Emniyetten polis logolu 'virüs' uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Emniyetten polis logolu virüs uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2012 11:23

Telefonda kendilerini polis ve savcı olarak tanıtan dolandırıcılar şimdi de bu işi sanal alem üzerinden yapmaya başladı. Dolandırıcılar, ‘Türk Polisi Siber Suç İle Mücadele’ adı altında gönderdikleri e-mailleri açanların bilgisayarlarını kilitleyerek, şantaj yoluyla para alıyor.

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü, bir basın açıklaması ile vatandaşları bu ve buna benzer başlıklarla gelen elektronik postaları açmamaları konusunda uyardı. Açıklamada, son zamanlarda alınan ihbarlar üzerine yapılan incelemede dolandırıcıların vatandaşların bilgisayarlarına çeşitli internet sitelerinden sızdığı düşünülen zararlı bir yazılım (virüs) aracılığıyla, bilgisayarlarını kilitledikleri ve ’Türk Polis’ logosu kullanılarak halktan para talep edildiğinin ortaya çıkarıldığı belirtildi.

BÖYLE BİR BİRİM VE UYGULAMA YOK

Yapılan incelemelerde, zararlı yazılımın bilgisayarın açılması ile ekranı kapladığı ve masaüstüne erişimi engellediğinin vurgulandığı Emniyet Müdürlüğü duyurusunda şöyle denildi: "Son zamanlarda alınan ihbarlar ve mağdur vatandaşlarımızın müracaatları üzerine yapılan incelemelerde vatandaşların bilgisayarlarına çeşitli internet sitelerinden sızdığı düşünülen zararlı bir yazılım (virüs) aracılığıyla, bilgisayarlarını kilitledikleri ve ’Türk Polis’ logosu kullanılarak halktan para talep edildiği görülmüştür. İncelemelerde zararlı yazılımın bilgisayarın açılması ile ekranı kapladığı ve masaüstüne erişimi engellediğini, ’bilgisayarınız kilitlendi’ uyarısı verilerek, bilgisayar kilidinin ve cezai kovuşturmanın önlenmesi için para ödeme yapılması gerektiği, ödeme sonucu bilgisayarın kullanıma geri açılacağı vaadinde bulunulduğu ve polis logosu ile ’Türk Polisi Siber Suç Mücadele Bölümü’ ibaresi kullanılarak yapılan dolandırıcılıktaki inandırıcılık boyutunun artırılmak istenildiği tespitleri yapılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimlerin böyle bir birim ve uygulama bulunmamaktadır. Yapılan incelemelerde kullanıcıların bilgisayarlarına yerleştirilen virüs tarafından ekranlarının kilitlendiği belirlenmiştir. Bu virüsün, kullanıcıları dolandırmayı hedefleyen şahıslar ya da suç örgütleri tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için bilgisayarına virüs bulaşan vatandaşlarımızın kesinlikle para yatırmamaları, kimlik bilgilerini kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir."

VİRÜSTEN NASIL KURTULUNUR

Açıklamada, bilgisayarlara gönderilen virüsten nasıl kurtulacağına da yer verilerek, "Dolandırıcıların aynı şekilde Europol ismi de kullanılarak korsan yazılım indirildiğini ve bilgisayar kamerası ile kullanıcının kayda alındığını belirterek para istenildiği İnterpol Daire Başkanlığı’nca da duyurulmuştur. Virüsten kurtulmak için öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatın ve klavyeden F8 tuşuna basılı tutarak güvenli mod yöntemiyle bilgisayarınızı başlatın. Daha sonra ‘Sistem Geri Yükleme’ özelliğini kullanarak bilgisayarınızı zararlı yazılımından önceki bir tarihe alıp geri yükleyin, virüs programları aracılığıyla bilgisayarınızı virüs taramasından geçirin. Bu yöntem işe yaramazsa format atarak bilgisayarınıza işletim sistemini yeniden yükleyin" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!