Tasarıya bakın itlaf var mı

Güncelleme Tarihi:

Tasarıya bakın itlaf var mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 00:00

TBMM’ye sevk edilen Hayvan Hakları Tasarısına yönelik eylemler üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan, “Eylemciler haklı mı? Tasarıyı yeniden gözden geçirin” talimatı verdi.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Yasada kesinlikle itlaf yok. Tarihte ilk kez hayvan öldürene hapis cezası getirdik” dedi. Tasarıda yer alan sokak köpeklerinin barınaklara, doğal hayat parklarına alındıktan sonra bakılamayacağı ve hayvanların itlaf edileceği iddiaları, hayvanseverlerin tepkisine neden olmuş ve eylemler yapmışlardı. Erdoğan, bakanlara ve hayvanseverlerin önerilerini alarak sürece katılan AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’ya tepkilerin haklı olup olmadığını sordu. Erdoğan, önerilerin dikkate alınarak, tasarının gözden geçirilmesini istedi. Bahçekapılı, tasarıyı hazırlayan bürokratlarla bir araya geldi. Önerilerin haftasonu Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

İtirazlar hangi konuda?

Hayvansever dernekleri, tasarıdaki düzenlemelere kısmen itiraz ederek, düzenlemeyi hayata geçirecek, tecrübeli belediye ekiplerinin olmadığını, toplanacak hayvanın sağlık ve beslenme giderlerini belediyelerin karşılayamayacağını ve bir süre sonra itlaf yoluna gidileceğini savunuyorlar. Diğer itiraz noktaları şöyle:
2004’te çıkan kanuna rağmen, binlerce belediye “Kısırlaştırma” yapmadı, “bakımevi” kurmadı.
Belediyeler bakımevinde 50-100 hayvana dahi bakıcı ve veteriner veremez ve onları açlık ve susuzluğa mahkum ederken, “milyonlarca” hayvan topladığında, “on binlerce bakıcı ve veteriner hekimi” istihdam etmeyecek.
Kediler, doğası gereği yakalanması imkansız hayvanlar, “canlı” toplayamadıkları için, öldürecekler.
Pitbull ve diğer tehlikeli hayvanlar için “3 ay içinde bakımevlerine teslim etmek zorundalar” ibaresi yasa teklifinde. Şehirlerin yüzde 90’ında bakımevi yokken bu hayvanlar nereye konacak?

Bakan’ın   gülleri

Haberin Devamı

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü Gazi Yerleşkesi içinde bulunan konutunda, Yiğit ve Narin adlı 2 Kangal köpeği yetiştiriyor. Eroğlu, Yiğit ve Narin’i, Kangal ilçesinden 5 aylık yavruyken aldığını ve şu anda 2 yaşında olduklarını anlattı.

Hayvanları zimmetleyeceğiz

HAYVAN Hakları tasarısının sahibi Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu düzenlemeyi savundu. Eroğlu, Türkiye tarihinde ilk kez sokak hayvanlarını öldürenlere hapis cezası getirdiklerini belirterek şunları söyledi: “Parklara ve barınaklara alınan hayvanların itlaf edileceği iddiaları kesinlikle doğru değildir. Bu hayvanlar oradaki görevlilere ve veterinerlere zimmetlenecek. Her hayvanın giriş kaydı yapılacak. Onların bakımından ve sağlıklarından sorumlu elemanlar olacak. Yasanın hiçbir yerinde itlaf ile ilgili tek hüküm yok. Batılı ülkelerde yapılan toplamalarda hayvanlar itlaf ediliyor ama bizde sözkonusu değil. Emanet edilen tüm hayvanların takibi yapılacak. Eleman yetersizliği takviye edilecek. Bu iş sadece belediyelere de bırakılmadı, hem biz hem de Tarım ve Havyan Bakanlığı devrede olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!