Ajan profesöre 12,5 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Ajan profesöre 12,5 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2012 11:15

HATAY’da geçen yıl yakalanıp, ’siyasal ve askeri casusluk’ suçlamasıyla yargılanan Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin diş hekimi profesörlerinden 39 yaşındaki Sbahı Hamdo, 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Profesöre yardım ettiği ileri sürülen tutuksuz sanık Hataylı 41 yaşındaki Mursel Almaz’a ise 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Suriye’den kaçıp Türkiye’ye sığınan 2 kişinin alıkonularak Devlet Başkanı Beşar Esad taraftarlarına teslim edileceği ihbarı üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, 16 Ekim 2011’de Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak Mursel Almaz ile buluşan Sbahı Hamdo’yu yakaladı. İddiaya göre, Suriyeli profesör Hamdo’nun üzerinde yapılan aramada, çadır kentte kalan ve aralarında Suriye ordusuna mensup rütbeli askerlerin isimlerinin de yer aldığı kağıt ile cep telefonunun hafıza kartında çadır kent ile bazı yerlerin ve bir köprünün yakın plan görüntüleri bulundu.

Çadır kentteki bazı kiÅŸileri kaçırmanın yanı sıra bu kiÅŸilerden bazılarına da para vererek BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ziyareti sırasında protesto etmeleri yönünde çalışma yapacağı da iddia edilen Sbahı Hamdo, ifadesinin ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Profesör Hamdo ile birlikte hareket ettiÄŸi ileri sürülen inÅŸaat ustası Mursel Almaz ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yapılan soruÅŸturma sonunda, Sbahı Hamdo ile Mursel Almaz hakkında ’devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme’ suçundan 15-20 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.Â

Sanıkların Adana 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaları ’Devletin güvenliği’ nedeniyle kapalı yapıldı. Yaklaşık 1 yıl süren yargılamanın ardından karar duruşmasına çıkan Hamdo, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Daha önceki savunmalarını tekrarlayan Hamdo, "Suriye’de akrabam kayboldu. Türkiye’deki kamplarda olduğunu öğrendim. Hatay’a akrabamı aramaya gelmiştim. Telefonumdaki görüntülerin çekildiği yerlerde çekilmenin yasak olduğuna dair bir yazı ve işaret yoktu. Suçlamalarla bir ilgim yok" dedi. Diğer tutuksuz sanık Mursel Almaz da hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Mahkeme heyeti, sanık Sbahı Hamdo’yu ’devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacı ile temin etme’ suçundan önce 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sonra da duruşmalardaki iyi halinden dolayı indirim yaparak cezasını 12 yıl 6 ay hapis cezasına çevirdi. Hamdo’ya yardım ettiği ileri sürülen tutuksuz sanık Mursel Almaz ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!