Yargıtay üye adayları

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay üye adayları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2012 00:00

16 Yargıtay üyeliği için 5 bin 245 kişi aday oldu.

Haberin Devamı

Van Savcısı iken Şemdinli iddianamesi yüzünden meslekten çıkarılan ve anayasa değişikliğinin ardından Ankara Savcısı olarak mesleğe kabul edilen Ferhat Sarıkaya, Balyoz hâkimi Ömer Diken, “Futbolda şike” davası hâkimi Mehmet Ekinci ile Ergenekon soruşturmasını başlatan Zekeriya Öz de listede yer aldı.

HÂKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) boş bulunan 16 Yargıtay üyeliği için yayınladığı 5 bin 245 kişilik aday listesinde ilginç isimler dikkat çekti. Şemdinli iddianamesi nedeniyle meslekten men edilen ve anayasa değişikliğinin ardından ihraç kararı kaldırılıp Ankara Savcısı olarak geri alınan eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın adı 5 kişilik ek aday listesinde yer aldı. Türkiye, Sarıkaya’yı ilk defa dönemin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında önce tarihi eser kaçakçılığı suçlamasıyla hazırladığı iddianameyle tanımıştı. Sarıkaya daha sonra, 2005’te üst rütbeli bazı subaylarla ilgili suçlayıcı ifadelerin yer aldığı Şemdinli Umut Kitabevi’ndeki patlamayla ilgili iddianameyle gündeme gelmişti. İddianamesinde astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş hakkında ceza talebinde bulunmuştu. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, sanıklardan Ali Kaya için “Tanırım, iyi çocuktur” demişti. İddianamede örgüt yöneticisi olarak Yaşar Büyükanıt gösterilmişti. 

Haberin Devamı

Balyoz ve şike hâkimleri

Balyoz kararını veren İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hâkim Ömer Diken ve Ergenekon davasına bakan İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Hâkim Hüsnü Çalmuk ve “Futbolda şike” davası hâkimi İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Mehmet Ekinci, Ergenekon soruşturmasını başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz de listede yer aldı. Aralarında HSYK 1’inci Daire Başkanı İbrahim Okur, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü eşi Dr. Nurdan Okur, HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram, Genel Sekreter yardımcıları Neslihan Ekinci, Engin Durnagöl, Havva Gürgen ve Bülent Albayrak ve 5 cumhuriyet başsavcısının da bulunduğu 25 hâkim-savcı ise HSYK’ya, “Yargıtay üyeliğine aday değiliz” diye başvurdu.

Fidan’ı çağıran savcı da aday

Haberin Devamı

HSYK’nın Yargıtay üyeliğine aday olabilecekler listesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı KCK soruşturmasından ifadeye çağırdıktan sonra bu soruşturmadan el çektirilen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya da yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!