6.5 milyon kart nakde kapandı fırsatçı devrede

Güncelleme Tarihi:

6.5 milyon kart nakde kapandı fırsatçı devrede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2012 10:33

BDDK’nın son düzenlemesiyle birlikte, 6.5 milyon kredi kartının toplam borcun yarısı ödenmediği için nakit çekime kapatılması, sistemdeki açıklardan yararlanan fırsatçılara yaradı. Kart sahiplerinin çaresizliğinden yararlanan bu girişimciler, ilk önce borcun tamamını kapatıyor, ardından komisyon ekleyip 12 ay taksitle ürün satmış gibi borcu yeniden yapılandırıyor.

Haberin Devamı

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) harcamaları kontrol altına almak amacıyla uygulamaya koyduğu son düzenlemeler, borcunun en az yarısını ödeyemediği için kartı nakit çekime kapatılan 6.5 milyon kartın kullanıcılarını fırsatçıların kucağına itti.

Sistemdeki açıklardan yararlanan bu girişimciler, kredi kartı kullanıcılarının çaresizliğinden yararlanarak, ilk önce kart sahiplerinin borçlarını kapatıyor. Ardından komisyon oranını da ekleyerek, 12 ay taksitle ürün satmış gibi borcu yeniden yapılandırma yoluna gidiyor.  Bunda da, yeni nesil tefecilerin yeniden yapılandırdıkları kart borçlarını, 3 ay öteleyip, aylık yüzde 1.33 komisyon oranı uygulaması etkili oluyor. Oysa, bankaların kredi kartlarına yansıttığı faiz oranı aylık yüzde 2.34’ü buluyor. Ayrıca bu işlemler, bankaların faiz dışında, masraf adı altında dosya bedeli, sigorta ücreti gibi ek bedeller de talep ettiği tüketici kredilerinden de cazip olabiliyor.

Haberin Devamı

50 milyon kart kullanıyoruz

BDDK verilerine göre, Türkiye’de ek kartlarla birlikte yaklaşık 53 milyon kredi kartı bulunuyor. 21 milyona yakın kişi de kredi kartı taşıyor. Ek kartlarla beraber kişi başına ortalama 2 kart düşüyor. Bunun yaklaşık 10 milyonu kredi kartı borçlarında yalnızca asgari tutarda ödeme yaparak çarkı döndürmeye çalışıyor. 2012 yılının ilk altı ayında kredi karti ve tüketici kredisi borcunu ödeyemediği için kara listeye alınanların sayısı ise 580 bin kişiyi buluyor.

Toplam hacim 55 milyar lira

Toplam kredi kartı büyüklüğü 55 milyar lirayı bulurken, BDDK’nın geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren düzenlemesi, son bir yılda en fazla 3 kez dönem borcunun yarısından daha az ödeme yapan tüketicilere nakit para çekme yasağı getiriyor. Bu düzenleme kapsamında borcunun en az yarısı ödenmeyen 6.5 milyon kart, limit artış ve nakit çekime kapatıldı. Kapatılan kartlar, borcun tamamı ödeninceye kadar nakit çekime de açılamıyor.

BDDK’nın getirdiği son düzenleme, 15 milyar liranın altında limiti olan kredi kartlarında asgari borç ödeme oranını da yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarttı. Yani kredi kartıyla yapılan 100 liralık bir borç, daha önce bunun 20 lirasını ödenerek, kalanı ertelenebilirken, artık en az 25 lirasının ödemesi gerekiyor. Ayrıca bankaların bu oranı yüzde 40’a kadar çıkartma imkanı da bulunuyor.

Haberin Devamı

Kart çıkarma zorlaştı

Düzenleme, bunlarla da sınırlı kalmıyor. Yeni bir kredi kartı çıkartmak isteyenler, 1 yıl boyunca borçlarının yüzde 40’ını ödemiş olması gerekiyor. Nakite sıkışıp kredi kartlarından avans çekmek istendiğinde de bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Bir yıl içinde 3 defa borcunun yarısından azını ödeyenler, nakit çekemiyor. Tüm bu gelişmeler, borcunu ödemekte zorlanan kart kullanıcılarını sayıları hızla artan fırsatçılara yöneltiyor. Başta cep telefonu ve GSM bayileri olmak üzere, elektronik, beyaz eşya, mobilya gibi kredi kartıyla taksitli satış yapan bazı mağazalar, kredi kartı borcunu kapatmakta zorlanan müşterilere yöneldi. Kefilsiz, teminatsız, dosya ve sigorta masrafsız anında kredi kartı borçlarını kapatan bu kişi ve kuruluşlar, artıkinternet üzerinden de faaliyet gösteriyor.

Haberin Devamı

Zincir kurup kampanya düzenliyor

UYGULAMAYI İnternete kadar yaygınlaştıran bu kişi ve kuruluşlar, bayilik sistemiyle de zincirleşme yoluna gidiyor. İnternet’teki sitelerinde, “Kredi kart borçlarını taksitlendirme konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz” sloganını kullanan bu firmalar, aralarında Axess, Advantage, Bonus’un da bulunduğu bazı kredi kartlarına yönelik 3 ay öteleme gibi özel kampanyalar da düzenliyor.

Borcu kapatıp taksitlendiriyor

AYLIK yüzde 1.33 vade farkıyla toplam borcu 12 Ay taksitlendiren bu kuruluşlar, bankaların uyguladığı kredi kartı faizinin yarısına, toplam borcu 12 ay eşit taksitlerle kapatıyor. Tüm bu işlemler için müşteriden kredi kartı dışında hiç bir belge istemiyor. “Senet, gelir belgesi, imza, kefil Yok!” sloganını kullanıyor. Borçlu kredi kartlarının borcu son gün itibariyle ödeniyor. Borç ödendikten sonra, ödenen miktar, aynı kredi kartı ya da başka bir karta borcun üzerine komisyon eklenerek, 12 ay taksitli olarak ödenen miktar tahsilat ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!