Nakit cep telefonuna taşınacak

Güncelleme Tarihi:

Nakit cep telefonuna taşınacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2012 11:20

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), “2023 Nakitsiz Ödemeler” hedefi doğrultusunda, Türkiye'de NFC (Yakın Alan İletişimi)teknolojisi kullanılarak yapılan ödemelerin yaygınlaşması için çalışıyor.

Yapılan açıklamaya göre BKM, 2008 yılından bu yana NFC teknolojisi ile mobil cihazlarla ödeme yapılabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarına devam
ediyor. Birçok bankanın hayata geçirdiği mobil ödemelerle BKM, “2023 Nakitsiz Ödemeler” hedefinin önemli yapı taşlarından birini daha hayata geçirmiş oluyor.

Türkiye'de NFC altyapısının gelişmesi için, 2008 yılından bu yana çalışmalar sürdürülüyor. Ödeme sistemleri konusunda öncü uygulamaları Türkiye'de dünyanın birçok ülkesinden çok daha önce geliştiren BKM'nin, NFC teknolojisi ile mobil ödemelerin hayata geçmesi üzerine kurduğu altyapı, tüm bankaları, tüm mobil operatörleri ve tüm cep telefonu markalarını destekleyecek şekilde konumlandırıldı.

BKM Genel Müdürü Soner Canko, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “2008 yılından bu yana hızla süren sektörel yatırım ve çalışmalarımızın sonucunda, NFC teknolojisi ile mobil ödemelerin gerçekleşmesi için önemli yol kat ettik. Türkiye'de birçok banka, çalışmalarını başarıyla tamamladı. '2023 Nakitsiz Ödemeler' hedefi doğrultusunda mobil ödemeler önemli bir adım olurken, NFC teknolojisi ayrıca küçük tutarlı ödemelerin kayıt altına alınması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele gibi konularda önemli yapı taşlarından biri olarak öne çıkıyor. NFC uyumlu cep telefonlarının yaygınlığı arttıkça bankaların NFC kullanımının da artacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Canko, NFC teknolojisinin gelişimine paralel olarak, her sektörde olduğu gibi bankacılık ve kartlı ödeme sektöründe de internet ve cep telefonlarının kullanım alanı, düşünüldüğünden çok daha geniş boyutlara ulaşacağını dile getirerek, “Teknolojik altyapı çalışmaları devam ettikçe ve çağımızın teknolojik gelişmeleri elverdikçe, kart kullanıcılarının ödeme ve bankacılık yöntemleri de değişecektir. Ödeme sistemleri konusunda yenilikçi ve lider olan Türk bankaları, müşterilerine NFC teknolojisi ile hızlı ve kolay ödeme imkanı sunuyor. Mobil teknolojilerin gelişimi ile kartlı ödeme sektörünün Türkiye'de daha da büyüyeceğine inanıyoruz” dedi.

Açıklamada verilen bilgilere göre, NFC teknolojisi altyapısı sayesinde Türkiye'de mobil ödemelerin yaygınlaşması bekleniyor. NFC uyumlu mobil cihazlara sahip kart kullanıcıları, her türlü ürün ve hizmet ödemelerini cep telefonlarıyla yapabiliyor. Özellikle ulaşım alanında otobüs, tren ve metro kullanımında, günlük hayatta yapılan birçok küçük tutarlı ödeme, NFC uyumlu mobil cihazları turnikeye okutarak gerçekleştirilebiliyor. Bunun için NFC uyumlu cep telefonlarını ödeme noktasındaki temassız POS cihazına yaklaştırmak yeterli oluyor. Eğer ödeme tutarı 35 lira üzerinde ise müşteri güvenliği gereği, kart şifresi girilerek işlem onaylanıyor.

Gelecek dönemdeki dönemde cep telefonları, turnikeler, otomatlar, parkmetreler, POS'lar, ofis, ev veya garaj kapıları, kişisel bilgisayarlar ve posterlerde uygulanacak olan NFC teknolojisi ile temassız kart okuyucularının olduğu her yerde ödeme yapılabilecek.

Akıllı poster veya akıllı billboardlardan (açık hava reklamları) bilgi ve özel indirimler alma, kampanyalardan yararlanma, ulaşım, otopark, konser, maç
biletlerini ve bina girişleri için kişisel bilgileri saklama, diğer NFC uyumlu cep telefonları ile kartvizit paylaşımı gerçekleştirilebilecek.

NFC Merkezi'nin üye sayısı hızla artıyor

BKM, NFC teknolojisi ile mobil ödemelerin hayata geçmesi için düzenlediği altyapı çalışmalarının yanı sıra NFC dünyasındaki gelişme ve yenilikler hakkında sektör çalışanlarının düzenli olarak bilgilendirilmesi amacıyla NFC Merkezi'ni (nfcmerkezi.com) kurdu. Her geçen gün üye sayısı artan NFC Merkezi, tüm sektörün karşılıklı iletişime geçebileceği ve bilgi alışverişinde bulunabileceği bir yapı olarak şekillendirildi. Bankalar ile NFC projelerinin hayata geçmesi için
çalışan BKM, NFC teknolojisinin gündelik hayattaki rolü ve önemini artırmayı planlıyor.

Dünyadaki trendler konusunda uzman olan Forrester Research firmasının yaptığı açıklamaya göre 2012 yılı içinde tüm dünyada 100 milyondan fazla NFC uyumlu cep telefonu satılması bekleniyor. Bununla birlikte, NFC teknolojisi ile temassız ödemelerin, pazarda kısa süre içinde yaygınlaşacağı öngörülüyor.
Diğer bir araştırma firması Juniper Research'e göre, 2015 yılında NFC ile yapılacak toplam harcamanın 74 milyar dolara ulaşması ve bu harcamaları, ağırlıkla mağazalarda yapılacak temassız ödemelerin ve ulaşım biletlerinin oluşturması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!