Kız sen Türkiye’nin neresindensin?

Güncelleme Tarihi:

Kız sen Türkiye’nin neresindensin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2012 00:00

İzmir güzelliği mi, Ankara ağırbaşlılığı mı yoksa İstanbul işvesi mi? Eğlenilecek, evlenilecek kız ayrımı var mı? Üç büyük şehrin güzelleri kendilerini anlatıyor

Haberin Devamı

Onlar fastfood’çubiz mumlu akşam yemeğini tercih ederiz

Güzel İzmir kızlarının, cilveleri şarkılara konu olmuş İstanbulluların papucu dama mı atılıyor? 27 Aralık’ta Ankara Kızları Güzellik Yarışması var. Gittik, gördük, konuştuk. Hem güzellikte hem entelektüellikte iddialılar / Gülden Aydın

Filiz Akın zarafetindeyiz
Türkü Eğinlioğlu (30) One.com kurucu ortağı

Ankara’da siyasi bir olayı ilk elden öğrenir, görürüz. Bu da bizi Türkiye meselelerine doğma büyüme duyarlı yapar. Ankara kızlarında Cemal Süreya romantizmi, Filiz Akın zarafeti, Cemil Meriç çalışkanlığı var. Ankara için Cemal Süreya, ‘En iyi üvey anne’ der. Samimi olur, korur, güven verir, sarar sizi. Ankara kızına mahalle baskısı yok, şehir baskısı var. Babaları memur, anneleri öğretmen olur. Belli değerlere uygun hareket etmesi gerekir. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkar, samimi, saygılı olur. Ankara kızları salon hanımefendisidir, iyi eş olur.

Haberin Devamı

'İzmir mi, Ankara mı yoksa İstanbul kızları mı?
İzmir
Ankara
İstanbul

Haberin Devamı

Sıcak ama ağırbaşlıyız
İlkem Söylemez (27), işkadını

Ankara kızı sıcaktır, samimidir. Bir o kadar da mesafeli ve ağırbaşlı. Çünkü bu şehir siyasidir, başkenttir. Ankara kızı gerçek dosttur, dostluğu sağlamdır. Bakımlıdır, görünüşüne önem verir. Aile kızıdır. Kültür seviyesi yüksektir. Kız kıza aşk, erkekler, modayı konuşuruz ama siyaset gündemini de konuşmayı ihmal etmeyiz.

/images/100/0x0/55ea1ab9f018fbb8f86b8045

Opera, bale, tiyatroya gideriz
Gül Onur (30), sunucu

Ankara’da herkes birbirini tanır. Zaman sıkıntımız yoktur, zaman bize uyar. Sakiniz. İstanbul’a gittiğimizde nezaketimize bakıp ‘Ankaralı mısınız?’ derler. Ankaralılar öğretir nezaketi. Sanatın içine doğarız. Ankara’da yapılacak fazla şey yok diyen ailelerimiz bizi çocukken bale, opera, tiyatroya gönderir. Yaşamayı biliriz.

Haberin Devamı

Kolay kadın değiliz
Lerzan Barutoğlu, iletişim uzmanı ve yazar

Ankara kadını ne yapmayacağını çok iyi bilir. Kompakt ve mütevazı yaşar. Tutumludur, çok zengin de olsa indirimi bekler. İstanbul’da cemiyet hayatından tanıdığım erkekler, “Ankaralı kızla evlenmek lazım” derler. İstanbul, İzmir kızı dağıtabilir. Ankara kızı kontrollüdür. Bilgi bizim için önemli. Tıntın değiliz. Bizim için yapılan şarkıda “Her gören ağladı, kalbini bağladı/Ankara kızlarına/Olmadı kaldı henüz her hevesim yarına” denir. Kolay kadın değiliz. Ama İstanbul kızları için şarkıda “İstanbul’un kızları bilsen ne şeker/İnsanı uzaklardan yanına çeker” denir. İki resim arasındaki farkı bulun!

Haberin Devamı

Yarışmalarda 1 numarayız
Şiir Yağmur Yolaçan (17)
Buz pateni antrenörü

İzmir kızları kendilerine çok güveniyor ama son iki yıldır güzellik yarışmalarında 1 numarayız. Geçen yılki dokuz dünya güzellik yarışmasının ikisinde biz birinci olduk, İzmirliler değil.

Düşünerek karar veririz
Nizem Nur Bölükbaşı (17),
Ankara kızları güzellik yarışmasının reklam yüzü

/images/100/0x0/55ea1ab9f018fbb8f86b8047

Ciddiyiz, düşünerek karar veririz, Ankara kızı olmakla gurur duyuyorum. Aile yapımızdan görür, böyle yetişiriz.

Yöresel tadımız var
Büşra Yağcıolu (15), öğrenci

İzmir kızları ön planda ama Ankara kızlarında yöresel tat, esmer ayrıcalığı var. İzmir kızları hep sarışın.Hep İzmir derlerama taçlar Ankara’da

Haberin Devamı

Çağıl Özkul (23), 2012 Türkiye ikinci güzeli
Ankara’da aldığımız eğitim ve ahlakı, hayatımızın her alanında başarıya dönüştürebiliyoruz. Ankaralı kızları her yerde tanırım. Halimiz, tavrımız birbirine çok benzer. Hep İzmir kızları en güzel derler ama ben Türkiye ikincisi oldum.

Ankara kızları diyor ki

 Eğlenilecek değil evlenilecek kızız.
 Bilgi, görgü ve entelektüel birikimde bizimle yarışılmaz.
 Yaşadığımız bozkırın etrafı dağlarla çevrili olduğundan güven bizim için çok önemli. Güvenilir kızlarız.
 Biz, network kurup çıkar ilişkisinde kullanmak için değil, âşık olduğumuz için erkeğin peşinden gideriz.
 İlişkiyi yemeğe benzetirsek, İzmir ve İstanbul kızları fastfood’çu. Biz mumlu, şaraplı akşam yemeğini tercih ederiz


İstanbullular kendileriyle yarışıyor:

/images/100/0x0/55ea1ab9f018fbb8f86b8049

Avrupa yakası kızı, cadde kızına karşı!

Kentin en güzellerine göre, İstanbul kızını diğerlerinden ayıran farklı duruşu: Kendine güveni tam, görgülü, elegan ve özgür

İstanbullu’nun duruşu sonradan öğrenilemez
Eda Taşpınar (34), tasarımcı

İstanbul’un köklü ailelerinin duruşu, ‘eski toprak’ dediğimiz ailelerin tadı tuzu farklıdır. Sonuçta ne alıyorsan aileden alıyorsun. Sonradan elbiseyle makyajla olmaz o iş. İstanbul adeta hırçın-tatlı bir kadın gibi, dönüp dolaşıp geri gelirsin... Bir İstanbullu kızla çıkmak nasıl bir şey bilemem, onu erkeklere sormak lazım. İzmir’in kızları güzel derler ama İstanbul’dakiler de hiç fena değil yani. Snob da değiliz. Herkesin yaşam tarzı farklı. New York stili vardır ya, kafana kuş kondursan kimse dönüp bakmaz, öyle işte. İstanbul kızının kafası karışık. Londra, New York’ta sokak modası oturmuştur, burada öyle bir kimlik yok. Bir tarafta abartanlar var, saçı başı yapılı, bir örnek kıyafetler... Bir tarafta grunge’ler var, bir tarafta platin saçlı, uzun tırnaklı genç kızlar. İstanbul’un güzelliği bu zaten, nasıl bir tip ararsan var. İstanbul’un iki yakasınınsa farklı tarzları var. 10’lu yaşlarda ben de ‘cadde kızı’ydım. İzmir’den gelen arkadaşlarım Bağdat Caddesi’ne bayılıyorlar. Çünkü daha İzmir gibi orası. Şehrin kaosu bizim ruhumuza da geçiyor

Ceylan Çapa (25), moda blogger’ı
İstanbul’un kızları sıcakkanlıdır çünkü deniz kokusu alarak yetişiyoruz. Burada yetiştiğimiz için güçlüyüz ve ayaklarımız yere sağlam basıyor. İstanbul’da yaşamak çok zor ve pahalı. İstanbul Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehri. Her şeyin başında çok mistik, geçmişinden dolayı tarihe dayalı ve büyüleyici bir şehir. Ancak kaotik tarafları da var. Bu tabiatı tabii ki burada yetişmiş kızın da ruhuna geçiyor: Daha aktif, daha karmaşık, daha enerjik.
Kolay kolay beğenmiyoruz

Maya Portakal (28), Portakal Sanat yöneticisi
Annem bir Avunduk, kalabalık bir ailenin en küçük kızı, babam nesillerdir İstanbullu bir ailenin büyük oğlu. İki ayrı dine ama çok yakın kültürlere sahip anne babanın kızıyım, bence tam da doğmam gereken şehirde doğmuşum. İstanbul ayrı kültürlere aynı şekilde ev sahipliği yapan büyülü, sihirli bir şehir. Dezavantajı ancak başka yerleri kolay kolay beğenememek olabilir.

Göçten dolayı daha güzeliz
Irmak İpek Altın (26), model
İstanbullular güzeller çünkü, tarih boyunca bu kente çok göç gelmiş, haliyle halkı ‘melezleşmiş’. Ne kadar karışık bir ırksan, o kadar güzel oluyorsun. Bizim köklerimiz Yugoslavya’ya dayanıyor mesela. Giyim tarzı ve özeni de fark yaratır. Özellikle bizim kuşağımız, alternatif stiller yaratmakta daha cesur ve moda konusunda daha özenli. Hayatımın bir bölümü, öğrenim gördüğüm yıllar İzmir’de geçti. Onun için iki yaşam tarzı arasında kıyaslama yapmam kolay oluyor. Orası da güzel, ama daha kapalı devre. İstanbul’a her gelişimde kendimi daha rahat, özgüvenli, daha özgür hissettim.

Her kalıba uyabiliriz
Ceylan Atınç (29), moda editörü

/images/100/0x0/55ea1ab9f018fbb8f86b804b

“İstanbul’un havasına, suyuna, kızına güvenilmez” klişesine az da olsa bir şekilde katılıyorum. Burada yaşam gün içinde çok hızlı değişir, koşullara hızlı bir şekilde adapte olmak zorunda kalırız. Her kalıba uyabiliriz. İstanbul daha kozmopolit, daha farklı, rahat yaşayan insanlarla görüşüyorsunuz.Sokak ortasında moda çekimleri yapılıyor, artık kimse dönüp bakmıyor. İstanbullu aşmış artık bazı şeyleri... Diğer şehirlerde, ne giydiğiniz, makyajınızın nasıl olduğu hâlâ yadırganabiliyor. İzmirli kızlar güzel ama İstanbullu kızların bir hayat tarzı var ve bu daha önemli. Bir İstanbul kızını İstanbullu yapan kaliteli yaşam isteği. Güzel yemek yemek, güzel müzik dinlemek, tat almak isteriz. Haftanın her gününü, günün her saatini planlamamız gerek çünkü gerçekten hızlı bir tempomuz var. Belki “Çok bunaldım, 10 dakika sahile inip hava alayım” gibi lükslerimiz yok ama kaliteli yaşam adına, İstanbul çok fazla şey öneriyor. Anadolu yakasınınsa kendi ayrı modası var. Kaynak saç, solaryum gibi şeyler seviliyor orada.

Topuklunun ordinaryusuyuz
Şermin Terzi (40), gazeteci, sosyal medya uzmanı
İstanbul kızları İstanbul gibidir. Nefret etsen de vazgeçemezsin. İstanbul gibi huzur da verir, açık kalan rögar kapağından lağımı da boylatır. Değil İzmir, Ankara; bütün Türkiye’nin topuklu ayakkabıyla yürüme ordinaryüsüdür. Yedi tepeli İstanbul’un Arnavut kaldırımlı yollarını topuklularla dere tepe tırmanır. Şehir ve şehrin erkekleri ölümüne yorsa da kedi gibi dokuz canlıdır ölmez! Hayata tırnaklarını geçirir evelallah. İzmir kızlarının “Ben güzelim” kibiriyle, Ankara kızlarının griliğinden de eser yoktur. Ölümüne eğlencelidir!

Kimdir İzmir’in bu güzel kızları?

İzmir’in kızları denildi mi bir durup soluklanacaksınız orada. Şayet nefesiniz kesilmediyse... İzmir’in denizi kız, kızı deniz, sokakları hem kız hem deniz kokar… Kimdir nefesinizi kesen İzmir’in kızları, nedir, ne değildir? En çokta ‘Ne değildir?’

Güzellik bir bütündür; tıpkı İzmirli kızlarda olduğu gibi
Gülören Altın (26), iletişim danışmanı

Ben Girit ve Selanik göçmeni olan iki Türk ailesinin genlerinden geliyorum. Bu güzel genlerden geldiğim için de kendimi çok şanslı hissediyorum. Güzel İzmir’imin yollarında yürürken o güzel, bakımlı melez kızlar hemen dikkat çekerler. Önyargıların aksine, İzmirli kızlar gerek ahlak, gerek kariyer, gerekse güzellik anlamında bir başkadır. Bizler özgür ve rahat ailelerin kızlarıyız. İzmir’de aileler ve aile şirketleri hep ön plandadır. Ailelerimizden aldığımız destekle inanılmaz bir aile kültürü ve özgüvenle yetiştiriliriz. Kusursuz bir güzellik için sadece fizik yetmez; güzelliğinizi ruhunuz, ahlakınız, aklınız, kültürünüzle pekiştirdiğiniz zaman ortaya bütün bir güzellik tanımı çıkar. Tıpkı İzmirli kızlarda olduğu gibi…

İstanbullular hormonlu İzmir’in kızları organik
Defne Atakan (41), dekoratör

İzmir’in kızları kendilerine güvenirler, ayaklarının üzerinde durmayı, eğlenmeyi bilirler. Sözlerinin eridirler… Güzellik, insanın kendine olan saygısıdır. Ben bakımsızken kendime saygımdan aynaya bile bakmam. İzmir’in kızlarının kimseye müdanaları yoktur. Özgürlük onlara ayrı bir hava verir. Ankara’daki kızların güzel ve sıcak olduğundan bahsedemeyiz; çünkü Ankara gri, soluk, soğuk ve resmi… İstanbul’un kızlarını İzmirli kızlarla kıyaslayamayız; çünkü İzmir’in kızları organik, İstanbul’un kızları estetikli yerine ‘hormonlu’ demek istiyorum…

Görünüşümüzle karşılanıp davranışımızla uğurlanırız
Merve Güres (23), Güres yönetim kurulu üyesi
İzmirli kızlar deyince insanın aklına hemen güzellik geliyor; başarı ve ahlak ikinci planda kalıyor. İzmir’i sadece güzel kızlarıyla tanımak İzmir’e haksızlık olur. İnsanlar görünüşleriyle karşılanıp davranışlarıyla uğurlanırlar. Dolayısıyla hayata bir adım önde başlıyorsunuz. İzmir’in sakinliği de İzmir’de yaşayan insanlara özellikle de kadınlara yansıyor. Rahatlığın verdiği bir güzellik de var… Stresli insan güzel görünmez. Huzurlu insan her zaman daha güzel görünür.

İzmir insana huzur verir, kızları da İzmir gibidir
Aslı Akdemir (23), ürün sorumlusu

İstanbul’da geçen altı senelik üniversite ve iş hayatı tecrübemden sonra İzmirli olmanın ne demek olduğunu daha iyi anladığımı söyleyebilirim. İzmirli olmak demek, İstanbul’u özlemek ama yine de İzmir’i tercih etmek demektir. İzmir; insani dinlendirir, huzur verir; kızları da İzmir gibidir. Başka bir şehirde yaşadığınızda bunu daha iyi anlarsınız. Bana göre; “İzmirli kızlar güzeldir” tabiri İzmirli kızların özgüveninden ve elde ettikleri başarılardan geliyor.

Ne isteyip ne istemediklerini iyi bilirler
Sezen Altınkapı (25), mali müşavir

İzmirli kızlar özgürlerdir özellikle de düşünceleriyle. Hiçbir zaman düşüncelerini dile getirmekten çekinmezler. Hırslı değillerdir ama tuttuklarını da koparırlar. Ne istediklerini ne istemediklerini de çok iyi bilirler. Ben güzellikten çok iç güzelliğin hayatta avantaj olduğuna inanıyorum. Güzellik kraliçelerine baktığımızda görürüz ki; Ankara, İstanbul’dan değil kraliçeler İzmir’den çıkar.

Kıskanmakta haklılar

/images/100/0x0/55ea1ab9f018fbb8f86b8049

Zehra Filiz (26), güzellik salonu uzmanı
İzmirli kızların hepsi çok güzel, hepsi çok başarılı. Tıpkı ‘aptal sarışın’ benzetmesi gibi başarı ve güzelliğin bir arada olamayacağı düşünülüyor.

İzmir’in kızları markayı kendi güzelliklerinin önüne çıkarmazlar
Seden Ünsal (20), model
Kendisi gibidir İzmir kızları; doğallardır, özentilikleri, yoktur. Kendilerine yakışanı giyerler ve çok da şık giyinirler. İstanbul ve Ankara kızları gibi marka merakları yoktur; gerektiğinde pazardan giyinir yine herkesten şık olurlar çünkü güzellik onların içindedir.

Keşke her kentin kadınları bu kadar şanslı olsa
Pelin Süzen (24), model
İzmirli kızlar çoğunlukla indirimleri takip ederler ve uygun bütçeyle çok güzel giyinirler. İzmir’deki birçok hoş görünen kızın, çok çok az bir harcamayla bu görselliği yakalayabildiğinde emin olabilirsiniz. Aslında İzmirli kızların en büyük şansı yaşadığı şehri düşünce yapısının uyuşabildiği, hayatı daha
özgürce yaşayabilmesine imkân sağlayan, kadına değer veren bir toplumla paylaşıyor olmaları. Dilerim ki her kentin kadınları İzmirli kadınlar gibi kadın olsunlar.

Ne isterlerse elde ederler
Nur Karaata (23), model
İzmirli kızların kendilerine güveni tamdır. Hırslıdırlar, saç renkleri için verdikleri mücadeleyi iş yaşamında da verirler. Neyi isterlerse, onu alırlar, onu elde ederler… İzmirli kızların arzu ettiklerinde elde edemeyecekleri hiçbir başarı, hiçbir güzellik yoktur.


Fikrinizi Twitter’da paylaşın
#enguzelrekabet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!