleşi bölümünün konuğu olacak. “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği, Haziran 2013’e kadar her çarşamba devam edecek.

Haberin Devamı

Monocle’dan Türkiye eki

Üst gelir gruplarından genç gezginlere hitap eden İngiliz seyahat dergisi Monocle, geçen hafta piyasaya çıkan son sayısında 34 sayfalık Türkiye Seyahat Kılavuzu yayımladı. Yılda 10 sayı yayımlanan ve tüm dünyada dağıtımı yapılan dergi İstanbul, Bodrum, Amasya, Ankara, Kapadokya, Adana, Antalya’ya özel yer ayırdı, diğer şehirleri bölge düzeyinde ele aldı. Şef, turizmci, sanat galerisi yöneticisi, otel sahibi gibi farklı meslek gruplarından dokuz kişiyle yapılmış kısa röportajlara da yer verildi.

Hitit tarihine ışık tutan sergi

İstanbul Galatasaray’daki Yapı Kredi Kültür Merkezi, 30 Kasım tarihine kadar Hattuşa’da 106 Yıl sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 1906 yılından günümüze Hititlerin başkenti Hattuşa’da yapılan arkeolojik kazıların şu ana kadar yayımlanmamış fotoğraflarını bir araya getiriyor. Yaklaşık bir yıl önce Alman Arkeoloji Enstitüsü arkeologlarının ve kazı başkanlarının arşiv taramasıyla başlayan çalışma, Hattuşa’daki kazıların dönemlerine göre adeta tarihsel, etnografik ve sosyolojik bir fotoromanı ortaya koyuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!