Yerküre affetmiyor

VAN depreminin üzerinden bir yıl geçti. İlk depremde 604 kişi, ikinci depremde de 40 insanımız yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Konutları yıkık-ağır hasarlı afetzede sayısı 39.804 aile, işyeri ağır hasarlı afetzede sayısı 3.606 aile ve köyde ahırları yıkık-ağır hasarlı olan afetzede sayısı ise 9.728 oldu. Orta hasarlı 11.432 konut, 3.345 işyeri ve 356 ahır da dikkate alındığında böylesine büyük yıkımın ardından... Van’dan 65.500’e yakın vatandaş göç etti.
- MTA’nın hazırlanan yeni ‘diri fay haritasına’ göre, büyüklüğü 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğunun saptandı, neredeyse tüm ülke coğrafyasının bir deprem tehdidi altında olduğu jeolojik gerçekliğini açık olarak ortaya koydu.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası açıklamasına göre son 1-1.5 yılda meydana gelen doğa olaylarında Simav, Van, İzmir ve Fethiye körfezleri, Kaman ve son günlerde Akdeniz doğu baseni ile Maraş ve çevresinde yaşanan hareketlilikler dışında sel baskınları da dahil 670’e yakın kişi öldü, 45.000 civarında konut ağır hasar gördü, binlerce dönüm arazi sular altında kaldı, milyonlarca dolar zarar oldu.
Bundan yeterince dersler çıkarılmadığını kaydeden Jeoloji Mühendisleri Odası, Van depreminin birinci yılında çeşitli öneriler ortaya koydu:
- ‘Stratejik Afet Eylem Planı’ hazırlanmalıdır.
- Diri fayların üzerinde yer alan yerleşim bölgelerinde yapı yapılması engellenmeli, riskli alanlar kamuoyuyla da paylaşılarak terk edilmeli. Bu amaçla en kısa sürede TBMM’den bir ‘fay yasası’ çıkarılmalıdır.
- ‘Sismotektonik haritalar’ hazırlanmalı. Bu yolla hazırlanacak ‘Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’ yenilenmeli. Bunlar enerji, sanayi, ulaşım gibi tüm sektörler için karar süreçlerine girdi sağlayan bir veri olarak ele alınmalı.
- Afet olgusuna içeriğinde yer vermemiş bir imar yasasının büyük bir zafiyet olduğu görülerek, 3194 sayılı İmar Kanunu, 7269 sayılı Afetler Kanunu ve 4709 sayılı Yapı Denetimi Kanunu tüm tarafların görüşü alınarak değiştirilmeli ve entegrasyonu sağlanmalıdır. Kamu ve toplum yararı açısından bütün bu yasal sistemlere jeoloji mühendisleri acilen dahil edilmelidir.
- Son yıllarda devlet müteahhitliği ve rant proje ihaleleri yapan bir kuruluş haline getirilen TOKİ yeniden yapılandırılmalı, yoksullar için sosyal konutlar üreten bir yapıya dönüştürülmeli.
- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) gerekli reorganizasyon gerçekleştirilerek yeniden yapılandırılmalıdır.
Doğa olaylarının afete dönüşmesi ‘kader’ değildir ve toplumsal acıların tekrar tekrar yaşanmaması bizim elimizdedir.

Haberin Devamı

İDO’nun imtiyazları biraz fazla olmuş!

Haberin Devamı

İDO Basın Müşaviri Tolga Uyar, ‘Torpilsiz İDO’ (21.10.2012) başlığıyla yer verdiğimiz yolcu şikâyetine şu açıklamayı gönderdi:
“Yolcumuzun, ‘İDO iskelelerinde bazı araçlara öncelik veriliyor’ sözleriyle dile getirdiği şikâyete konu olan araçlar, sadece ambulanslarla ve İDO’ya kamu kurumlarından gelen resmi yazılarda acil geçişin istendiği araçlarla sınırlıdır. İDO olarak, bu tür geçişlerin sayısını mümkün olduğunca azaltma gayretlerimiz sürmektedir. Buna karşılık zaman zaman Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ya da bazı bakanlıkların görevlendirdiği resmi araçlara, emniyet, valilik ve haber yetiştirmeye çalışan basın mensuplarının araçlarına, resmi yazılarla başvurmaları ve ücret ödemeleri koşuluyla öncelik verilebilmektedir.”

Bu kadar geçiş üstünlüğünü ‘resmi’ olarak eline geçiren anlayış karşısında İDO’nun direnme gücü olabilir mi? ‘Torpil’ değil, ‘eşit’ hak sahibi olmak gerekir, Avrupa’da böyle...

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar’ın, emeklilere maaş ödemeleri karşılığında promosyon verilmemesini TBMM gündemine taşıyarak, “Emekliler için promosyon alınamaması, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başarısızlığı mıdır? Bankalar hangi gerekçelerle, promosyon ödemesi yapmak istememektedirler?” diye sorduğunu...
- KOSOVA’da, Türk dilinde uzun yıllar çıkan Tan gazetesinin kapanmasından, ardından ‘Yeni Dönem’ gazetesinin de yayın hayatından çekilmesinden sonra Reyhan Süleyman’ın öncülüğünde ‘Evlad-ı Fatihan’ adlı gazetenin iki haftada bir çıkmaya başladığını...
- CHP İstanbul Dış İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Güven Karataş, CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı ve CHP İngiltere Başkanı Hüseyin Dikmen’den oluşan bir CHP heyetinin, İngiltere’de bir dizi siyasetçiyle görüşmeler yaparak Britanyalı politikacılara ‘CHP’deki değişimi ve yeni CHP’yi anlattıklarını’...

Haberin Devamı

Haydi referanduma

- “EDİNCİK 700 yıllık tarihe sahip bir beldemiz. Kimin hakkı var Edincikliye sormadan belediyesini kapatmaya? Kim bu hukuksuzluğu ‘ileri demokrasi’ adı altında halka dayatabilir? Bu ancak dikta yönetimlerinde olabilecek bir garabettir. CHP’nin bugün 800’e yakın beldede yapacağı referanduma buyurun.”
Namık HAVUTÇA
BALIKESİR

Gebe hayvanlar kesilmesin

PROF. Dr. Mehmet Ali Körpınar öneriyor:
“Lütfen kurbanlık alımında ve kesimi sırasında gebe olmayan hayvanların seçiminin yapılmasına dikkat edelim. Büyük miktarda et sıkıntısı çektiğimiz bu dönemde, kurban kesimi yerine LÖSEV, Mehmetçik Vakfı gibi kurumlara bağış yapılmasını önermek isterim.”

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“İki şey sonsuzdur. Birisi uzay, diğeri de aptallık. Birincisinden o kadar emin değilim.”
(Albert Einstein)

Yazarın Tüm Yazıları