Baydemir Obama'dan yardım istedi

Güncelleme Tarihi:

Baydemir Obamadan yardım istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2012 11:01

Cezaevlerinde süren açlık grevlerinde kritik eşik olan 60. günün dolmasına saatler kala BDP'den önemli mesaj. BDP Eşbaşkanları yarın saat 11.00'de Diyarbakır'da çok önemli açıklamalar yapacak. Bu arada Amerika’nin Sesi radyosunun Kürtçe servisine konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, cezaevlerindeki açlık grevlerinin çözümü konusunda ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bu gün akşama kadar bir gelişme olmaması, adım atılmaması halinde yarın saat 11.00'de BDP eşbaşkanları Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş'ın çok önemli açıklamalar yapacağını söyledi. Ancak Kaplan, açıklamaların içeriğinden söz etmedi.
 
BDP  Van Milletvekili Özdal Üçer ile Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna, cezaevlerinde süren açlık grevlerinde taleplerin karşılanmasına destek vermek amacıyla Diyarbakır'da süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlamışlardı.        

BDP'DEN ÖRGÜTE TALİMAT
  
Diyarbakır'da bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde açıklama yapan Özdal Üçer,  "Bakanlar kurulu toplantısından sonra sayın Bülent Arınç'ın açıklamaları toplumun geniş kesmini olmak üzere bizide umutlandırmıştı. Bugün itibariyle 4 gün geçtiği halde açlık grevinde direnen arkadaşlarımızın geçirdiği her saniyenin ölüm olduğu bilinmesine rağmen hiç bir somut adım ve yaklaşım sergilenmemiştir. Söylenen sözler anlamlı ve önemliydi. Biz söylenen sözlerin gereğinin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Açlık grevindekiler, somut adımları görmeden eylemlerini durdurmayacaklarını söylüyorlar. Sayın Arınç'a sesleniyorum. Ölüm eşiğinde olan bu insanların taleplerini hükümet olarak dile getirdiğiniz halde neden 4 gün geçmesine rağmen her hangi bir şey yapmıyorsunuz. Geçen hen saniye ve dakika onları ölüme bir adım daha yaklaştırmaktadır. Bizlerde yoldaşlarımızın eriyip gitmesine tahammül etmiyoruz. Onlar bu halk için bir fedekarlık eylemi yapıyorlar. Bizim de onların ölümüne tahamülümüz yok bunu herkes bilsin" demişti. 

Haberin Devamı

MUŞ'TA YÜRÜYÜŞE POLİS ENGELİ

DEMİRTAŞ, TUĞLUK VE BAYDEMİR'DE VAR 

BDP, 9 milletvekili ile açlık grevini başlatıyor. Bugün TBMM’de yapılacak açılma ile açlık grevine başlayacaklar arasında Eşgenel Başkan Selahattin Demirtaş da yer alacak. Emine Ayna ile Özdal Üçer’in, partinin merkez organlarından bağımsız, kendi inisiyatifleri ile açlık grevine BDP Genel Merkezi’nin kararı ile 9 milletvekili katılıyor.

BDP’nin bu kararını gerekçesinin şöyle açıklanması bekleniyor:

Haberin Devamı

“Adalet Bakanlığı eliyle yapılan çalışmalarda sürdürülen umutlar azalmaktadır. Bu nedenle daha önce alınan açlık grevine katılma kararını bir süre ertelenmişti. Gelişmeler ışığında açlık grevini başlatmak dışında seçenek kalmamıştır.”

Açlık grevine başlayacak milletvekiller arasında Demirtaş’ın yanı sıra Aysel Tuğluk, Sabahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de yer alacağı öğrenildi.

BAYDEMİR OBAMA'DAN YARDIM İSTEDİ

Amerika’nin Sesi radyosunun Kürtçe servisine konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, cezaevlerindeki açlık grevlerinin çözümü konusunda ABD Başkanı Barack Obama’ya çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Baydemir, "Siz bir siyah olarak ABD’de yıllarca zulum gördünüz. Başkan olunca bütün dünya buna çok sevindi. Sizin siyah olarak çektiklerinizi, Türkiye’de sizin gibi Türkiye’nin siyahları olan Kürtler 100 yıldır çekiyor. Bu konuda rolünüzü oynamanızı istiyoruz. Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğuya barış gelemez" dedi.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, Amerika’nın Sesi radyosunun Türkçe ve Kürtçe servislerine cezaevlerinde devam eden açlık gerevleri ile ilgili konuşarak destek çağrısında bulundu. Kürtçe servisine konuşan Baydemir, İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin kaldırılması, ana dilde savunma ve ana dilde eğitim talepleri ile gerçekleştirilen açlık gerevindeki taleplerin bütün Kürtlerin talepleri olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Arınç’ın açıklamalarının kendilerini umutlandırdığını, ancak o günden beri bir adım atılmadığını kaydeden Baydemir, "Ben korkuyorum, Allah’tan dileğim cezaevlerinden ölüm çıkmasın diyorum. Eğer ölüm çıkarsa kimse olanların önünü alamaz. Birlikte yaşam isteği büyük yara olacak ve ölmüş olacaktır" dedi.

Başta ABD Başkanı Obama ve Avrupa ülkelerine de çağrıda bulunmak istediğini söyleyen Böydemir, şöyle konuştu:

"İnsan haklarını savunan vicdan sahibi herkesin bu haklı ve meşru taleplerin karşılanması için Türkiye hükümetine baskı yapması gerekir. Sayın Obama’dan da beklentilerimiz vardır. Sayın Obama ABD’de siyah olarak yıllarca zulum gördü. Daha sonra ABD başkanı seçilmesi ile bütün dünya buna çok sevindi. Türkiye’nin siyahları da Kürtlerdir. ABD’nin siyahlarının 100 yıl önce çektiğini Türkiye’nin siylahları olan Kürtler 100 yıldır çekiyor. Bu konuda rolünüzü oynamanızı istiyoruz. Ana dilde eğitim yapamıyorlar, kimlikleri ile topraklarında yaşayamıyorlar. Ortadoğu’da demokratik bir barışın olması isteniyorsa, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerekir. Açlık grevindekilerin talepleri Ortadoğu’da onurlu bir barışın önünü açacak taleplerdir."

’İMRALI’NIN ÇAĞRISI AÇLIK GREVİNİ SONLANDIRIR’

Osman Baydemir, tecridi devam ettirmenin çatışma ortamını devam ettirmek anlamına geldiğini de ileri sürerek, "Ölüm oruçları, aslında çatışma ortamını sonlandıracak bir müzakere döneminin açılması için başlayan bir süreçtir. İmralı’da uygulanan tecridin kalkmasını takiben, İmralı’dan yapılacak tek bir çağrıyla açlık grevi krizinin sonlanabileceğine inanıyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!