Haklı tavsiye

Babalık heyecanını yeni yaşamaya başladığım için bu konudaki tüm istatistikleri de takip etme fırsatını yakaladım.

Haberin Devamı

Bu heyecanını tarif edilemez mutluluğunu baba olanlar bilir. Ancak ben bu güzel babalık duygusu bir yana TÜİK’in “doğum haritası” ile ilgili beni şaşırtan istatistiklerinden söz etmek istiyorum. İncelediğim verilerin, Başbakan Tayip Erdoğan’ın “3 çocuk” önerisini haklı çıkaracak kadar ilginç olduğunu söylemeliyim. Mesela, her zaman genç nüfusuyla övünen bir ülke olmamıza rağmen istatistikler hiç bu kadar haklı olmadığımızı gösteriyor. 75 milyonluk “aktif” nüfusa ulaşan ülkemizde 2010 yılında 1 milyon 253 bin 309 olan canlı doğum sayısı, 2011 yılında 1 milyon 237 bin 172 olarak gerçekleşti.

ERKEK SAYISI YÜKSEK
 
Yani Türkiye’deki doğum oranı da tıpkı Avrupa’daki gibi azaldı. Başka bir açıdan bakarsak Türkiye bir yıl öncesine göre biraz daha yaşlandı. 2011 yılında 81 ilin 56’sının nüfusu 2010’a göre artarken, 25 ilin nüfusu azaldı. Ankara da yüzde 1’lik düşüşle nüfusu gerileyen iller arasında yer aldı. Yine aynı çarpıcı analize göre geçen yıl doğan bebeklerin yüzde 51'i erkek, yüzde 49'u kız oldu.

Haberin Devamı

DOĞUMLAR AZALIYOR

Bununla birlikte 2010 yılında bin nüfus başına 17,2 doğum düşerken, 2011 yılında bin nüfus başına 16,7 doğum düştü. İç Anadolu ise genel olarak baktığımızda nüfusu en çok artan üçüncü bölge oldu. Bu yükselişte kırsaldan gelen yüksek doğum hızının etkili olduğunu belirteyim.

YAŞLI ÜLKELER LİGİ
 
İstatistikler yalan söylemez denilir. Ancak uzmanlara göre ekonomik şartların evliliğe ve çocuk yapmaya büyük etkisi var. Bu değerlendirmenin ülkemiz için geçerli olduğunu veriler ortaya koyuyor. Yani ülke ekonomisi 3 çocuk yapmayı şu aşamada kaldırmıyor. Ama bu sonuçlar da bizi ister istemez nüfus artış hızı azalan ülkeler ligine sokuyor. Öyle ya da böyle Başbakan “3 çocuk” önerisini bir yana koyarak babalık duygusunun dünyanın en muhteşem olayı olduğunu belirtmeden geçemem.  
 
Kabine uydu 
 
Şunu da belirtmeliyim ki Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “babalık” tavsiyesine en çok uyanlar erkek egemen kabine üyeleri oldu.
 26 üyeli kabinede bakanların toplam 82 çocuğu bulunurken, “3 çocuk liginde” sekiz bakan yer alıyor.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ali Babacan ve Bekir Bozdağ ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de ”3 çocuklu bakanlar” arasında bulunuyor. Rakamlar böyle, kabine Başbakan’ın tavsiyesine uymuş görünüyor, ya siz?

Yazarın Tüm Yazıları