Teknoloji Kore’den finansman Araplardan

Güncelleme Tarihi:

Teknoloji Kore’den finansman Araplardan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2012 00:00

Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesini Sinop’ta inşa etmek isteyen şirketler için süre azalıyor. Çin, Güney Kore, Japonya ve Kanada’nın yarıştığı sürecin kazananı yakında belli olacak. Türkiye ile uzun süredir bu konudaki müzakerelerini sürdüren Güney Kore’nin sürpriz ortağının ise Birleşik Arap Emirlikleri Nükleer Enerji Kurumu (ENEC) olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

2020 yılına kadar toplam elektriğin en az yüzde 5’ini nükleer enerjiden sağlamak isteyen hükümet, Sinop’ta kurulması planlanan santral için dört ülkeyle müzakereleri sürdürüyor. Projede ibrenin kimden yana olacağının yılsonuna kadar açıklanması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore ile anlaşılırsa Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de nükleer santral projesinde yer almak istediğini söyledi. Kaynaklar, böyle bir durumda BAE’nin finansmanın bir kısmını üstlenebileceğini, Güney Kore’den Korea Electric Power Corp’un (KEPCO) teknolojiyi sağlayacağını belirtti.

Detaylar henüz netleşmedi

KEPCO, Birleşik Arap Emirlikleri’nde her biri 1400 megavat gücündeki dört reaktör inşa etmek için 2009 yılında açılan ihaleyi kazanmıştı. Güney Koreli kaynaklar, Sinop için Birleşik Arap Emirlikleri ile detayların henüz netleşmediğini belirterek, ENEC’in teknolojiden çok, projenin finansmanında yer alabileceğini dile getirdi. 2008 yılından beri hazırlık çalışmaları süren Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralin 20 milyar dolara mal olması, yanında da 1.7 milyar Euro’luk bir nükleer teknoloji merkezi kurulması bekleniyor.

Kim kazanacak

Haberin Devamı

2010 yılı mart ayında Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve KEPCO arasında bir işbirliği protokolü imzalanmış, anlaşmada dört adet APR-1400 tipi reaktörün 2019’da devreye gireceği belirtilmişti. Ancak KEPCO’nun TETAŞ yerine hükümetten elektrik alım garantisi istemesi üzerine iki ülke arasındaki çalışmalar sona erdirildi. Ardından Japon Toshiba ile Tepco, nükleer santrale talip oldu. Ancak KEPCO ülkede yaşanan büyük deprem ve tsunami felaketinin ardından çekildi. Japonya’dan Mitsubishi Heavy Industries, Kansai Electric Power ile işbirliği yaparak Türkiye’de nükleer santral inşa etmek istiyor. KEPCO, Sinop için yeniden müzakerelere başlarken, Kanada’dan Candu Energy ve Çin’in nükleer şirketi China Guangdong Nükleer Holding (CGNPC) projeyle ilgileniyor.

Yıllık  7.2 milyar dolarlık gaza denk

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanklığı’nın internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor: “Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak nükleer santraller dikkate alındığında, yılda yaklaşık 80 milyar kWh elektrik üretilmesi öngörülüyor. Bu miktarda bir elektriği doğalgaz santralinden elde etmek için yaklaşık 16 milyar metreküp doğalgaz ithaline karşılık yıllık 7.2 milyar doları ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla, üç yılda sadece doğalgaz ithaline ödenecek para ile Mersin-Akkuyu’da dört ünite nükleer santral kurulabiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!