Açlık grevinde BDP’li vekil sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Açlık grevinde BDP’li vekil sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2012 00:00

Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve Van Milletvekili Özdal Üçer’in önceki gün başladığı açlık grevinin ardından dün olağanüstü toplanan BDP Meclis Grubu’na BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “TBMM’deki ve bölgedeki faaliyetler nedeniyle bazılarımızın açlık grevine katılması uygun değil. Kimlerin katılacağına birlikte karar vereceğiz” dedi ve “Kimler katılmak istiyor?” diye sordu.

Haberin Devamı

Milletvekili arkadaşlarının tümünden “Açlık grevine katılmak istiyorum” yanıtı alan Demirtaş, “Açlık grevine katılım” listesi hazırladı, listenin başına kendi ismini yazdı. Partinin diğer eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın da açlık grevine katılmak isteyen isimler arasında olması nedeniyle eşbaşkanlar arasındaki son tercihin bugün Diyarbakır’da alınması bekleniyor. Demirtaş’ın bugün açıklayacağı “açlık grevi” listesinde Ayna ve Üçer’le birlikte şu isimler yer aldığı öğrenildi: Ayla Akat, Sırrı Süreyya Önder, Sabahat Tuncel, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, Erol Dora.

64 kişi kritik aşamada

AÇLIK grevlerinde ölümlerin başlayabileceği kritik sürece girilirken, Hükümet eylemcilerin üç talebinden birini karşılayan anadilde savunma hakkı tasarısında imzaları tamamladı. Paket, hafta başında TBMM’ye sevk edilecek. PKK ve KCK davalarının tutuklu-hükümlülerinin “Abdullah Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının yaratılması, anadilde savunma ve eğitim hakkının tanınması” talepleriyle 12 Eylül’den bu yana sürdürülen açlık grevleri kritik aşamaya geldi. Açlık grevine başlayan ve 60’ıncı güne giren ilk gruptaki 64 kişinin ölüm sınırına geldiği, ikinci gruptaki 80 kişinin kritik aşamaya girdiği bildiriliyor. 1996’daki açlık grevinde ölümler 60’ıncı gün başlamıştı. Bu eylemde de kritik eşiğe gelinirken açlık grevinin çözümü için gözler Başbakan ve BDP’ye çevrildi. Başbakan’ı bekleyen mini paket ise satırbaşları ile şöyle:

İŞTE BAŞBAKAN’I BEKLEYEN TASARI

Ceza Muhakemeleri Yasası’nın “Tercüman bulundurulacak haller” başlığını taşıyan 202’inci maddesinde değişiklik yapıldı. Anadilde savunma için “meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilmeme” şartı kaldırıldı. “Sanık ya da mağdurun kendini daha rahat ifade edebileceği bir dilde savunma yapabilir” ifadesi konuldu.  Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında yasaya da ek yapılarak, mahkumların eşleriyle üç ayda bir 24 saat “aile görüşmesine” olanak tanındı. İmam nikahlı ve eşcinsel mahkumlara “aile görüşmesi” izni verilmeyecek. Sadece, resmi nikahlı eş, mahkum eşiyle cezaevi kampüsündeki özel odada görüşebilecek. Çocuk hükümlüler iki ayda bir aileleriyle görüşebilecek.

Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu,  oğlu Emir trafik kazasında hayatını kaybettikten sonra Ankara’ya getirilip cenazeye katılmıştı. Ancak, Hilmioğlu, geceyi evinde değil Sincan Cezaevi’nde geçirmişti. Bu kamuoyunda tartışma yaratmıştı. Değişiklikle cenaze ya da hastalık izni alan mahkumlar, geldikleri illerde geceyi karakol veya cezaevi yerine evlerinde geçirebilecekler. Evde kalışları sırasında gelişebilecek saldırı ya da firar benzeri olaylara göre güvenlik önlemi alınacak. Oya ARMUTÇU / ANKARA

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!