GeriSeyahat Kıştan çalınan son teraslar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kıştan çalınan son teraslar

Kıştan çalınan son teraslar

İstanbul iyice kış grisine bürünmeden; havalar hâlâ ‘lokumi’, günbatımları hâlâ turuncuyken teraslarda son keyiflerimiz. Şehrin en son açılan dört popüler terası, Boaz, Zelda Zonk, Şamdan Pera ve Frankie son deminize amade

KİM GİDİYOR?

* ZELDA ZONK: Modacı, tasarımcı ve fotoğrafçılar için buluşma noktası. Fatih Akın’ın özel bir partisinden sonra TV yıldızlarının da uğrak yeri haline geldi. Alt katındaki Nublu’da sevdikleri bir grup olduğunda konser öncesi ve sonrası iş dünyasından isimlere de rastlamak mümkün.
* ŞAMDAN PERA: TBMM ile TÜSİAD’ı topla, ikiye böl. Çıkan sonuca ne kadar büyükelçi, konsolos varsa ekle; al sana Şamdan kalabalığı. Tam bir Beyaz Türkiye mozayiği: Faruk Süren de orada, Haluk Akakçe de. Bir masada Galip Yorgancıoğlu diğerinde Aron Habib…
* BOAZ: Boğaz’ı pek de alışık olmadık bir açıdan gören bar öncelikle turistlerin tercihi. Onlardan sonra en kalabalık grup şehirde yaşayan yabancılar. Onlardan sonra da onların misafirleri.... İşadamları, sanatçılar ve yazın burada bir parti veren Tuba Ünsal ve arkadaşları da tercih ediyor.
* FRANKIE: Televizyon yapımcıları, şarap üretimi yapanlar, 5 yıldızlı otellerde kalan üst düzey yabancı işadamları, köşe yazarları, blogger’lar ve dergi sahipleri. Müzik direktörü Sezen Aksu’nun şahsi kontenjanını da unutmamak lazım: Her tel, dil ve zevkten müzisyenler!

EN FAÇA MASA HANGİSİ?

* ZELDA ZONK: Bütün masalar manzara görecek şekilde yerleştirildi ama üst katta deniz tarafına en yakın masalar için ısrar edin.
* ŞAMDAN PERA: Tam köşeden Haliç’e bakan yüksek bistro. Hava kapalıysa hemen arkasındaki üstü kapalı yuvarlak masa.
* BOAZ: Rezervasyon yaptırırken sihirli cümlenizi söyleyeyim: “Kobe Bryant, Duran Duran veya Guns’n Roses’ oturttuğunuz masayı istiyorum.”
* FRANKIE: Asansörden çıkınca sağda kuytuda 10-12 kişilik büyük bir masa var. Kalabalık gruplar için ideal, kendi küçük, özel Frankie’nizi yaratın.

ETRAF NASIL?

* ZELDA ZONK: Gradiva otelinin kopsepti bütün oteli dolaşan bir hayat ağacı. Terastaki Zelda Zonk’ta da bu dallar, budaklar devam ediyor. Mekanın alameti farikalarından bir tanesi de aynalı mönüleri. Çekinmeyin, bakın bakın. İster kravatınızı gevşetin, ister makyaj tazeleyin. Göreceksiniz, bunu hermes yapıyor.
* ŞAMDAN PERA: Duvaksız gelin, deri ve ahşapsız Şamdan olmaz. Tepebaşı’da da olmadı zaten. Şamdan’ların ağırbaşlılığı, Taksim curcunasında bile sıyrılmayı bilmiş. Açık kısımsa daha çok yüksek tabureli yazlık bir mekan havası seziyorsunuz.
* BOAZ: Sanat ve sadelik bir arada. Ferah ferah bir alan içinde, şıkır şıkır bir aydınlatmayla, engin engin etrafa bakmaktan sıkılırsanız, adres belli: Küçük oturma grupları serpiştirilmiş balkon hayat kurtarıyor.
* FRANKIE: Lalettayn izlenimi veren lounge düzeni kafanızı karşıtırmasın. Bu hasbelkaderlik el yapımı pirinç şamdanlar, ipek yastıklar, tik sehpalar, pirinç küllükler, mermer bistrolarla Çankaya resepsiyonu ağırlığını kombinlenmiş.

NE YESEK?

* ZELDA ZONK: Kendilerini ‘eklektik mutfak’ olarak tanımlıyorlar. Fiyatlar kişibaşı şarap dahil 100-120 TL. Mutlaka denenmesi gereken dana yanağı 40, fesleğenli karides mısır kreması 44 TL. Unutmadan; bir gün her hanım Zelda Zonk’ta Prosecco kokteyli içecek.
* ŞAMDAN PERA: Bütün Beyaz Türk haline/ahvaline rağmen mönü benden/senden/bizden: Paça çorbası, erişteli köfte, yoğurtlu kebap... Ördeği geç; misss gibi zeytinyağlı tabağı, üstüne kaymaklı ekmek kadayıfı.... İmam bayıldı 18 TL!
* BOAZ: Aşçı, baharatlı meyve jölesini provoke edici buluyor. Tatlı olarak önüme gelse ‘provoke’ olabilirim gerçekten. Ama onun dışında dünya mutfağından daha ‘dünyalı’ yiyecekler de var: Sushi 28, tapas 26, çağdaş Türk mezeleri 28 TL.
* FRANKIE: Türk ve Akdeniz mutfağı. Mönü de ilk cümle kadar sade: “Misafirlerimizin sayfalarca mönü karıştırmak zorunda kalmalarını istemiyoruz” diyorlar. Garsona sorduğunuzda Chardonnay yaprak çorba, sous-vide ahtapot, yavaş pişmiş kolyos ve dana kaburga tavsiye ediyor. ????
 
PEKİ YA KIŞIN?

* ZELDA ZONK: İki katlı. Kışın üst kat kapanıyor. Ama alt katın önü ve çatısı tamamen açılıp kapanabiliyor.
* ŞAMDAN PERA: O üstünüzde gördüğünüz tavan, sonuna kadar açılıp, kapanabiliyor.
* BOAZ: Kışın, Boğaz’a bakan bir gökdelenin en tepesinde durmak istemezsiniz. Neyse ki etrafı 360 derece balkonla çevrili Boaz’ın hayli geniş bir iç alanı var.
* FRANKIE: Üst ve yanlar kumandalı sistemle kapanabiliyor. Yerden ısıtma var, yanlardan kışın sıcak, yazın soğuk üflüyor.

NE GİYMELİ?

* ZELDA ZONK: Kırmızı! Orada bir durun! Zelda Zonk, Marilyn Monroe’nun rezervasyon yaptırırken kullandığı isim. Kıyafetinizin 1940’ların klasizmini taşıdığından emin misiniz? Ya da yeşil, yeşil! Geçiniz: Alttaki otelin ve Nublu’nun cool tipleri de geldiği için arada kaynayabilirsiniz.
* ŞAMDAN PERA: Unutmayın dünya küçük! Herhangibir Şamdan’da göreceğiniz bir insan 20 yıl sonra yine başka bir Şamdan’da karşınıza çıkabilir çünkü burası özünde müdavim mekanı. Şıklık takıntılarına bakmayın, ‘herkes-herkesin-her haline’ vakıf.
* BOAZ: “Şıklık bizim için bir tutku” diyorlar ama fazla takılmamak gerek. Kışın cuma ve cumartesi geceleri DJ performansları olacak. Döpyesle gidecek haliniz yok. Yekpiyes bir şey de olabilir hatta bana kalırsa kotu bile zorlayabilirsiniz.
* FRANKIE: “Şık, özenli, modern...” Telefonda sorduğunuzda bu yanıtı alacaksınız. Tercüme edeyim: “Hiçbir kadının boyu ‘topuklu giymeyecek kadar’ uzun değildir. Çıkışta kravatınız ceket cebinizde olsa da, unutmayın girişte bilet görevi görecektir.”

BEĞENDİNİZ Mİ?

* ZELDA ZONK: Haftanın her günü, 18.30-04.00 arası açık. Bankalar Caddesi, Karaköy. (212) 249 77 00.
* ŞAMDAN PERA: Öğleleri 12:00-15:00, akşamları 18:30-01:00 arası açık. Meşrutiyet Caddesi, Tepebaşı. (530) 952 85 52.
* BOAZ: Hergün 15.00’te açılıyor; haftasonu 02.00’le kadar devam ediyor. Cengiz Topel Caddesi, Etiler. (212) 384 00 00.
* FRANKIE: Haftanın her günü 12.00’den ‘gecenin ilerleyen saatlerine’ kadar açık. Teşvikiye Caddesi, Nişantaşı. (212) 230 66 66.

YERÇEKİMİ
Kıvanç’ı nerede görürüz?


SORU: Biz üç yakın kız arkadaşız. Şimdi içimizden biri evleniyor. Nikahtan önce kız kıza güzel bir gece geçirmek istiyoruz. Ama hem popüler olsun hem de çok pahalı olmasın. Ayrıca evlenen arkadaşımız Kıvanç Tatlıtuğ hayranı. Onu görme ihtimalimiz olan bir yer biliyor musunuz?
CEVAP: Şu sıralar İstanbul’un en popüler mekanı, ne bir bar ne de bir kulüp. Şehrin en ‘in’ yeri bir mağaza: Nişantaşı’ndaki Kav Şarap Butiği. Emre Altuğ, Çağla Şikel, Bengü, İpek Tanrıyar hatta Kıvanç Tatlıtuğ, kimi ararsanız orada. Fiyatları makul, şarabın raf fiyatının üzerine 35 lira ödeyip masaya açtırabiliyorsunuz. Ama pazar gitmeyin, kapalı. (212) 234 91 20

Viagralı kokteyl Aptal Sarışın’a karşı

İstanbul’da mekanların kokteyl savaşları dinmek bilmiyor. Son cephe Kuruçeşme’nin yeni delikanlısı La Boom’la, Asmalı’nın geçkin hanımefendisi Ablam arasında açıldı.Ablam’ın ‘Aptal Sarışın’ kokteyli kendi özel şişesinde satılıyor. La Boom da geçen hafta yeni viagralı kokteylini duyurdu: İçinde Uzakdoğuluların doğal viagra olarak kullandığı enerji içeceği ginseng var. Fiyatı 26 TL. (212) 277 88 07.

False