Eski başbakana “erken tahliye”

Güncelleme Tarihi:

Eski başbakana “erken tahliye”
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2012 09:18

ABD mahkemesi tarafından 2008'de 9 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Ukrayna Başbakanı Pavlo Lazarenko, yargıç kararıyla cezasında indirime gidilmesi nedeniyle erken tahliye oldu.

Haberin Devamı

ABD Hapishane Bürosu kayıtlarına göre 59 yaşındaki Lazarenko, önceki gün federal hapishaneden salıverildi.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu sözcüsü Lori Haley, Ukrayna'da işlediği suçlar nedeniyle cezasını çekmekte olduğu federal hapishaneden salıverilen Lazarenko'nun, ABD'de kalmaya devam etme hakkının bulunup bulunmadığının belirlenmesi için mahkemeye çıkarılacağını söyledi.

Ukrayna'da 1996'dan 1997'ye kadar başbakan olarak görev yapan Lazarenko, 1999'da ABD'ye kaçarak bu ülkeden siyasi sığınma hakkı istemişti. Ancak ABD'de savcılık, Ukrayna'da sahip olduğu mevkiyi kullanarak kanunsuz yolla servet edindiği iddiasıyla Lazarenko hakkında, yolsuzluk ve irtikap da dahil olmak üzere Ukrayna'da işlediği bir dizi suçtan dava açmıştı.

İddianamede, ülkesinde işlediği suçlar sonucu kanunsuz olarak elde ettiği milyonlarca dolarlık servetinin büyük bir kısmının ABD'de bulunması nedeniyle Lazarenko'yu yargılama yetkisinin ABD'ye ait olduğu savunulmuştu.

Haberin Devamı

Kendisine yöneltilen suçlardan 2004 yılında mahkum olan Lazarenko, 2006 yılında 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Temyiz süreci tükenene kadar ev hapsinde kalmasına izin verilen Lazarenko, ABD Yargıtay 9'uncu Dairesi'nin, yargılandığı 14 suçtan 8'inden suçlu bulunduğuna ilişkin kararına ABD Yüksek Mahkemesi'nde itiraz etmişti.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin; itiraz başvurusunu geri çevirmesi üzerine 2008 yılında ev hapsinden alınarak federal hapishaneye konan Lazarenko, 2009 yılında yargıç kararıyla cezasında indirime gidilmesi nedeniyle erken tahliye edilmiş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!