Polis sendikası validen döndü

Güncelleme Tarihi:

Polis sendikası validen döndü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2012 01:39

“13 günde 1 polis memuru intihar ediyor. Haliniz nedir, diyen yok. Memurlar haftada 40 saat çalışıyor, biz en az 60 saat. Maç, konser, miting varsa 80 saate çıkıyor. Öcalan serbest bırakılsın, diyenin dilekçesi kabul edildi. 29 bin polis adına verdiğimiz dilekçe kabul bile edilmedi.”

Haberin Devamı

Polis sendikası Emniyet-Sen’i kurmak için bugün Ankara Valiliği’ne avukatlarıyla birlikte başvuran 7 kurucu polis memurunun dilekçeleri kabul edilmedi. Emniyet-Sen Kurucu Başkanı İrfan Çelik’in , 6 kurucu üye, avukatlar ve basın sözcüleri Abdurrahman Yılmaz ile birlikte sendikayı kurmak için verdikleri dilekçe, ‘yasalar gereği polisin sendika kurma hakkı yok’ gerekçesiyle reddedildi.

13 günde 1 polis memurunun intihar ettiğini belirten Abdurrahman Yılmaz, çalışma koşullarının çok zor olduğunu, memurların haftada 40 saat çalışırken polislerin 60 saat çalıştıklarını vurguladı. Ancak maç, miting, konser, yürüyüş gibi ek görev çıkması durumunda bu sürenin 80 saate kadar ulaştığına dikkat çekti. “Polis de insan. Hukuku dağıtan ilk basamak hukuksuz kalıyor” diyen Yılmaz, Öcalan serbest bırakılsın dilekçesinin kabul görürken, polisin haklarını savunacak sendika kuruluş dilekçesinin reddedilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

29 BİN POLİS ADINA

Haberin Devamı

4 yıldır sendika kurmak için çalışıldığını ve dilekçeyi 29 bin polis memuru adına Ankara Vali Yardımcısı Fahri Aykın’a vermek istediklerini belirten Yılmaz, ancak dilekçe haklarının engellendiğini ve kabul edilmediğini söyledi. Dilekçeyi 29 bin polis adına vermek istediklerini, yasağın kalkması ve sendikanın resmen kurulması halinde ise bu sayının 180 bin kişiye ulaşacağını belirten Yılmaz, kendilerine uluslar arası örgütlerin de destek verdiğini açıkladı.

Uluslar arası Çalışma Örgütü’nün yanı sıra Avrupa’da 700 bin üyeli 34 polis sendikasını çatısında toplayan Polis Sendikaları Konfederasyonunun kendilerine destek verdiğini anlattı. Yurtiçinde de Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK’in desteğini aldıklarını söyledi.

ANAYASAL HAK

Polisin hem Anayasa hem de Türkiye’nin imza attığı uluslar arası sözleşmeler gereği sendika kurabileceğini savunan Yılmaz, emniyet güçlerinin sendika kuramayacağına ilişkin tek hükmün 4688 Sayılı  Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nda bulunduğunu anımsattı. Ancak yasaların, hem Anayasa’ya hem de imzalanan uluslar arası anlaşmalara aykırı olamayacağı hükmüne dikkat çekti. Dolayısıyla da polisin sendika kurmasının önünde yasal bir engel bulunmadığını ifade etti.

“POLİS İNFİAL İÇİNDE”

Haberin Devamı

Polisin sahipsiz kaldığını, sorunlarını anlatabileceği, çözüm arayacağı bir platform olmadığını belirten Yılmaz, 200 bini aşkın polis memurunun infial içinde olduğunu ileri sürdü. Çok sık intiharlar yaşandığını, cinnet geçirdiklerini vurgulayan Yılmaz, “Senin sorunun nedir, diyen yok. Çözüm arayacağımız, sorunları dile getireceğimiz bir platform yok” dedi.

16 BİN POLİS KURUMUYLA DAVALIK

Emniyet Kanunu’nun 1937’de çıktığını, 1978 yılındaki disiplin tüzüğüne göre yargılandıklarını ifade eden Yılmaz, 16 bin polisin kurumuyla davalık olduğuna dikkat çekti. Diğer kurumlarda bu sayının bini geçmediğini anlattı. “Bu disiplin tüzüğünün keskinliğinden kaynaklanıyor. Amiriniz niye elin cebinde, niye selam vermedin gibi basit gerekçelerle 4 ay kıdem durdurma cezası verilebiliyor. İstanbul’da 8 kişi bir polis memurunu dövdü; dövenler değil dövülen açığa alındı” diyen Yılmaz, polisin sesi olmak için sendika kurmak istediklerini söyledi. Bunun için 4 yıldır çalıştıklarını, sendikanın adı olarak başlangıçta Pol-Sen'i düşündüklerini, ancak yapılan anket sonrasında Emniyet-Sen ismine karar verdiklerini belirtti.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!