Bond’un aracı Japon oluyor

Güncelleme Tarihi:

Bond’un aracı Japon oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2012 00:00

İslami tahvil vurdu, Aston Martin 25 yılda 3’üncü kez el değiştiriyor.

Haberin Devamı

4.9 milyar dolara ulaşan İslami tahvil borcunu ödeyemeyen Kuveytli yatırım şirketi Investment Dar, 2007 yılında Ford’dan aldığı İngiliz Aston Martin’i 800 milyon dolara satışa çıkarıyor. James Bond’un otomobili olarak ünlenen Aston Martin’i almaya en yakın duran marka ise Japon Toyota.

HOLLYWOOD dünyasının efsanevi karakterlerinden James Bond ile özdeşleşen 99 yaşındaki Aston Martin markası son 25 yılda 3’üncü kez satılığa çıktı. 1987 yılında Amerikan Ford tarafından alınan ve 2007 yılında yüzde 64’ü 805 milyon dolara Kuveytli yatırım şirketi Investment Dar’a satılan İngiliz spor otomobil üreticisi, 800 milyon dolara yeni sahibini arıyor. Investment Dar’ın 2009 yılında satın aldığı İslami tahvillerin borcunu ödeyemediği için zor durumda kaldığı bu nedenle Aston Martin’i elinden çıkarma kararı verdiği belirtildi. 3 yıl önce aldığı tahvilleri ödemekte güçlük çeken ve 4.9 milyar dolarlık borca giren şirket, geçtiğimiz yıl borçlarını yeniden yapılandırsa da Aston Martin’i satmaya karar verdi. İngiliz marka için en yakın isim olarak Toyota görünüyor.

Haberin Devamı

EN YAKIN İSİM TOYOTA

Aston Martin gibi yılda sadece bir kaç bin adetlik üretim gerçekleştiren lüks bir otomobil markasını ayakta tutmanın yolu güçlü bir üreticinin yanında olmayı gerektiriyor. Investment Dar’ın bu nedenle Aston Martin’in beklediği kadar kârlı bir yatırım olmadığını düşündüğü için öncelikli olarak elinden çıkardığı öne sürülüyor. Aston Martin’i satın almak için en yakın isim olarak ise Toyota gösteriliyor. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota’ın özel bir danışman tutarak Aston Martin hisselerinin satın alınması için yaklaşık 2 aydır araştırmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

YÜZDE 15 FORD

ABD’li Ford, Aston Martin’in yüzde 15’lik hissesini hala elinde bulundururken, şirketin geriye kalan yüzde 21’i ise İngiliz yarış şirketi Prodrive’ın sahibi David Richards ve diğer bir Körfez yatırımcısı Adeem Investment’ın elinde bulunuyor. Görüşmelerin çok gizli bir şekilde yürütüldüğü bilgisi verilirken, Hintli Mahindra’nın da satın almaya yakın isimlerden biri olduğu iddia öne sürüldü. Ancak Aston Martin’i almak isteyen şirketlerin 800 milyon doları fazla bulduğu, fiyatın daha da aşağıya çekilebileceği ifade edildi.

Haberin Devamı

ÜRETİCİ DESTEĞİ ŞART

Yüzde 15’lik hissesini elinde bulunduran Ford’un hala motor tedariğini gerçekleştirdiği Aston Martin, yeni teknolojiler geliştirme konusunda lüks otomobil üreticilerinin gerisinde kaldı. Ferrari Fiat grubundan destek alırken, Lamborghini, Bugatti, Bentley ve Porsche de Volkswagen Grubu çatısı altında geliştirilen yeni teknolojilerden faydalanıyor.

121 milyon dolar kâr edebildi

2011 yılında 4 bin 200 adetlik oto satışı gerçekleştiren Aston Martin’in cirous 806 milyon dolar olsa da kârı yüzde 18 düşerek 121 milyon dolarda kaldı. Aston Martin’in DB9, Vanquish ve Vantage olmak üzere 3 farklı modeli bulunuyor. Daha önce Toyota iQ modeli üzerinde geliştirdiği Cygnet şehir otomobilini de ürün gamına dahil eden Aston Martin, bu sayede toplam karbondioksit salınım ortalamasını aşağı çekti. Aston Martin’in 77 adet ürettiği ve 2 milyon dolara sattığı One-77 adlı bir modeli de bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 4 bin 200 araç satışı gerçekleştiren Aston Martin’in kârı ise yüzde 18 düşerek 121 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

DİĞER OTOYAŞAM HABERLERİ

9 vites 2013’te geliyor

OTOMOBİL üreticilerinin yakıt tüketimini düşürmek için neredeyse her geçen yıl bir vites daha ekleyerek 8 vitese ulaşması ‘bu daha ne kadar gidecek’ sorularını akıllara getiriyordu. Ancak 8 ileri otomatik şanzımanın geliştiricisi Alman ZF şirketinin CEO’su Stefan Sommer, 9 ileri şanzımanın teknik olarak ‘sonu’ temsil ettiğini öne sürdü. Otomobillerin teknik özellikleri düşünüldüğünde, vitesin 9’uncu kademeye ulaşmasının optimum yakıt tüketimi ve hız için yeterli olduğunu söyleyen Sommer, “9’dan fazla vites olması şanzımanın ağırlığını artıracağı gibi karmaşıklık da yaratıyor.
Bu durum aynı zamanda asıl hedef olan çevrecilik faktörüne de ters düşüyor” dedi. 8 ileri otomatik vites, 6 ileri versiyona göre yüzde 11 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. ZF 2013 yılından itibaren 9 ileri otomatik şanzımanların üretimine başlayacak. Bu da
6 ileri şanzımanlı bir otomobile
göre yüzde 16 oranında yakıt tasarrufu anlamına geliyor. Hyundai, Ford ve GM daha önce 10 ileri şanzıman üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu.

Haberin Devamı

VW, Hindistan’da  bile ‘Audi’ üretiyor

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün dün yine Alman Volkswagen’e ‘yatırıma gelin’ çağrısı yaptı. Her seferinde VW, fazla kapasiteyi bahane ederek bu teklifleri kibarca reddediyor. Ama diğer taraftan VW, lüks markası Audi’yi bile Hindistan’da üretmeye başladı. Hindistan’daki Aurangabad fabrikasında yıllık 1000 adet Q7 üretmeye başlayan Audi, 2013 ortasında Q3 üretimine de başlayacak. İç pazar odaklı üretim yapan VW Group Skoda Auto fabrikasında bu modellerin üretilmesi kararı ise Audi’nin Hindistan’daki satışlarını yılın ilk 10 ayında yüzde 55 artırmasından kaynaklanıyor. Audi, 2011’de Hindistan’da Türkiye’nin yarısı kadar yani 7 bin adet Audi satışı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Depeche Mode ‘Golf’ oynadı

VOLKSWAGEN tamamen yenilediği Golf’ün reklamlarında başrolü Depeche Mode solisti Dave Gahan aldı. Depeche Mode’un 1984 yılında çıkardığı Some Great Reward albümündeki ‘People are people’ şarkısının kullanıldığı reklamlarda, Alman üretici yeni Golf ile her kesimden insana hitap ettiğini göstermeye çalışıyor. Reklamlarda şarkının farklı müzik tarzlarındaki insanlara uyarlanarak çalınmış versiyonları peş peşe sıralanırken, videonun sonunda Dave Gahan yeni Golf’ü kullanırken görülüyor.

Otomobil şovu rekorla kapandı

BU yıl 14’üncüsü düzenlenen İstanbul Autoshow 2012, dün rekorlar kırarak  kapandı. 1 Kasım’da VIP ve basına 2 Kasım’da ise ziyaretçilere açılan ve 11 Kasım’a kadar süren fuarı 600 binden fazla kişi ziyaret etti. Böylece rekor ziyaretçi sayısına ulaşıldı. Autoshow’da ziyaretçi sayısının yanı sıra satış rekoru da kırıldı. Fuarda özel fiyatlar ve kampanyalarla satış yapan markaların yüzü güldü. 10 günlük fuarın pozitif rüzgarı, showroomlara da yansıdı. Markaların showroom trafiği birkaç kat arttı. Şirketler, Autoshow Fuarı süresi boyunca toplamda 20 bin adetten fazla araç satışına ulaştı. 4 dünya ve 1 Avrupa prömiyerinin yapıldığı Uluslaraarası Autoshow 2012 Fuarı, tüm katılımcılardan tam not aldı. İlk kez TÜYAP Beylikdüzü’nde düzenlenen fuar, bugüne kadar yapılan en iyi otomobil şovu olarak tarihe geçti. Autoshow, 45 markanın 500 yeni modeli, dünya ve Avrupa lansmanları, şovları, etkinlikleri, görkemli standları ve güzel stand hostesleriyle Cenevre, Paris ve Frankfurt fuarlarından geri kalmadığını gösterid hatta dev organizasyonların önüne bile geçti. Fuarla ilgili resmi rakamlar
16 Kasım’da düzenlenecek basın toplantısında açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!