Bridget Jones ergenliği atlattı mı?

Güncelleme Tarihi:

Bridget Jones ergenliği atlattı mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2012 00:00

Yeni bir roman ve filmle sıkı bir dönüşe hazırlanan Bridget Jones, umutsuzluğunu sosyal medyada yenip nihayet bebek sahibi olabilecek mi?

Haberin Devamı

Bugün şehrin havalı kafelerinde dörder dörder örgütlenmiş kadınların ellerinde şarap, önlerinde salata, önceki gece beraber olduğu erkeği ya da unutmadığı sevgilisini uzun uzun anlattığı fotoğrafı anlamak için 1990’lara dönmek lazım. Bridget Jones’ların, Carrie Bradshaw’ların hayatımıza girdiği ilk günlere. Filmden repliklerle günlük hayatta diyaloglar birbirine karışır, her sahne ders niteliğinde pür dikkat izlenir. Şehirli, bekar kadının kilo alıp verme, sevgili bulup kaybetme gibi modern sancılarını anlattığı diziler, filmler şimdi yeni sürümlerle varlığını devam ettirme derdinde. Sex and The City hikâyeyi başa sardı, yeni seriyi Carrie’nin lise yılları üzerine kurdu. Sırada sıkı bir geri dönüşe hazırlanan Bridget Jones var.

Hâlâ nevrotik hâlâ depresif

Haberin Devamı

Bridget Jones’un yazarı Helen Fielding, yeni filmin ve romanın, Bridget Jones’un Bebeği adıyla, 2013’te paralel zamanlarda çıkacağını açıkladı. Fielding, serinin devamında bir yandan bebek sahibi olmaya çalışırken diğer yandan Facebook/Twitter üzerinden sosyalleşme derdinde bir Bridget Jones izleyeceğimizin sinyallerini veriyor. Sakarlık, tuhaflık, yer yer mutsuzluk yine diz boyu. Kırmızı kaplı günlüğüne bu kez “Gün 8. Takipçi sayısı 0. Retweet sayısı 0” gibi nevrotik notlar düşüyor, arada evliliğinde umutsuzluğa kapılıp eski sevgili Daniel Cleaver’a (Hugh Grant) dönme gafletinde bulunuyor. Filmin, romanın bekleyeni çok. Asıl soru şu: Kadınlar erotik soslu fantezi romanı Grinin Elli Tonu’nu ellerinden bırakıp daha masum, daha sakar kırmızı pijamalı bir Bridget Jones’a yüz verecek mi?

Popüler kültürde şehirli kadın güzellemeleri

? 1995 Helen Fielding, Independent gazetesinde ‘Bridget Jones’un Günlüğü’ köşesine başladı.
? 1996 Fielding’in köşe yazıları kitapta toplandı.
? 1998 Sex and the City’nin (SATC) ilk bölümü.
? 2000 Şehirli bekar kadının zaferi: SATC, “Kimin kocaya ihtiyacı var ki?” başlığıyla TIME kapağında.
? 2001 Bridget Jones sinemada. Dünya çapındaki hasılatı 280 milyon dolar.
? 2004 Sex and the City final yapıyor, Türkiye’de ise yerli versiyonu Metropalas başlıyor. Cansu Dere’li, Deniz Akkaya’lı dizinin ömrü altı bölüm.
? 2004 Dönemin ‘yerli Carrie’si Ayşe Özyılmazel ilk köşe yazısını kaleme alıyor.
? 2004 Bridget Jones’un ikinci filmi Mantığın Sınırı sinemalarda.
? 2007 Ekolün daha parlak, daha boş bakışlı, daha moda ikonu yeni bir sürümü Gossip Girl piyasada.
? 2012 Başrolde yine dört kadın, fonda yine New York. Türün en doğal, en makyajsız örneği Girls dizisi, Grinin Elli Tonu’yla beraber yeni jenerasyonun sekste nasıl da erkeğe boyun eğmekten haz aldığını vurguluyor.

erkek gözüyle

Haberin Devamı

Yeni filmden beklentiler, Bridget Jones kültürüne dair fikirler...

Bağımsız ve yalnız görmek isterdim
Kaya Genç (Yazar)
Hikâye başından beri Jane Austen ve Gurur ve Önyargı (Pride and Prejudice) gölgesinde dolaşır. Austen’den, Fielding’den erkekler olarak öğreneceğimiz kadınları hırpalamaya, onları kendimize benzetmeye, içlerindeki heyecanı yok etmeye düşkün olduğumuzdur. Bridget Jones’da kadın kendisini erkeğe beğendirmeye çalışırken değil, hayatla mücadele ederkenki haliyle güzeldir. Üçüncü filmde Bridget Jones’u blog tutan, bağımsız ve yalnız bir kadın olarak görmek isterdim.

kadın gözüyle

Modern kadına dair fazla bir şey demişliği yok
Deniz Özturhan (Blogger,
www.kimlanbuhayatiminerkegi.com)
Bridget Jones’a kanım hiç ısınamadı. Patolojik ebekliği ve dangalak şansı bir yana, Bridget’ın ‘modern kadınların sorunları’ başlığında “Bu kot popoma olmuyo yaa!”dan öte, bir şey demişliği yok. Yeni filmde internet başında takılırken çocuğun mamasını ocakta unutup buna dertlenen bir kadın izleyeceğiz sanırım. İmkan verilirse Bridget’ın dördüncü kitabını yazmayı ve hanımefendiyi bir Karadeniz köyüne gelin olarak yollamayı isterim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!