Manisalı Nutella İtalyan kalacak

Güncelleme Tarihi:

Manisalı Nutella İtalyan kalacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

İTALYAN Nutella ve Kinder çikolatalarının üreticisi Ferrero’nun Manisa’ya dev yatırımının ülkeyi karıştırdığını söyleyen Ferrero İcra Kurulu Danışmanı Carlo Marsili, “Ferrero, İtalya’dan bir yere gitmiyor. Buradaki üretimimiz gayet iyi. Türkiye’ye iç pazar ve ihracat için yatırım yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

NUTELLA ve Kinder’in üreticisi Ferrero, Manisa’daki fabrikasını şubat ayı sonunda hayata geçiriyor. İtalya’da, üretimin tamamen Türkiye’ye kaydırılacağı telaşı başladığını belirten Ferrero İcra Kurulu Danışmanı Carlo Marsili, “Ferrero, İtalya’dan bir yere gitmiyor. Buradaki üretimimiz gayet iyi” dedi.

Dinamik pazar

Ferrero’nun Nutella ve Kinder’in dolap ürünlerini üreteceği Manisa’daki 95 milyon Euro’luk fabrikasının İtalya’da bir çok tartışmaya neden olduğunun altını çizen Carlo Marsili, şöyle konuştu: “Manisa’daki 146 bin metrekarelik fabrikasının açılmasına az bir süre kaldı. Yaklaşık 250 kişiye istihdam sağlayacak olan ve geçtiğimiz ilkbaharda temelleri atılan fabrikada hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, orada kullanılacak makineler de İtalya’dan konteynırlarla yola çıktı. ABD, Rusya, Almanya, Belçika, Hindistan, Çin, Meksika ve Brezilya gibi ülkelerde halihazırda 17 fabrikamız var. Genç ve dinamik bir nüfusu barındırması, büyük bir pazar olması ve Ortadoğu’ya yakınlığı nedeniyle 18. fabrikamızı Türkiye’ye taşıdık. Üstelik üretim için kullanılacak hammaddeyi de tamamen buradan temin edecek. Bu durum, İtalya’da bir paniğe yol açtı. Gazeteler, Ferrrero’nun İtalya’nın Alba kentindeki üretimini durdurarak, tamamen Türkiye’ye kaydıracağını yazdı. Ancak bunlar doğru değil.”

Haberin Devamı

Türkiye’deki fabrikanın İtalya’dakinin yerini almayacağının altını çizen Carlo Marsili, şöyle dedi: “Aksine çok şey ekleyecek. Yani bu çıkan haberler tamamıyla asılsız. Ferrero, çokuluslu bir şirket olarak doğsa da bir İtalyan. Aynı zamanda bir aile şirketi. Öyle kalmaya da niyetli. Türkiye’deki üretim, iç pazara yönelik olacak. İtalya’da bugüne kadar nasıl devam ettiysek, bundan sonra da belki daha büyük başarılarla devam edeceğiz. Ülkede ekonomik bir durgunluk sergilense de buradaki üretimimizde bir sorun yok.”

Yatırım büyüyebilir

Türkiye’de işler yolunda giderse Ferrero’nun hedefinin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi büyük pazarlar için de üretim yapacağını dile getiren Marsili, “Bu nedenle, fabrikanın genişletilmesi ihtimali üzerine fazlasıyla büyük bir arazi alındı” dedi.

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcı Türkiye’de mutlu

TÜRKİYE’de fabrika açma kararının 1 yıl önce alındığını belirten Carlo Marsili, “Türkiye bir yatırım gözdesi haline geldi ve büyük şirketlerin rahatça çalışabileceği bir yer. Bunu uzun yıllar Türkiye’de kaldığım zaman içinde de anladım. Ben oraya gittiğimde, 2004 yılında 400 civarında İtalyan şirketi var iken, 2010 yılında ayrıldığımda bu rakam 900’ün üzerine çıkmıştı. Şunu söylemem gerekir ki tüm bu şirketler orada çalışmaktan gayet memnunlar” dedi.

Yıllık ciro 200 milyon Euro

FERRERO’nun Türkiye’deki fabrikasından beklentilerinin iyimser yönde olduğunu ifade eden Carlo Marsili, “Grubumuz, üretimin başlayacağı andan sonraki 5 yıllık süre zarfında, yıllık 200 milyon Euro ciro elde etmeyi düşünüyor ve hedefliyor” dedi. Şubat ayı sonunda açılış kurdelesini keseceklerini hatırlatan Marsili, “Üretime hemen Kinder Süt Dilimi ve Kinder Pingui ile başlayacağız. Nutella’ya ise Nisan ayında başlanacak” bilgisini paylaştı. Şimdiden işçi alımlarına başladıklarını belirten Marsili, “Türkiye’de işçilik maliyeti, İtalya’dan daha düşük ancak bazı Avrupa ülkelerinden daha yüksek. Teknik eleman ve Türk işçisi büyük bir kaliteye sahip. Bunu sadece biz değil Türkiye’de yatırım yapan diğer İtalyan şirketleri de söylüyor” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!